Тематичні новини: життя пам'яток

17.10 - Плюс вогню, мінус Україні: 16 жовтня під вечір вщент згоріла церква 1621 р. (за іншими, більш достовірними даними - з 1789 р.) з села Кутище на Бродівщині.

З хороших новин - нарешті розпочався ремонт церкви св. Юра в Дрогобичі.

Вересень 2011

У вересні стало відомо наступне:

... Дах на вхідному корпусі Золочівського замку підлатають ще до кінця 2011 р.

... Ходять дикі чутки, що Підгорецький замок передають під резиденцію В.Януковича.

... Швидкі ремонтні роботи у василіанському монастирі у Пліснеську загрожують знищенням власне пліснеському городищу. Проект реконструкції не було погоджено з Інститутом археології.

... Десять українських міст (серед яких, наприклад, Івано-Франківськ) змагаються за право скористатися фінансовою допомогою Європи у збереженні культурної спадщини в проекті "Реабілітація культурної спадщини історичних міст".

... На озері Синевир почалися зйомки містичного трілера з одноіменною назвою - "Синевир".

... У замку "Паланок" в Мукачево відкриють музей годинників.

... У Львові почалася реставрація палацу Любомирських. Виділено 760 тисяч гривень.

... У Чернівцях на Турецькій площі діятиме постійний мистецький узвіз - вже лаштують дерев'яні дубиночки. А 25 вересня у місті було вперше за 70 років відкрито відреставровану синагогу на вул. Садовського. Кошти пожертвував ізраїльський бізнесмен. уроженець Чернівців Арон Майберг - 1 міліон доларів США.

Серпень 2011

Дах вхідного корпусу Золочівського замку давно потребував ремонту.

9 серпня 2011 р. Герой України, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький повідомив ЗМІ, що 5 серпня о 14-00 внаслідок бурі впав дах на вхідному корпусі Золочівського замку. На його відновлення просять 3 млн. гривень. Доступ туристів до пам'ятни поки що затруднений.

17 серпня в замку Сент-Міклош (Чинадійово) з ініціативи творчого об'єднання арт-клубу "Палітра-спектр" відкрилась виставка "Закарпаття моє". Замок давно вже з напів-руїни перетворився на екскурсійний об'єкт - і це чудово.

26.08 - Влітку 2011 р. біля церкви св. Юра в Дрогобичі почалося незаконне будівництво, яке поставило під питання номінацію церкви до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

26 серпня 2011 р. кошти на ремонт протікаючого даху церкви пообіцяв виділити міністр культури України М. Кулиняк.

Липень 2011

Ігор Новосад. котрий офіційно є власником палацу ХІХ століття у Тартакові Сокальського району, з лютого 2010 р. так НІЧОГО й не зробив. Новосад посилається на кризу. Зараз (12 липня 2011 р.) створюється благодійний фонд для збору коштів для перетворення палацу в щось путнє. Ініціатор створення фонду - житель Тартакова  Віктор Литвинчук.

Червень 2011

28.07 - Справжнє свято на День конституції: Резиденція буковинських митрополитів - об'єкт зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО!

В червні 2011 р. біля храму Різдва в Тернополі розпочалися земельні роботи: в старенькій церкві в середині травня 2011 р. почала просідати підлога через незрозумілі підтоплення. Їх причину й намагаються знайти робітники.

Існує загроза подальшого просідання грунту під пам'яткою архітектури. Комісія з Києва, яка дослідила ситуацію, стверджує, що просочення води триває давненько. але небезпечним стало лише зараз. Графік богослужінь у церкві Різдва змінено через роботи, що тривають.

11 травня завалилась стіна Бережанського замку, повідомляє ЗІК. Приїхали...

Квітень 2011

17 квітня в Тернопільському замку - велике збіговисько. Бойовий гопак, майстер-класи з писанкарства, ігри, виступ цимбаліста Петра Сказківа і виставка старожитностей.

ЗІК повідомляє, що 28-29 травня у Яремчі відбудеться велосипедний фестиваль «Велодень у Карпатах», присвячений 100-річчю карпатського велотуризму. Планується провести велосипедний ярмарок, змагання у дисципліні «даунхіл», виставку малюнків на велосипедну тематику, численні велозмагання у центрі міста, виставку в історичному музеї.

На фестивалі покажуть дерев’яний велосипед початку ХХ ст., один із двох збережених в Україні. Його виготовив яремчанин Іван Бойко. Першопроходцем карпатського велотуризму був якийсь австрійський ентузіаст, котрий здійснив подорож від Делятина до Рахова, перетнувши один з найвищих у Карпатах перевалів – Яблуницький.

Березень 2011

28.03 - на блозі закарпатського краєзнавця і фотографа Олескандра Богданова з'явився репортаж про ЦІЛКОВИТЕ зруйнування дерев'яної церкви XVIII ст. в селі Домашин на Закарпатті. Сумно і боляче.

26.03.2011: Закарпаття онлайн повідомляє, що 19 березня чоловічий склад міськради в Хусті на чолі з мером Володимиром Кащуком провели суботник, під час якого очистили підзамкову алею, посадили там ялинки і встановили ліхтарі. Ну і молодці.

Галінфо повідомляє, що львівська ГО «Гармонія та порядок» 4 березня передала відкритий лист Г.Каспарі (ІКОМОС) та П.Штрассеру (ЮНЕСКО) з проханням врятувати львівську Цитадель від подальшої забудови.

А в Дрогобичі відкрили п'ятизірковий готель.

24 грудня 2010 р.

Мукачівський замок Паланок ЗНОВУ пробують здати в оредну депутати міськради.На розгляд сьогодні було винесене питання про оголошення конкурсу з надання права оренди підвального приміщення верхнього двору замку “Паланок”. Там планують відновити виставкові зали. повідомляє "Закарпаття онлайн". За це проголовувало 35 з 37 депутатів.

20 грудня

20 грудня. Замки Тернопільщини підготують до "Євро-2012" (та що там готувати, в Підзамоцькому й так давно у футбола гасають, навіть ворота є...). Національний заповідник "Замки Тернопілля" збирається розробити по кожній з оборонних споруд області спеціальний маршрут (?), повідомили з НЗ інформагентство "ЗІК". Також будуть підготовлені путівники та стенди-планшети з інформацією на кількох мовах біля деяких фортець. Деяким пам'яткам, можливо, пощастить оновити інтер'єри (це сама фантастична частина новини, увага!). Особлива увага буде прикута до замку в Микулинцях, який планують переобладнати під готель. На даний час частково розчищена територія фортеці.

29 вересня

28/09 - У березні 2011 р. буде розпочатий монтаж даху палацу в Тартакові на Львівщині, повідомив концесіонер палацу Ігор Новосад. Вже проведено архівно-бібліографічне дослідження і опрацьовано попередню кошторисно-проектну документацію.

23 вересня пройшла нарада з питань стану закарпатських пам'яток архітектури - замків у Невицькому та Середньому. Вирішено підготувати грантовий проект з програми Європейського Союзу "IMPI" щодо інвестування реконструкції Невицького і Середнянського замків.

26 вересня у монастирі в селі Лаврів на Старосамбірщині пройшов фольклорний фестиваль "Карпатія - 2010".

26 вересня, у Старосамбірському районі Львівської області Великою в

ЗІК повідомляє, що депутати Тернопільської облради подаватимуть апеляцію на рішення Тернопільського окружного адміністративного суду у справі Почаївського храмового комплексу. «Силові органи дали чітко зрозуміти, що найвищому представницькому органу Тернопілля, обраному громадою краю, зась до духовних святинь краю, до історичних пам’яток, до скарбниці нашого минулого, сьогодення та завтрашнього дня. Безперечно, обласна рада подаватиме апеляцію, але вже зараз можна передбачити, яким буде рішення, адже його ухвалення, вочевидь, лежить не у правовій площині, а політичній. Але хочу висловити чітку позицію – українські святині мають належати українському народові», – зазначив голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда.

22 вересня Тернопільський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокурора Тернопільської області про визнання незаконним та скасування рішень сесій Тернопільської обласної ради від 27 серпня 2009 року №745 «Про створення тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства», від 11 лютого 2010 року № 856 «Про інформацію тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства» та від 11 лютого 2010 року № 882 «Про клопотання Свято-Успенської Почаївської Лаври (м. Почаїв Кременецького району) від 10 листопада 2009 року № 64 щодо надання гірничого відводу на користування Почаївським родовищем будівельних пісків Кременецького району».

18 листопада 2010 р.

На Тернопільщині нові очільники області планують відновити 12 замків - за допомогою інвесторів. Відновлюватимуть твердині з місцевих матеріалів (що й зрозуміло).

«Ми порахували, що тільки на першочергове відновлення Вишнівецького замку потрібно 50 млн грн. Згодом хочемо проводити у замку виставки художніх творів, конференції, творчі вечори. Плануємо провести цього року бал у замку, де влаштуємо аукціон зі збору коштів на відновлення споруди. Пізніше поставимо біля палацу карети», – сказав голова Михайло Цимбалюк.

Парад ідей губернатора трішки лякає: у Микулинецькому замку він запропонував проводити пивні фестивалі, у Скалатському замку зробити готель-тюрму (в Україні 90 процентів готелів - тюрми смаку). За інформацією "20 хвилин".

13 серпня

В Україні на один музей більше - у селі Лубня Великоберезнянського району (Закарпаття) відкрито музей народного побуту.

Закарпаття Онлайн повідомляє, що Невицький замок вже понад два тижні відновлюють понад сотня волонтерів з США, Іспанії, Польщі, Чехії та власне України. Наразі волонтери розчищають рів.

28 липня 2010 р.

8 серпня в Гукливому на Воловеччині під час першого в Україні фестивалю чорниць "Верховинська яфина" відкриють бронзовий пам'ятник корисній ягоді, повідомляє "Закарпаття онлайн".

Як повідомляє "20 хвилин", в Тернополі на вул. Довженка невдовзі зведуть дерев'яний храм ікони Богоматері "Скоропослушниця" УПЦ КП). Проект храму виготовлять на Закарпатті.

Відроджується чинадіївський замок Сент-Міклош. Минулого тижня у замку сомельє Марія Юст провела дегустацію австрійських вин, повідомляє "Закарпаття онлайн".

16 липня

Ще в липні 2010 р. замок в Старому Селі буде офіційно передано у концесію на 49 років (після опублікування оголошення про це в "Урядовому кур'єрі", звичайно). Всі документи для цього готові, повідомляє ЗІК. Наступним буде Свірж.

12 липня

Синагога "Золота роза" у Львові

ЗІК повідомляє: 6 липня члени трьох постійних комісій Рівненської облради підтримали звернення Дубенської райради до Міноборони щодо передання з балансу військового відомства на баланстериторіторіальної громади Тараканівський форт. Військові давно не використовують комплекс, він все далі руїнується.

Продовжуються війни за Свірзький замок. Бізнесмени змогли вмовити віддати фортецю в концесію Спілку архітекторів, котрій з 1970-х рр. належить комплекс. Непримеренним ворогом концесії Свіржа залишається один Борис Григорович Возницький. Концесія чекає і на замок в Старому Селі - по об'єкту вже готова документація і визначений склад конкурсної комісії, в пресі розміщені оголошення. Очільники ЛОДА переконують пресу, що концесія не завадить влаштувати у замку в Свіржі картинну галерею, про яку так давно мріє Б.Возницький: мовляв, частина комплексу піде під готель, частина - під галерею. Спілці архітекторів пропонується залишитися в проекті і мати право на певну частину фортеці. Загалом всі замки Львівщини планують об'єднати в Державний історико-архітектурний заповідник "Галицька корона".

В 2010 р. на реставрацію та реконструкцію замків Львівщини передбачено 14,5 млн грн. 5 млн грн піде на реставрацію дерев'яних церков.

8 липня 2010 р. археологи запланувалидругий етап розвідувальних досліджень біля львівської синагоги "Золота роза" (зараз руїни божниці є фактично смітником сусіднього закладу громадського харчування). Під дослідження отримано грант посла США. Цитую ЗІК: "За словами директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» інституту археології НАН України Олега Осаульчука, на цьому етапі роботи передбачають розвідкове шурфування та дослідження для розробки більш детальної програми досліджень на наступні роки. Коштів, у межах гранту посла США, за словами Олега Осаульчука, є достатньо на проведення розвідувальних археологічних робіт, але абсолютно недостатньо на повномасштабну археологію і тим паче на відновлення самої синагоги. Програму археологічних досліджень розробили науковці кафедри реставрації «Львівської політехніки» Юрій Лукомський та Василь Петрик. Археологи приступлять до дослідження цієї ділянки в кінці липня".

«Ми прокладемо розвідувальні шурфи і траншеї, щоб встановити межі будинків, їхніх фундаментів, стан збереженості фундаментів. Розвідувальний етап дає можливість зорієнтуватися у перспективності досліджень тих чи інших ділянок і з’ясувати обсяги робіт на майбутні етапи. Ми плануємо прокласти 7 шурфів і траншейок, загальна площа 92 кв м. По змозі, археологи мають пройти до материка. Якщо натрапимо на якісь поважні елементи (мури, мощення тощо), або об’єкти, які закриватимуть нам можливість прокопу, ми розбирати нічого не будемо, бо на розвідувальному етапі цього не роблять, ми проходитимемо тільки там, де є можливість розкопування, а всі цінні об’єкти зберігаються до повного відкриття», – пояснив особливості цьогорічних досліджень синагогального комплексу «Золота Роза» знаний львівський фахівець з археології архітектури Юрій Лукомський.

30 червня

ІФпортал повідомив 30 червня страшне: внаслідок повені обвалилася частина Пнівського замку, а саме та, яка найкраще була збережена:

північна вежа.

21 червня 2010 р.

ЗІК повідомляє, що 17 червня 2010 р. на сесії Самбірської райради депутати затвердили зміни до програми збереження пам'яток сакральної архітектури. На допомогу 20 храмам, протипожежні засоби і проведення паспортизації планують витратити 100 тисяч гривень.

19 червня в палаці Олександра Фредра в Беньковій Вишні відкрили-таки меморіальну кімнату.

Під час археологічних розкопок городища дитинця у Володимирі-Волинському віднайдено фундамент замкової вежі часів короля Казимира, – повідомляє ЗІК.

Було також знайдено останки поляків, розстріляних енкаведистами. У глибших шарах виявлено давньоруські стріли, князівські булли, пізньосередньовічні монети, амфори та горщики.

Експедиція ДП «Волинські старожитності» досліджує фундамент невідомої споруди XIV–XV століття на вул. Драгоманова.

18 червня 2010 р.

Юріївська церква в Берегометі, 19 квітня 2008 р.

Вночі 18 червня 2010 року згоріла _дерев'яна_ церква св. Георгія (Юрія, зведена в 1894 роців селищі Берегомет Вижницького району. У храмі, давно спотвореному вагонкою і бляхою, молилися віруючі УПЦ КП. Хочеться вірити, що цей випадок покаже всім "ґаздам" карпатських храмів, що вагонка і бляха від вогню не врятують.

Прес-служба Міністерства по питаннях надзвичайних ситуацій повідомила, що пожежа ліквідована силами чотирьох відділень підрозділів Державної пожежної охорони. Жертв і постраждалих немає. Якщо не вважати такими туристів, котрі хотіли побачити дерев'янц церкву, а бачили виставку сучасних будматеріалів у формі церкви.

14 червня 2010 р.

14 червня 2010 р. блискавка влучила в дерев'яну церкву (пам'ятку архітектури національного значення) в селі Матків на Турківщині (Львівська область). Храм зайнявся, але спрацювала автоматична система пожежегасіння, встановлена в рамках обласної програми покращення протипожежного стану в 2009 р.

12 червня 2010 р.

Скелі в Уричу. З тижневика Przyjaciel Ludu № 13 за вересень 1837р.

Поблизу Державного історико-культурного заповідника "Тустань" в Уричі з 27 травня 2010 р. йде незаконна приватна забудова. Прокурора Львівщини та обласну владу небайдужі, серед яких і директор заповідника Василь Рожко, просять втрутитися в ситуацію. Будівництво розпочато на відстані в 100 м від скельного комплексу. Йдеться про земельну ділянку площею 0,4093 га в с. Урич Сколівського району, що перебуває у приватній власності. Дозволу на забудову, яка йде досить швидкими темпами, вправним ділкам ніхто не давав.

Депутат Львівської облради Олександр Ганущин скерував депутатське звернення на адресу прокурора області О. Баганця, голови ЛОДА В. Горбаля, голови Сколівської РДА М. Гнатишина та голови комісії з питань регулювання земельних відносин М. Янківа.

В селі Шеплі Волинської області неподалік від городища доби Київської Русі (1097) археологи віднайшли рештки корчми XVI-XVII ст. розмірами 5 на 8 м. Також було віднайдено два житлових приміщення князівських часів (ХІ ст.). Поблизу гіпотетичної трикамерної корчми знайшли монети, залишки посуду, кахлеву піч.

19 червня, в річницю з дня народження видатного польського драматурга Олександра Фредра, в його родовому палаці в селі Вишня на Городоччині відбудеться презентація меморіальної кімнати О.Фредра та його онука, митрополита Андрея Шептицького. Обіцяють театралізовану виставу. Проект реалізований в рамках промоції Львівщини. Роботи з облаштування меморіальної кімнати здійснюються за спонсорські та доброчинні кошти.

У Львові під загрозу знесення потрапила пам'ятка архітектури біля церкви Марії Сніжної (вул. Сніжна, 2). Поруч йде реконструкція вул. Гонти, навколо церкви зрубають дерева.

18 травня 2010 р.

За повідомленням УНІАН, в понеділок 17 травня близько 13-00 на Житомирщині, в селі Голубієвичі Народницького району від блискавки згоріла дерев'яна церква. Храм був зведений у 1710 р., але пам'яткою архітектури не значився (тільки мені це видається цілковитим нонсенсом? Тут два варіанти: або церква була вперше згадана в 1710 р., а потім відбудована на старому місці, або так скапарена перебудовами в ХХ ст., що її було й не пізнати). Пожежу ліквідували о 17-20. Постраждалих немає. Храм знищено повністю.

17 травня 2010 р.

Тернопільський замок відреставрують за 1127460 грн. Роботи з відновлення фасаду почнуться вже наступного тижня. Тендер на проведення ремонту виграла фірма ВАТ «Тернопільбуд. В планах - відновлення вигляду споруди станом на XVI-XVII ст., що звучить дуже, дуже підозріло (іконографію заамку того періоду хтось бачив?).

Тим часом ЗІК повідомляє, що дерев'яну «Голгофу» у дворі львівського вірменського собору (там якраз відбувалася дуель д'Артаньяна з його майбутніми друзями Атосом і Ко) будуть теж реставрувати з липня 2010 р. - силами Польщі і України. Планується відновити втрачені елементи на законсервувати ті, що збереглися. Начебто все буде робитися під контролем фахівців з ЮНЕСКО: для цього встановлять веб-камери в приміщеннях реставраторів ("Big Brother" від архітектури, здуріти можна). Роботи мають завершитися аж в 2012 р. До того часу на місці пам'ятки висітиме банер з її зображенням. Вірменський собор фінансує утримання приміщень для реставрації. На відновлення двору в львівському бюджеті закладено 1,5 млн. гривень.

І ще львівська новина: мер міста А. Садовий в листі до Мінрегіонбуду від 12. 04. 2010 скасувати розпорядження Кабміну про відновлення діяльності дирекції Державного історико-архітектурного заповідника.

На думку міського голови, відновлення діяльності ДІАЗ у Львові призведе до формального збільшення відповідальних за збереження культурної спадщини, створить додаткові бюрократичні процедури для інвесторів і мешканців Львова та ускладнить можливість реалізації єдиної скоординованої політики в галузі.

Мінрегіонбуд рекомендував Львівському міському голові Андрію Садовому винести питання скасування розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів, спрямованих на відновлення діяльності Державного історико-архітектурного заповідника у Львові» на розгляд сесії Львівської міської ради з урахуванням думки громадськості.

6 травня 2010 р.

Естафету "відкриття турсезону" в Збаража і Кам'янця 8 травня приймає Олесько. Тут обіцяють середньовічну учту і не зовсім зрозуміло, які саме, але "королівські дійства". З травня і до кінця вересня перед Олеським замком відбуватимуться виступи театральної студії, військово-історичні товариства реконструюватимуть лицарські турніри, виступатимуть народні ансамблі. За сприяння фонду "Городоччина" діятиме виставка робіт скульпторів та художників з Городка.

Нагадаю, що працює замок з 10 до 16-30. Навіть влітку - до 16-30. Навіть у вихідні - до 16-30.

30 квітня 2010 р.

В Хотині почався 4-денний міжнародний фестиваль "Битва Націй". Я побувала на першому дні - і отримала дуже змішані враження.

Битва Націй в Хотині 30 квітня 2010 р.

19 квітня 2010 р.

18 квітня Збараж урочисто відкрив туристичний сезон-2010. Повний звіт - тут.

Відкриття туристичного сезону в Збаражі

Кам'янецька ідея гучно відзначати початок нового туристичного сезону (в нас вже 5 років як святкують це у квітні) таки зацвіла, заплодоносила, розширила ареал. За тиждень відкриємо турсезон і ми.

Видно, що збаражці таким дійством не розбалувані: народу було дуже, дуже багато.

Козаки у збаразькому замку

Все відбувалося в рамках святкування 800-ліття Збаража.

Музей у
збаразькому замку

В рові перед замком розбили імпровізований табір учасникі клубів "Грифон" (Тернопіль) і "Золотий лев" (Львів).

Лицарі у
 рові збаразького замку

А куля - наша, кам'янецька.

Куля в
Збаражі

Інші новини:

Пам'яткоохоронці вимагають від міністра культури захистити пам'ятки в єврейському кварталі Львова.

Справа реставраторів львівьського вірменського собору передана до суду

14 квітня 2010 р.

В Задністрянах поблизу Галича з території напівмертвого ВАТ "Галичцукор" зник пам'ятник радянському пілоту Леоніду Бутеніну, повідомляє ZAHID.NET. Територія не охоронялася, тож двом місцевим мисливцям за металами було не важко поцупити багатокілограмовий монумент (пишуть, близько 500 кг міді). Порушено кримінальну справу.

1 квітня 2010 р.

Тернопільщина розпочне туристичний сезон-2010 з фестивалю у Збаражі, який відбудеться 18 квітня. Здається, приклад Кам'янця, котрий бучно котрий рік поспіль відкриває у квітні тур-сезон, не дає спокійно спати й тернополянам. Свято відбудеться за сприяння НЗ "Замки Тернопілля". Плануються фольклорні виступи, лицарські бої, катання в кінних екіпажах, ярмарка виробів народних майстрів, виставка воскових фігур з Львівського історичного музею, вогнян шоу, фотовиставка "Краса, яка може загинути", конкурс "Найбільший вареник", з'їзд байкерів - ну, все як завжди на подібних дійствах. Родзинкою хіба стане запуск повітряної кулі та зйомки Збаража з її кошика. (От це я люблю, ага).

Відкриття туристичного сезону у Кам'янці заплановане на 23-24 квітня 2010 р.

30 березня

Львівські депутати вимагають звільнення директора скансена в Шевченківському Гаю Івана Косакевича за злочинну недбалість, повідомляє ЗІК. В музеї зруйнований один з експонатів – лемківська хата. Депутати вимагають від влади службового розслідування, встановлення винних та застосування до них адміністративних стягнень. 100 тис. грн, які комісія виділила Музею народної архітектури та побуту в 2009 р. не принесли поліпшення стану експонатів, бо взимку буцімто відреставрований дах лемківської хати провалився.

12 березня 2010 р.

Костел Марії-Магдалени у Львові (вул. С.Бандери, 10)

Ганьбу Чернігова, т.зв. "походний храм" біля підніжжя Катерининської церкви таки приберуть, повідомляє РІСУ. Касаційну скаргу Чернігівської єпархії УПЦ МП Верховний Суд України відхилив ще 10 лютого 2010 року й залишив без змін рішення Деснянського районного суду Чернігова від 4 серпня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 6 жовтня 2009 року, за якими зобов’язано управління Чернігівської єпархії УПЦ МП знести намети, встановлені поруч із Катерининською церквою. Ухвала Верховного суду України оскарженню не підлягає. Ліквідувати намети мали до 9.03.10. Та ті капарства все ще стоять. Чернігівці втомлені "туристами" з намету-церкви: вони регулярно проклинали молодят, що брали шлюб у Катерининській церкві, ображали тих, хто в неї заходив, нав’язливо чіплялися з «проповідями» до туристичних груп.

ЗІК повідомив, що 11 березня 2010 р. за рішенням сесії Львівської міськради Львівський будинок органної та камерної музики (костел Марії-Магдалини, вул. Бандери, 10) передали в оренду на 20 років для організації концертів. Храм-концертна зала перебуває на балансі управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

А взагалі, деякі заголовки на ЗІКу аж занадто промовисті.

22 лютого 2010 р. "Новини Полтавщини" повідомили, що ситуація навколо незаконного будівництва поблизу Краєзнавчого музею прояснюється. В споруді пішли стінами тріщини, існує ймовірність, що будівля може завалитися. Тріщини утворюються від грунтових та техногенних вод, які через підземні ходи потрапляють під фундамент музею. Причина - порушення структури грунтів внаслідок риття котловина адмінбудівлі мерії, яка споруджується поруч із музеєм. Щоб запобігти подальшій руйнації, треба негайно збудувати протифільтраційну завісу від грунтових вод, повідомив заступник Полтавської голови ОДА Андрій Баранов, а також зазначив, що робить усе для збереження пам’ятки. «ДП «Укрдержбудекспертиза» у Полтавській області відкликала свій висновок комплексної державної експертизи робочого проекту «Адміністративний будинок по вул. Конституції, 4 в м. Полтава». А днями до облдержадміністрації надійшов черговий лист від контролюючих органів щодо ситуації навколо краєзнавчого музею:

«Державна служба з питань національної культурної спадщини, діючи в межах повноважень, визначених Положенням про Державну службу з питань національної культурної спадщини», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15.03.06 №336, та враховуючи невиконання протизсувних робіт, пов'язаних з захистом будівлі Полтавського краєзнавчого музею - пам'ятки архітектури та містобудування національного значення по вул. Конституції, 2, направила на адресу виконавчого комітету Полтавської міської ради припис від 18.02.10 № 22-360/25 з вимогою негайно припинити проведення будь-яких будівельних робіт на земельній ділянці по вул. Конституції, 4 в м. Полтава до врегулювання проблемної ситуації навколо названої будівлі-пам'ятки, а саме недопущення її руйнації».

16 лютого 2010 р. негода пошкодила 35 кв.м. даху ялтинського будинку-музея А.П.Чехова (письменник мешкав тут в 1899-1904 рр., тут він написав "Вишневий сад"). Необхідні для ремонту кошти (328 тис.грн) зібрала чомусь англійська громадська організація любителів Чехова.

Хоча - чи дивуватись? Восени 2008 р. цей самий музей вже рятували такі англійські генії драматургії і акторства, як Том Стоппард, Майкл Фрейн і Кеннет Брана. Кампанія була ініційована дослідницею творчості Чехова Розамундою Бартлетт.

24 лютого 2010 року

Золочівський замок постраждав від снігу.

Жахлива новина з Золочівського замку: один з найпопулярніших замків "Золотої підкови" потерпає від стихії.

Сніжна шапка на даху надбрамної вежі фортеці була така важка, що 22 лютого дах не витримав. Тепер приміщення заливається талою водою, замокає й сусідній корпус. Снігопад завадив працівникам замку вчасно прикрити дірку на даху. Потрібно сказати, що крівля була пошкоджена ще під час літнього буревію в 2009 р. Кошти на ремонт не виділили вчасно, мотивуючи це тим, що акт було складено неправильно (робимо висновок: бюрократи не лише самі говорять на якійсь своїй мові, а й інших застваляють вживати канцеляризму замість живих слів). Замку для відновлення потрібно 1 млн. гривень.

В липні 2010 р., під час Міжнародного проекту "Фортмісія", на терені Мостиського району Львівщини у форті № 6 "Дев'ятичі" буде відкрито Музей війни, повідомляє ЗІК.

Ефективність використання коштів на реконструкцію монастиря в Підкамені перевірить КРУ. 16 грудня 2009 р. обителі було виділено з облбюджету Львівщини 300 тис. грн. для невідкладних аварійних робіт на вежі монастиря. Загалом в 2009 р. на ці потреби було виділено 450 тис. грн. Вежа комплексу все ще перебуває у аварійному стані, повідомляє ЗІК.

Стала відома причина пожежі у дерев'яній церкві села Звір на Самбірщині: це був увімкнений тепловий прилад у паламарському приміщенні та замикання в електромережі. Ознак підпалу виявлено не було. Церква у Звірі - вже 81 храм, що постраждав від вогню на Львівщині з 1992 р.

УНІАН повідомляє, що пам'ятник легендарним князям-засновникам Києва на Набережному шосе, котрий частково завалився 23 лютого (Кий з Либіддю залишились стояти, а от Щек і Хорив завалилися), буде демонтований в найближчі дні. Планується відреставрувати пам'ятник-човен з чотирма скульптурами, встановлений на набережній в 1982 р. Лише Либідь, яку відразу відливали полою всередині, реставруватись не буде. Новий човен планується виготовити з бронзи. Остання реставрація пам'ятника мала місце в 2007 р.

25-27 лютого в Більшівцях пройде міжнародна наукова конференція на тему відбудови та реставрації костелу Благовіщення ХVІІІ ст. Учасниками конференції будуть представники Міністерства культури Польщі - саме воно фінансує реставрацію, Міністерства культури України, державної служби з питань національної культурної спадщини та науково-дослідного інституту пам’ятко-охоронних досліджень України, науковці Києва, Львова, Івано-Франківська.

Дайджест 7-21 лютого

О 08.10 13 лютого у селі Звір Самбірського району Львівщини почалася пожежа у дерев’яній церкві Преображення (1792), пам’яткці архітектури місцевого значення.

Пожежу ліквідували силами 5 відділень Державної пожежної охорони МНС до 10.10. Жертв немає. Храм врятувати не вдалося. Вижила дзвіниця.

Є надія, що палац у Рудниках (передмістя Мостисьок) буде реставровано в 2010 р. в рамках проекту "Фортміссія".

19 лютого відкрили виставку вишитих картин Ганни Бабич та Леокадії Загальської у Дубненському замку. Виставка триватиме місяць.

Все частіше в ЗМІ зустрічаються повідомлення про бажання тернопільських обласних депутатів забрати Почаївську лавру в МП. Споруди комплексу, який перетворився на розсадник українофобства, знаходяться у довгостроковій оренді до 2052 р. в громади УПЦ МП. 11 лютого під час сесії облради депутати звернулися до Ю.Тимошенко з вимогою скасувати рішення, яким лавра в 2003 р. була вилучена зі складу заповідника. Крім того, на території лаври проводиться незаконний видобуток будматеріалів; правоохоронцям завдають клопоту іноземці, які порушують міграційне законодавство тощо. В Почаєві з порушеннями законодавства України бутилюється вода, вино продають без акцизних марок, під приводом паломництва не оподатковуються туристичні послуги.

15.02.10 В.Ющенко підписав Указ про створення Національного природного парку "Північне Поділля" на території Бродівського, Буського та Золочівського районів Львівської області. До території НПП «Північне Поділля» погоджено в установленому порядку включення 15587,92 гектара земель державної власності, у тому числі 5434,4 гектара земель, що надаються (в тому числі з вилученням у землекористувачів) національному природному парку у постійне користування, та 10153,52 гектара земель, що включаються до його території без вилучення.

Створення НПП«Північне Поділля» (а.к.а. «Пам’ятка пеняцька») раніше викликало неоднозначну реацію серед мешканців східної Львівщини. Подейкують, начебто в склад парку увійшли звичайні ліси, чия рекреаційна цінність вкрай сумнівна. Але саме на території майбутнього НПП ще в ХІХ ст. шляхтичем Дідушицьким був створений один з перших в Європі заповідник. Планується включити у склад НПП й історико-культурні пам'ятки: знаменитих "коней" з-під Олеська, пам'ятник дивізії "Галичина".

5 лютого 2010 р.

3 лютого Президент В.Ющенко підписав указ про утворення Національного парку “Дністровський каньйон” на теренах Борщівського, Заліщицького, Бучацького та Монастириського районів. Подбати про утворення адміністрації “Дністровського каньйону” президент зобов'язав Кабмін. Площа парку буде 10 тис. 829, 18 га. Ймовірно, пізніше вона збільшиться.

Львівщина недоотримала 18 млн гривень на реставрацію пам'яток архітектури, повідомляє ЗІК. Представники профільних управлінь ЛОДА доповіли: із запланованих 22 млн 860 тис. грн на реставрацію Львівська область недоотримала майже 18 млн грн.

«Попри те, що всі підготовчі роботи на всіх об’єктах, які планувалися реставрувати, були проведені вчасно і вся документація оформлена належним чином, гроші з Києва так і не надійшли», – сказано у повідомленні.

Львівська галерея мистецтв не може примусити МЗС повернути 35 картин і заплатити за їхню оренду.

Термін договору із МЗС на користування малярськими полотнами із фондів Львівської національної галереї мистецтв збіг 31 липня 2009 р., та музей не може домогтися ні грошей за оренду, ні повернення картин, одна із яких безслідно щезла з міністерських кулуарів. За всі 35 картин МЗС мав би перерахувати галереї смішну 1 тис. грн в рік. Припускають, що зниклу картину чиновники комусь... подарували.

3 лютого 2010 р.

Кат України в Одесі, травень 2008 р.

За повідомленням прс-служби МНС України, o 01:43 3-го лютого у Сусідовичах Старосамбірського району Львівщини, в костелі Святої Анни, виникла пожежа, внаслідок якої вогнем знищені дах на площі 180 квадратних і майно. Жертв і постраждалих немає. О 03:52 пожежа була ліквідована силами 6 відділень Державної пожежної охорони МНС. Її причина та розмір матеріальних збитків установлюються.

Палац Кесслерів в Ферсманово знову виставлено на продаж. 170 940 гривень -і він ваш.

2 лютого в Одесі пара невідомих молодих людей, що називають себе "невідомими патріотами", заляпала червоною фарбою пам'ятник сатрапці російській імператриці Катерині ІІ, відновлений на старому місці в 2007 р. Напис "Кати України", я вважаю, абсолютно справедливий, шкода, що зітруть.

Як повідомляє СТБ, київський музей російського мистецтва вимагає звільнити майстерні, в яких 70 років працювали українські реставратори з Національного реставраційного центру. Держава давно обіцяла побудувати для них нову базу. А за паперами будівля належить музею.

3 лютого голова Львівської ОДА Микола Кміть підписав угоду про передачу в концесію пам’ятки архітектури національного значення – палацу ХІХ століття у Тартакові Сокальського району. Угоду укладено на 49 років із приватним інвестором з Волині – ФОП «Новосад». Інвестор зобов’язується вивести з аварійного стану і ввести в експлуатацію палац в якості туристично-відпочинкового центру.

2 лютого 2010 р.

1 875 тис. гривень виділено з бюджету Львівщини на збереження дерев’яних церков області, повідомляє ЗІК. На проектну документацію й реставрацію підуть оті 875 тис. гривень, міліон же планується віддати на протипожежні заходи.

27 cічня 2010 р.

В Дрогобичі з 31 січня 2010 р. буде постійнодіюча експозиція "Європейське мистецтво XVIII-ХІХ ст." Відкриють її у Палаці мистецтв історико-краєзнавчого музею "Дрогобиччина". Серед експонованих робіт будуть і картини з палацу в Роздолі, повідомляє ЗІК.

Борг львівського музею Й.-Г.Пінзеля за електроенергію тим часом погашено ввечері 26 січня. Ситуацію допомогли владнати працівники Міністерства культури і туризму.

25 csічня

Панорама Львова

Як повідомляє ЗІК, в 2010 р. Львів може не отримати ні копійки на збереження пам'яток архітектури.

«При формуванні бюджету на 2010 рік ми не отримали жодного запиту від влади Львова щодо фінансування збереження пам’яток архітектури у центральній части міста, чи чогось іншого», – повідомив міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда. - «Держбюджет був поданий до ВРУ, але, на жаль, не затверджений. Формувався цей Держбюджет, як і кожного року, відповідно до запитів Міністерств, а ті, у свою чергу, ґрунтуються на зверненнях міських голів, голів обласних рад, чи обласних адміністрацій».

В 2009 р. Міністерство не отримало жодного запиту від Львова щодо фінансування і збереження пам’яток архітектури.

З 10 мільйонів гривень, передбачених Угодою між Кабінетом Міністрів України та Львівської обласної радою на об’єкти культурної спадщини, нічого не надійшло. Аналогічна ситуація й з ремонтом та реконструкцією пам’яток архітектури.

21 cічня інспектори «Львівських міських електричних мереж» знеструмили Музей дерев’яної барокової скульптури, який розташований в колишньому монастирі кларисок і славиться колекцією творів Іоана Георга Пінзеля (Львів, пл. Митнa). Музей довелося зачинити для відвідувачів.

Акт збереження пломб (по суті – відімкнення), який вони склали, є сумнівної коректності: з боку музею його не підписав жоден представник. Свої дії інспектори мотивували заборгованістю музею з оплати електроенергії та невиконання припису щодо здійснення замірів заземлення ізоляції.

Як вдалося встановити ЗІК, у приписі, який музей отримав у вересні 2009 року від «Львівських міських електричних мереж», висувалися вимоги у тримісячний термін здійснити заміри заземлення ізоляції. Львівська національна галерея мистецтв повідомила, що на замовлення такої документації у 2009 р. не було передбачено фінансування. Проплату мало здійснити казначейство Галицького району м. Львова. Але цього не робить. Через зволікання казначейства також тривалий час не може розрахуватися із заборгованістю міліції за послуги охорони і Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького.

«Минулої п’ятниці Броди також піднімали питання про оплату за спожиту електроенергію у Підгорецькому замку, Там заборговано 1500 грн. Але ми їм пояснили, що гроші будуть і вони погодилися чекати на проплату. А от у Львові музей Пінзеля довелося зачинити у зв’язку із відімкненням електроживлення», – прокоментував Роман Заячківський.

Тим часом у Городку у ратуші відкрито історико-краєзнавчий музей. Експонати були подаровані закладу жителями Городоччини, колекціонерами та священиками.

15 січня

12 січня 2010 р. в селі Старі Кути на Косівщині урочисто відкрили пам’ятник голові Проводу Українських Націоналістів Євгену Коновальцю, повідомляє УНІАН. Монумент зведено на кошти сільської громади з ініціативи уродженця села, голови районної «Просвіти» Богдана ГЛІБЧУКА. Автор - львівський скульптор Петро ШТАЄР.

А 13-14 січня 2010 року пощастило побувати на кількох маланках. Подільськіх в Горошовій і Усті:

13 січня 2010 року, Горошова на Дністрі.

Маланка в Горошовій в 2010 р.

Устя:

Маланка в селі Устя в 2010 р.

Та в Красноїльську:

Маланка в Красноїльску в 2010 р. Путна

Чернівецька ратуша, 7 січня 2020 року

У Чернівцях проведено фотофіксацію 25 % архітектурних пам'яток історичного центру, розпочата робота з розробки кольорових розгорток площ. До проведення робіт залучатимуть студентів архітектурних факультетів політехнічного технікуму та університету.

В 2009 р. у Чернівцях підготовлено до укладання 45 охоронних договорів на режим використання приміщень пам’яток архітектури, за порушення вимог збереження історичного ландшафту до адміністративної відповідальності притягнуто 23 фізичних особи та підприємців, проведено обстеження технічного стану 75 будівель, здійснено перевірки виконання ремонтно-реставраційних робіт приміщень Художнього музею на Центральній площі, 10, Чернівецького академічного музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської на Театральній площі, 1, Чернівецької обласної філармонії на площі Філармонії, 10, Чернівецької філії Національного банку України на вул. Кобилянської, 1 та ін., підготовлено 183 примірники облікової документації на об’єкти культурної спадщини в електронному вигляді, проведено інвентаризацію пам’ятників монументального та садово-паркового мистецтва. До Держреєстру нерухомих пам’яток України внесено 30 об’єктів культурної спадщини на вул. Ольги Кобилянської та 3 пам’ятки історії, пов’язані з життям та діяльністю письменників Ольги Кобилянської та Юрія Федьковича, місця їх поховань на території кладовища по вул. Зеленій. Інститутом «Укрзахідпроектреставрація» розроблено 4 історико-містобудівних обґрунтування реконструкції та реставрації об’єктів в межах історичних ареалів міста.

Спільно із вищим художнім професійним училищем №5 розпочата робота з відтворення втрачених елементів оздоблення фасадів в межах центрального історичного ареалу. Відновлено втрачені балконні кронштейни на будівлі по вул. П. Ончула, 6.

У міському бюджеті на 2010 рік передбачено кошти на розробку наукових обґрунтувань меж і режимів використання буферної зони номінаційного об’єкта ЮНЕСКО - Резиденції буковинських митрополитів Буковини і Далмації, викуп облікової документації пам’яток архітектури Чернівців та фінансування заходів “Комплексної програми збереження історичної забудови міста Чернівців на 2009 – 2015 роки”.

Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин та відділу охорони культурної спадщини доручено до 1 липня розробити пропозиції щодо затвердження меж та режимів використання буферної зони Резиденції, повідомляє Press.cv.ua

ТСН повідомляє, що у Побужанах (Львівщина) восени бізнесмен пробував купити дерев'яну церкву з 1777 р., щоб поставити її у себе на дачі. Мешканці села впевнені, що насправді йдеться про представників іншої парафії, котрі не мають власного храму.

9 cічня 2010 р.

Як повідомляє МНС України, вночі 8 січня згоріла дерев'яна церква (1870)на Сумщині, в селі Кам'яне Лебединського району. Причина пожежі встановлюється. Жертв - крім будівлі - немає.

10.01 - Костел в Баворові восени 2009 р. почали ремонтувати. Рештки вівтаря вивезли у Бережани.

8 січня 2010 р.

За розпорядженням № 839, підписаним 4 січня головою Івано-Франківської ОДА М.Палійчуком та головою міськради І.Олійником, кілька храмів Прикарпаття отримали по 5 тис. грн із загального фонду обласного бюджету, повідомляє ЗІК: приміром, буде відновлена дзвіниця у церкві св. Йосафата села Кудлатівка Калуського району, реконструйовано храм в селі Колінки на Городенщині.

Різдвяна коляда в Криворівні, 7 січня 2010 року.

Зеленчук з ватагою колядує

Колядують по всій Україні, напевно, але так, як колядує Верховинщина, не колядує ніхто. Вчора відправилася в улюблене село Івана Франка і Параджанова - Криворівню - щоб побачити це на власні очі.

П'яний колядувальник  Колядувальник з Криворівні Молодий колядничок в Криворівні

Всі колядувальники (принаймні, їхня верхня половина) в народних строях: вишиті сорочки, темно-червоні або сірі розшиті сердаки, яскраві кептарі (штани і мешти в народу сучасні).

Повний текст читайте в моєму блозі.

Іван ЗеленчукГуцулсьький свічник у церкві Криворівні

4 січня 2010 р. Пінзель у Бучачі. Кавалками.

а вгадайте, на кого так дивилися ці бучацькі діти в курточках поверх вишиванок? Для кого вони віршики вчили - і потім, заїкаючись, їх розказували?

Діти в Покровській церкві Бучача. передача творів Пінзеля на історичну батьківщину

Ой, ну і так же зрозуміло... Хоча ні чорта мені не було зрозуміло - аж до того, як я побачила перші ряди натовпу, котрий зібрався сьогодні близько 13-00 перед старовинною Покровською церквoю (XVIII ст., авторства Б.Меретина) у Бучачі. Сюди передати деякі з робот генія барокової скульптури Йогана-Георга Пінзеля приїхав Президент України Віктор Ющенко.

Cкільки саме зібралося народу - не скажу, я ж не знаю, скільки їх у 12-тисячному Бучачі при оказіях збирається. Висіли на парапетах. Стояли на сусідніх вулицях. Виглядували по п'ять чоловік в одне вікно. Були люди, були. І коли кортеж зупинився біля церкви, натовп дещо невпевнено почав таки скандувати - як і п'ять років тому: "Ю-щен-ко!" Маленький ностальгійний майдан мейд ін Тернопілля.

Подивіться на них. Ви зможете цідити цинічне "не-зрадь-майдан" в очі такого віку? Ця жовтогаряча китичка на шиї бабусі мене реально розчулила.

Інша бабуся за півтори години до приїзду Ющенка підійшла до звукотехніків і довго розпитувала, як би їй так поговорити з Президентом, вона має йому що розказати. Те, що простих людей до Ющенка не допустять, старенька не розуміла.

Треба було вдягати їй віночок і розказувати солодкавий аж до гидоти панегирик про найкращого правителя України, Європи, та що там - Всесвіту. Саме такий монтажик підготували до приїзду пана Ющенка місцеві діти. керувала ними помпезно набріоліненна дама, яка диригувала монтажем прямо під президентським носом. Ну і як політичним небожителям повірити в цифри реальних своїх рейтингів, коли їх всюди зустрічають отакими вилизуваннями заду і славословіями?

Я чесно боялася, що за новітнею звичкою весь храм потопатиме в флюоресцентних пластикових квітах. Та квіти були живі. Смак зрадив Покровську церкву в гірляндах, які блимали перед вівтарем, заважаючи роздивитись власне Пінзеля.

Інтер'єр Покровської церкви у Бучачі. Вівтар Й.Г.Пінзеля

Кліру в Покровській церкві було стільки, хоч маринуй на зиму. З багатьох сіл району приїхали. З Порохової, ще з якихось - я вже й не всі пам'ятаю. Головний з присутніх ієрархів люб'язно поцікавився в мене, якої я конфесії, а взнавши, що атеїстичної, навіть не потягнувся за кальоним віником, аби прогнати нехристь з власної святині. Православні, от би вам хоч трішечки такого греко-католицького толеранства!

Photobucket

Як же я спати хочу. Так от, скільки всього очікувалося Пінзеля - і наскільки пінзельнули Покровську церкву, я більш-менш докладно розповіла ось тут. Отрималося мало, тож попереду будуть ще суди.

Ось те, що й так не покидало храму:

Photobucket

А ось це привезли (прівіз за протоколом Президент, хоча насправді ворота привезли трохи раніше і вже до приїзду Ющенка встановили на їхні місця):

Ющенко відстояв коротку службу, цілував в руки невідому мені золотозубу жінку, з кимось дуе щиро і гаряче обіймався -і пішов на мітинг. Але попередньо роздивився інтер'єр храму і навіть полоскотав ангелику животик:

Коротше, він на мітинг, а я в Підзамочок. А зараз спааааааати.

замок Потоцьких в Підзамочку

30 грудня 2009 р.

На полі Берестецької битви, з західного боку монастиря напроти головного входу (там, де зараз стоїть монумент козакам, я так розумію) створять музейний комплекс, повідомляє ЗІК. Орієнтовна вартість проекту - 30 млн. гривень. В південному корпусі планується розмістити експозицію і діараму битви, у північному будуть бібліотека, конференц-зала та службові приміщення. Над склепінням, яке єднатиме обидва корпуси, хочуть влаштувати оглядовий майданчик. Музей, створений (якщо його створять, звичайно) в ХХІ столітті, чомусь вирішили будувати в стилістиці споруд XVII століття.

Тим часом через важкі погодні умови від туристів відрізаний заповідник Тустань. Вірю - ми не змогли туди потрапитив  мокрому жовтні, а в таку сніжну зиму там все має бути ще гірше.

29 грудня 2009 р.

Монети з серії "12 чудес України"

Наші замки - на доларах.

Острови Кука випустили серію срібних і золотих монет "12 чудес України" (Що, Томенко, з'їв? Не 7, а 12!). На 5- і 10-доларових монетах цієї тихоокеанської держави з населенням всього у 20 тисяч чоловік можна побачити Києво-Печерську лавру, Херсонес, Одеську Оперу, Почаївську лавру, Святогірську лавру (якісь суцільні лаври), Хортицю, "Софіївку", а ще - наші найвідоміші замки - Кам'янецьку фортецю, Хотинський замок, замок Любарта у Луцьку, фортецю "Паланок" у Мукачевому та Олеський замок на Львівщині.

Монети е є платіжним засобом - це забавка для нумізматів. Але все одно ж цікаво :о). В Україні срібні монети цієї серії коштують в Ощадбанку 110 гривень, а золоті - 1300 гривень, повідомляє "Молодий буковинець". Весь набір з 12 монет обійдеться у 14 тисяч гривень.

(Новина ця, правда, ще за вересень, але до мене лише дійшла:)).

28 грудня 2009 р.

Як повідомляє Галина Терещук на Радіо Свобода, в січні 2010 р.  міністри культури України та Польщі звернуться до ЮНЕСКО зі спільною заявою, де проситимуть включити до списку всесвітньої спадщини 16 дерев’яних церков XVI–XIX століть. Із українського боку 4 сакральні пам’ятки є у Львівській області і по 2 в Івано-Франківській (приміром, церква св. Духа в Рогатині і храм в селі Нижній Вербіж з 1808 р.) і Закарпатській областях (з Закарпаття номіновані Ужок і Ясіня). За найбільш оптимістичними прогнозами, наші дерев’яні храми можуть увійти до списку світової спадщини ЮНЕСКО у 2012 році. Але для цього храми мають позбавитись всіх елементів, що не відповідають автентичності А ще має бути нормальний під'їзд до церков і не скапарена осучасненнями буферна зона. З цим в нас проблеми. Священиків попросять прибрати з храмів паперові і пластикові квіти, які так любить простий і бідний народ. З Вербіжа доведеться таки прибрати ненависну нам всім бляху.

Перше півріччя 2010 р. піде на виготовлення проектної документації і опис стану всіх церков, на проведення геодезичнх зйомок. Влітку 2010 року храми, можливо, будуть оглядати експерти з ЮНЕСКО. Наприкінці року документація має вже бути в експертів Центру світової спадщини. Всі польські церкви-претенденти або вже відреставровані, або роботи там тривають. Гроші на відновлення храмів надасть держава і місцеві громади.

25 грудня 2009 р.

Дерев'яна церква з Колочави.

Президент України Віктор Ющенко підписав указ про створення національного природного парку "Меотіда" на території Володарського, Новоазовського та Первомайського районів Донецької області, повідомляє "Фокус".

ЗІК повідомляє, що три музеї у закарпатському селі Колочава  ("Колочавська вузькоколійка", скансен "Старе село" і комплекс "Стара школа") визнані одними з найкращих в Україні на першому Всеукраїнському клнкурсі на кращий громадський музей. Всього в Україні понад 6 000 громадських музеїв, у конкурсі взяло участь майже тисяча з них.

Журі під керівництвом голови Національної спілки краєзнавців України, академіка НАН України, Героя України Петра Тронька обрало кращі музеї у п’яти номінаціях: «Історія рідного краю», «Видатний земляк», «Традиції та звичаї моєї малої Батьківщини», «Краще експозиційне оформлення», «Краща просвітницька діяльність» (які допотопні назви, ой...). В трьох номінаціях, в котрих були представлені музеї Колочави, вони отримали призові місця ("Старе село" - перший у "Традиціях та звичаях...", "Стара школа" - друга у номінації "Краща просвітницька діяльність"). Відкрита влітку 2009 р. "Вузькоколійка" стала третьою у номінації "Краще експозиційне оформлення". Ініціатор створення колочавських музеїв, депутат Станіслав Аржевітін, отримав звання Почесного краєзнавця України. Загалом у Колочаві діють шість музеїв.

Але не всім музеям так щастить. На Сокальщині музей Державної прикордонної служби України в селі Нісмичі хочуть переобладнати під житло для військовослужбовців прикордонної застави "Павловичі", повідомляє ЗІК.

24 грудня 2009 року

Підкамінський монастир. Гравюра 1727 р.

Львівською ОДА 22 грудня 2009 р. було виділено кошти з резервного фонду на реставрацію вежі монастиря в Підкаміні в Бродівському районі Львівщини, повідомляє ЗІК. 50-метрова вежа монастиря вже багато років перебуває в аварійному стані. Виділена сума не озучується, але орієнтовно для реставрації потрібно близько 600 тисяч гривень.

Того ж таки 22 грудня 2009 р. на сесії Львівської облради начальник управління культурної спадщини ЛОДА Василь Івановський повідомив, що 199 млн. гривень, конче необхідних для реставрації замку в Поморянах на Золочівщині, в держави немає (нещасний замок, як давно вже дихає на ладан, є в переліку пам'яток, які мають фінансуватися з державного бюджету). Чиновник вважає, що замок може врятувати приватизація. Тільки от покупців на цей об'єкт, як розказують інсайдери, вже кілька років шукають без гарного результату. ЗІК наводить дані: загальна площа забудови замку - 1206 кв. м, загальна площа приміщень - 1465,6 кв.м. (з підвалами і горищами - 2509,6 кв.м). Тільки що з тих цифр, коли в замку було розібрано сходи і перекриття між поверхами, в стінах велетенські діри, а на даху ростуть дерева?

На тій же сесії пан Івановський сказав, що всього в області паспортизовано лише близько 10 % пам'яток культурної спадщини. Вся біда в тому, що на паспортизацію виділяють 200-300 тис. грн на рік, а потрібно чиновникам 2-2,5 млн грн.

Тим часом у Львові вже четвертий місяць не мають охорони найбільші музеї міста: Львівська галерея мистецтв та національний музей ім. А.Шептицького: мінкульт не виділяє на це гроші.

23 грудня в львівському палаці Потоцьких відбулася нарада за участю президента Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) та заступника міністра культури і туризму України Миколи Яковини щодо внесення в перелік світової спадщини ЮНЕСКО західноукраїнських пам’яток сакрального дерев’яного зодчества. Це ж питання розглядалося під час виїзного засідання Бюро Українського комітету ІКОМОС 16-17 листопада 2007 р. у Львові. До списку пропонується внести 10 храмів на території України (серед них церква св. Юра в Дрогобичі, де ще кілька тижнів на території Польщі та Словаччини, які були заселені етнічними українцями. Подати заявку, на жаль, мало: Кам'янець-Подільський, приміром, ходить в претендентах списку ЮНЕСКО вже 20 років, і справа з мертвої точки не лише не зрушилася, а й з кожним роком сподівання на потрапляння до списку все більш нагадують казкову мрію.

М. Альтомонте. "Битва під Віднем". Літографія П.Піллера.

23 грудня ЗІК повідомив, що в вересні 2010 р. в Варшаві будуть демонструватися найбільші на наших теренах батальні картини XVII ст. авторства Мартино Альтомонте "Битва під Віднем 12 вересня 1683 р." і "Битва під Парканами 9 листопада 1683 р.", написані італійцем нымецького походження в 1690-1692 рр. Везти полотна, які довгий час зберігалися в запасниках Львівської галереї мистецтв в Олеську, в Варшаву не доведеться, бо картини й так вже два роки як у Польщі. Борис Возницький ще в серпні 2005 р. запропонував міністру культури Польщі допомогти з реставрацією цих полотен. Україна на такі масштабні роботи банально не мала коштів (сьогодні не новини, а скиглення жебрака на паперті якісь:(). Кошти на реставрацію картин Альтомонте отримано завдяки гранту ЄС. Після двотижневої експозиції відновлених полотен у Варшаві планується повернути їх в Україну і експонувати в Олеському та Золочівському замках. Польська сторона спочатку вимагала повернути твори Альтомонте на їхнє законне місце - в жовківський костел св. Лаврентія. Та Борис Возницький логічно припустив, що в замках-музеях бароковим картинам буде краще, аніж в костелі, де їх легко понищити. В Золочеві під "Битву під Парканами" приготують окрему залу на другому поверсі замку. Розмір картини - 10 м заввишки і 8,5 м завширшки. Для такої махіни довелося замурувати два вікна (а це, до речі, можна робити в пам'ятках?) та точково знесене перекриття між поверхами. "Битва під Хотином" Альтомонте давно э у експозиції Олеського замку.

А у Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка новорічних композицій "Дивосвіт різдвяного затишку", що діятиме до 19 січня 2010 р. Вертепні зірки, вітальні листівки та інші святкові милі приємності. Хочу-хочу-хочу! Організатори виставки – управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому та Центр дитячої та юнацької творчості, повідомляє ЗІК.

УНІАН повідомляє, що на другому поверсі Софії Київської змонтували панно Богоматері з 15 тисяч писанок і крашанок. Розмір незвичного панно, виготовленного одеською художницею Оксаною Мась, 7 на 7 м. Робота над ним тривала 9 місяців. Яйця розписувала не лише сама художниця, а й відвідувачі дитячих гуртків з різних областей.

23 грудня 2009 р.

"Реставрація" каплиці Радників в кам'янець-подільській катедрі може спричинити напад епілепсії.

Дещо про смак і його цілковиту відстутність.

Вже понад місяць в катедрі Кам'янця триває "оновлення" фресок в каплиці Радників (відомій туристам по статуї Лаури Пшездецької). В каплиці Радників відбувається... гм... е-е-е... Реставрацією це язик не повернеться назвати. Назовемо як є: вакханалія кольору.

Фрески авторства Джовані Сампіні були виконані в 1853-1860 рр. З того часу стінописи жодного разу не поновлювалися. Південна фреска була втрачена, на її місце під час фільмування у костелі фільму-опери "Тоска" з Марією Бієшу повісили велике полотно з Мадонною, останнімчасом там просто ніц не було. Зараз - є.

Розпис виконав "відомий міський художник". Він же підбирав кольори для поліхромії стін. Епілептикам тепер в храм краще не заходити: припадок гарантовано. Ядучо-рожевий, фіолетовий, зелений-вирвиоко і золотий - найгидотніша кольорова гамма, яку можна уявити. Під цими рейвовими флюоресцентними стінами спить панночка Пшездецька: Лауру поставили в куток. Ні, не за погану поведінку: просто виникла загроза, що статуя провалиться в крипти (?).

Північну стіну поновлює юна випускниця львівського профільного вузу

Назватись дівчина відмовилась. Вона займалася лише стелею і цією фрескою (після стелі, як і в Мікеланджело після Сікстінської капели, довго боліла шия). Від кольорів поліхромії дівчина в такому ж шоці, як і я.

Зараз згадую, що пані Наталя Урсу натякала мені, що вони хотіли відновити розписи центральної нави. Тим часом "відновлюється" зоооовсім не те.

22 грудня 2009 р.

Львівська облрада підтримала створення національного природного парку Пам’ятка Пеняцька (площею 15665,04 га) на території Золочівського, Бродівського та Буського районів, повідомляє ЗІК. Парк дасть змогу зберегти 1600 видів рослин, які перебувають під загрозою зникнення або є в одиничних екземплярах.

18 грудня 2009 р.

Польська брама в Кам'янці-Подільському

На Польській брамі в Кам'янці таки почалися консерваційні роботи: гроші (830 тис. гривень) як завжди виділили в грудні, і до нового року їх треба використати. Як саме зараз виглядає пам'ятка, можна побачити на сторінці, присвяченій трагедії Польської брами.

Реконструкція відбувається і  у Чернівецькій обласній філармонії. Правда, там суми на відновлення споруди значно більші: йдеться про більш як 11 млн гривень. 7 мільйонів з цієї суми вже освоєно.  Має бути реконструйовано фасад, облаштувано котельну, оновлено внутрішнє оздоблення приміщень, споруджено спеціальні шафи для музичних інструментів. Завершення реконструкції заплановане на травень 2010 року.

Новина, за яку я б потисла руку земляку, кам'янчанну Ігорю Данілову: його хлопці з історико-військового товариства звернулися до управління регіонального розвитку Чернівецької облдержадміністрації з проханням припинити неподобства в Хотині: там в безпосередній близькості до фортеці магнат Валерій Галан (власник гірськолижного курорту "Мигове") за дууууууже великі гроші взявся зводити готельний комплекс "Фортеця гетьманів". З порушенням всіх законів, звісно. Без всяких там археологічних робіт. Я сама говорила з чиновниками облдержадміністрації про це неподобство у травні 2009 р. "Так, ви праві, там з порушенням будується, але де в нашій державі можна збудувати щось без порушень?" - оце й вся банальщина, яку я почула у відповідь. Як могла боролася з незаконним бдівництвом готелю директорка Хотинського заповідника Людмила Іванівна Пастух. Їй навіть хабарі пропонували, аби лише "заспокоїлася". Вона ж принципами не поступилася, зверталася в різні інстанції. Міністерство регіонального розвитку та будівництва доручило перевірити законність "Фортеці" біля фортеці. Висновок був прогнозований: будівництво йде з порушеннями. Наразі роботи призупинені. Інсайдери ставляться до цієї маленької перемоги скептично: Галан, на їхню думку, таки свого рано чи пізно доб'ється. Прикро, що гроші в цій країні вищі за закон.

Котлован "Фортеці Гетьманів" закриває паркан з солодкоголосими плакатами. Вересень 2009 рок.
Котлован "Фортеці Гетьманів" закриває паркан з солодкоголосими плакатами.

16 грудня 2009 р.

Як повідомляє ЗІК, в Калуші презентовано виставкову залу музею українського визвольного руху (від товариства "Меморіал"). Зараз там експонується частина пересувної виставки музею Степана Бандери з Старого Угринова. Тим часом з Тернопільського замку за вказівкою управління містобудування та архітектури Тернопільської облдержадміністрації знімуть плакат з написом "Юля - наш президент". Пам'ятається, біг-борда (чи то біг-морда?) Януковича в 2004 р. висіла на стіні замку в Меджибожі...

15 грудня 2009 р.

В Городку навіть був пам'ятник Ягайлу.

15.12.09. - Галичани такі галичани: жителям львівського райцентру Городка Заслужений художник України Роман Опалинський і місцеві депутати будуть пояснювати, чому вони вирішили встановити пам'ятну дошку на честь короля Ягайла на стіні Преображенського монастиря (колишнього францисканського), повідомляє ЗІК. Завдяки тому, що Ягайло дуже любив Городок, надав йому Магдебурзьке право, за польських часів місто називали Городок Ягеллонський. Тут також побутує дивна легенда: начебто в монастирі захоронене серце Ягайла. Думка встановити дошку виникла в українських митців під час міжнародного пленеру в Городку в 2008 р. Текст таблиці узгоджено з студитами, яким зараз належить монастир, та з міською владою. Населення сприймає таку ідею в багнети - їм колить очі польське походження великого князя Литовського і короля польського Ягайли. Кажу ж - галичани такі галичани...

Можна й не сумніватися, що в двосерійному фільму, який присвячено 800-літтю Городка (фільм якраз почали знімати Дмитро Ломачук і Леонід Мужук, продюсер Ігор Сапеляк) Ягайло головним героєм не буде. 800-ліття Городка відзначатиметься у 2013 р.

______________________

В рамках проекту Чернівецької міськради "Популяризація культурної спадщини між спільнотами в транскордонному регіоні Чернівці - Сучава" (чиновники не вміють придумувати назви, ага) було створено міжнародний туристичний маршрут. Партнерами проекту є румунські міста Сучава та Кимпулунг. Шкода тільки, що для подорожей Румунією останнім часом треба мати заздалегідь оплачені броні готелів, та й візи отримати вже не так просто. Але міськради працюють...

_______________________

11 грудня в Києві відбулася прес-конференція за участю єпископа-помічника Київсько-Житомирської дієцезії Станіслава Широкорадюка та голови парафіяльної спільноти храму св. Миколая в Києві Станіслава Григорука. Вже 10 років за сторічний костел авторства В.Городецького йде війна між державою і католиками. В храмі з 1989 р. розташовується будинок органної музики. Будівля поступово нищиться, стіни вкриті мікротріщинами.

За повідомленням І.Трапацького RISU, в 2009 р. була дбайливо відновлена і вкрита ґонтом дерев'яна церква (1697) в Гребенному (територія сучасної Польщі).

14 грудня 2009 р.

В Луцьку на вул. І.Франка (урочище Яровиця) археологи шукають залишки Вознесенської церкви (XVI ст.), при якій діяло Луцьке братство. Місце вже "застовблено" під новий храм Незалежної православної релігійної громади Христового Воскресіння, тож за законами спершу на п'ятачку мусять покопатися археологи. Так як біля храму в XV-ХХ ст. розміщувався один з міських цвинтарів, копати тут згідно Закону України «Про поховання та похоронну справу» можна лише взимку. Вже віднайдена піч часів Київської Русі, монети, радянські артефакти. В історію Луцька громада Вознесенської церкви увійшла як учасниця погрому бернардинського монастиря в 1648 р. Тоді ж з бернардинів до храму було... е-е-е... позичено дзвони. Назавжди.

13 грудня 2009 року.

Палац в Підгірцях коло Стрия таки продають. Як "замок".

Палац в Підгірцях Стрийських таки виставили на продаж. Покупця підманюють на "Продається замок". Варто було саме такої приманки й очікувати... Оголошення вкрай безграмотне. Знову посилаються на мій сайт - як і в випадку з продажем Ягільниці. Неприємно. :о(

_____________________

В Кременці і на Вижниччині будуть національні природні парки - ймовірно, перший під назвою "Кременецькі гори", а другий буде називатися Черемоський національний природній парк. Президент України В.Ющенко підписав указ про створення 15 заповідників, національних парків і ботанічних садів. Також пощастило Пирятину, Дермані. Сіверському Донцю та іншим містам. Створено ботанічний сад в Хоролі на Полтавщині.

12 грудня 2009 р.

Депутати Львівської обласної ради вирішили ініціювати проведення парламентських слухань з питання збереження пам’яток культурної спадщини, повідомляє ЗІК.

Планується звернутися до Кабінету Міністрів з пропозицією включити в примірний перелік структурних підрозділів обласних державних адміністрацій, райдержадміністрацій та міст підрозділи охорони культурної спадщини.

Тим часом, 12 грудня 2009 року на площі перед львівської Оперою розпочав роботу різдвяний ярмарок, котрий триватиме до 20 січня 2010 р.

У Луцьку, в краєзнавчому музеї, 11 грудня відкрили етнографічну проектну виставку «Дай боже хліба-солі і всього доволі», яка демонструє етику народного харчування Волині і Західного Полісся.

11 грудня 2009 року.

Таким був монумент на честь Грюнвальдської битви в Дрогобичі

В Дрогобичі депутати міськради 8 грудня 2009 року на черговій сесії проголосували за відновлення пам'ятного знаку, який було відкрито у місті в 1910 р. на честь 500-річчя Грюнвальдської битви (1410). З такою ініціативою виступило місцеве Товариство польської культури, повідомляє агенство ZIK. В 2010 році буде відзначатися 600 річниця вікопомної битви, де об'єднані слов'янські загони зупинили експансію тевтонців.

До речі, мені пощастило в дитинстві побувати на одному з перших реконструкторських дійств у Грюнвальді - ще наприкінці вісімдесятих років ХХ століття. В мене, піонерки у галстуці, навіть взяло невелике інтерв'ю польське телебачення. Але десятки інших піонерів у галстуках, побачивши камери, дуже швидко зметикували, що вони теж хочуть в телевізор. :) Все одно це одна з найцікавіших гадок дитинства.

Яким був монумент на честь Грюнвальдської битви в Дрогобичі, можна побачити на старій листівці. Скромненько, але нехай буде, еге ж?

____________________________________

На території замку в Меджибожі, повідомляє газета "20 хвилин", виявлено унікальну археологічну знахідку: натільний бойовий хрест, знайдений на рівні культурного шару часів Київської Русі. Знахідка завдовжки в 10 см, яку вчені датують кінцем ХІІ - початком ХІІІ ст., підтверджує давню версію істориків про те, що літописне місто знаходилось колись саме на території меджибізької фортеці. А ще свідчить про наявність у місті професійних воїнів, - пояснив директор державного історико-культурного заповідника „Межибіж” Олег Погорілець. Хрест було знайдено пошуковою групою під керівництвом професійного київського археолога Юрія Толкачова. Після опрацювання знахідки (реставрація, фотофіксація тощо) хрест прикрасить експозицію меджибізького музею.

10 грудня 2009 р.

Покровська церква в Дешковиці.

10 грудня 2009 р.

Жителі села Дешковиця Іршавського району Закарпаття вирішили не віддавати облвладі стару дерев'яну Покровську церкву (зведена з дуба у XVIII ст.) і не дали дозвіл на вже погоджене перевезення храму до Ужгорода (церкву ще в 1999 р. вирішили поставити у скверику біля будинку обладміністрації. Таке бажання було у колишнього губернатора Закарпаття Віктора Балоги).

За повідомленням агентства ZIK, В.Балога дав 1800 доларів США завдатку на перенесення церкви. На ці гроші селіни звели новий храм (? і їм вистачило? - Блека). Недавно з облбюджету виділено 82 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для перевезення і реконструкції Дешковицької церкви. Відмову у перевезенні селяни логічно аргументують тим, що тільки завдяки храму про їхнє село і можуть згадати. Церкву в Дешковицю колись перевезли волами з сусіднього села Сільце.

___________________________________

В Шепетівці на Хмельниччині затримали двох підлітків з Тернопільської області, які мали намір пошкодити пам'ятники Леніну, котрі в цій частині Хмельницької області все ще стоять на своїх місцях - на ганьбу всій Україні. У хлопців була навіть спеціальна карта з позначеними ідеологічно-шкідливими монументами. В ніч на 7 грудня тернополянами було пошкоджене обличчя ідола в Шепетівці. Цими ж днями було пошкоджено пам'ятник Леніну в Ізяславі. Тим часом в Запоріжжі комуністи докотилися до того, що хочуть поставити пам'ятник Й. Сталіну. Тернополяни, на вась вся надія!

_________________________________

10 грудня у Львові презентуватиме «Популярну енциклопедію Львова» її упорядник Олесь Ольсич (ЗІК)

__________________________________

Європейська традиція різдвяних ярмарків приходить і в Україну.

З 19 грудня по 20 січня на Соборній площі Чернівців гудітиме "Різдвяний ярмарок". Мерія виграла під це урядовий грант. Буде і гаряче вино, і наїдки, і конкурси, і виступи артистів. На ярмарок виділено 375 тис гривень з держбюджету, з міського бюджету отримають ще 198 тис. гривень.

9 грудня 2009 року.

Замок в Кам'янці-Подільському.

Як повідомив сайту "Корреспондент" мер польського міста Томашува-Любельського Рішард Собчук, влада Томашува вирішила спорудити в передмісті шість-дванадцять копій Українських фортець. До списку точно увійдуть замки в Кам'янці-Подільському, Хотині, Збаражі, Жовкві. Про це йтиметься під час візиту представників Томашува Любельського до Жовкви.

Звичайно, копії будуть не в натуральний розмір. В стилізованих під відомі фортеці спорудах можуть розміститися пункти громадського харчування абощо.

Копії замків могли б стати цікавинками польської прикордонної зони. Влада Жовкви виступає за будівництво в рамках спільного проекту, який міг би отримати дофінансування з євросоюзної програми сусідства Польща – Білорусь – Україна.

На мою думку, кітч і не зовсім внятний піар, не більше. Краще б врятували пам'ятку, яка потребує негайної реставрації, як от замок в Кудринцях - все б було цікавіше.

Тим часом гарячу полеміку викликав в Кам'янці рейтинг псевдо-пам'яток України від тижневика "Коментарі", за яким наш замок опинився на другому місці. Ось дослідження цієї теми від газети "Ділове місто". А тут можна про це посперечатися.