Тараканів
Нарешті! Тараканівський форт біля Дубна. 2004 р.

Найвражаюче місце Волині

Зовсім поруч оспіване М.Гоголем Дубно, а тут - феєрія військової інженерної думки середини ХІХ століття. Брестська фортеця відпочиває! Де відпочиває, питаєте? Не знаю. А де Тараканівський форт - дуже навіть і знаю.
Отже. Недалеко від села Тараканів Дубненського району, в мальовничій місцевості над Іквою, серед лісу, на пагорбі, збереглися розвалини форту, який ще іноді називають Нова Дубенська фортеця. Зовсім поруч шумить автомобілями траса Львів-Київ, а тут - сонне царство воєн ХХ століття.
Починалось все в середині ХІХ ст. Тоді цей край належав до горезвісної Російської імперії. А що її, імперії, ворог був недалеко, то кордон належало укріпити. Головне інженерне управління при міністерстві оборони під керівництвом Е.Тотлебена має план, як це зробити! І закипіла робота. В 1860-х роках починають нарощувати пагорб для форту. 1873 р. приносить 66 млн. карбованців на зведення потужної воєнної махіни. 1884 рік - інспектування фортець регіону, яке підтвердило необхідність укріплення на західному театрі Дубно. Нарешті 1885-1890рр. стали роками народження Тараканівського форту.
Щоб не казати довго про масштаби та важливість будівництва, наведу один-єдиний факт: з того часу жителям 10 сіл, які розташовані неподалік форту, суворо заборонили зводити будь-які кам'яні споруди. Живіть собі в мазанках або ізбах. Все для форту, все для перемоги!
Окрім каменю та цегли, пішло на будівництво немало й нового як на той час матеріалу - бетону. А чавунні герметичні двері! Чудо цивілізації! А маса лазів, таємних входів та виходів? Диво конспірології! Мав форт власну баню, прачечну, хлібопекарню, прийомний покій на 28 ліжок. У 1901р. зводиться гарнізонна церква в візантійському стилі, яка розмістилася в казематах центральної казарми.
Величезний чотирикутник форту містить в собі родзинку, як коктейль - вишеньку. В його середині знаходилось величезне двоповерхове приміщення, куди до цих пір веде кам'яний тунель. Там розташовувались житлові, складські та господарські приміщення для артилерийської роти та штабу коменданта форта. Периметр форту складений з так званих безпечних казематів, які слугували ще й для підтримки головного фортечного валу. Саме на валу знаходилась вогнева позиція (бруствери для гармат, танкетки для стрільців, тильні траверзи). Між ними був - і є дотепер - вал ганг, по якому переміщали гармати. З тилу форту був захищений шлях через головний рів, куди в разі необхідності висувався з спеціальних казематів металевий міст. Головний сухий рів посилювали ескарпова та контрескарпова стіни. На останній розмістились бойові бетонні каземати-кофри (з заходу, півночі і півдня).
Формуляр Дубенських укріплень, складений військовим інженером Баумгартеном та іненерним чиновником Комаровим:
Гарнизон военного времени: - крепосная артилерия – 1 рота; - пехота - 2 роты.
Вооружение: - 6–и дюймовых орудий /190 пуд/ - 10 шт.; - легких полевых пушек на клиньевых мортирах – 8 шт.; - 57 мм капонирных пушек Корденфельда – 8 шт.; - 3–х линейных пулеметов – 10 шт.; - 8–и дюймовых стальных образца 1877г. мортир весом 200 пудов – 4 шт.; - мортир – 10 шт.
Форт имеет форму четырехугольника со срезанным западным углом, длина линий огня бруствера 230 саженей.
Всех безопасных казематов – 105, из них: - для жилья гарнизона – 32, - под лазарет – 5, - для хоз.надобностей – 4, - под склады – 10, - комплект крепостной артиллерии – 5, - под электрическую и телеграфную станции- 4, - под колодец и бак для воды - 2, - покойницкая - 1, - под лестницами, проходами и коридорами – 27, расходных пороховых погребов – 6.
Помещения для складов провианта и всяких запасов могут уместить 2 –месячный запас, необходимый для гарнизона форта. Внутри – 3 колодца: один открытый, для снабжения артиллерийской роты водой в мирное время, один в безопасных помещениях для обеспечения холодильников при керосиновых двигателях 2-х электростанций и один в безопасных помещениях для снабжения водой гарнизона во время осады, с водопроводом для закачки запаса воды в баки емкостью в 3000 ведер.
Мостов имеется два: железный выдвижной через главный ров форта для въезда в форт длиной 10 саженей, шириной в 9 футов: год строительства 1893 г., а также деревяный на сводах через Икву по казенном шоссе, что ведет из форта к станции Дубно юго-западной ж.д., длиной 15,8 саженей, шириной 2,8 саж., построенный в 1885 г.
Форт телефонизирован в 1899 г.

Як не дивно, у 1900р. новенький форт використовують лише як... склад, а пізніше й взагалі як тюрму. Це і слугувало грунтом для небаченого історичного анекдоту: у 1915р. москалі покидають ці стіни, і форт хутенько займає австрійське військо. Не пропадати ж такому диву. Хіба ж росіяни могли пробачити таке неподобство? Під час Брусиловського прориву 1916р. форт було зруйновано. А потім і Перша кінна Будьонова ганяла околицями польські загони...
Радянська влада теж хотіла як-небудь використати кам'яно-бетонного монстра, хоча б як склад. та через підвищену вологість та різноманітні випарування Тараканів з вояка на кладовщика не перетворили. Ось який словесний портрет дали форту у 1983р. спеціалісти "Укрзахідпроектреставрації:
Форт имеет в плане форму ромба со сторонами до 240 м. Извне он окружен рвом глубиной до 6 м и шириной до 13 м. Ров окружен земляными валами, которые укреплены каменными стенами. Извне стены имеют ширину до 3 м. Внешние и внутренние стены... Потери составляют 25-30 %...Общее техническое состояние сохранения стен можно считать удовлетворительным. Необходимы только незначительные консервационные работы.
Подземные коридоры ... К центральному ядру форта от земляных валов с севера, юга, востока и запада ведут широкие пендусные коридоры. Вход в западный коридор разрушен, перекрытия самого коридора и примыкающих к нему помещений в аварийном состоянии /глубокие трещины и высыпы в сводах, повреждена гидроизоляция/. Учитывая то, что форт посещается многочисленными, неорганизованными группами туристов, с целью избежания несчастных случаев необходимо срочно закрыть эту часть сооружения и, по возможности, ликвидировать аварийное состояние перекрытия... Стены и боковые перекрытия коридоров выложены из кирпича на цементном растворе. Полы бетонные, частично разрушены... Входы и выходы в коридоры имеют сохраненные металлические коробки и крючья крепления ворот.
Центральный корпус ...Каменное 2-этажное сооружение имеет в плане форму трапеции ... План сооружения решен в двух уровнях: западная часть корпуса на 2 м выше восточной... Мощные каменные стены /толщиной до 2 м снаружи выложены высококачественным кирпичом и декорированные карнизами, пилястрами, арками. Лицо кладки вследствие замокания в значительной мере разрушено. Оконные и дверные заполнения потеряны полностью. Под корпусом находятся три глубоких колодца /диаметром до 2 м/, два из которых засыпаны битым кирпичом. Единый сохраненный колодец, глубиной до 20м, соединен подземной галереей с западными казематами. Отмостка /из камня и бетона/ потеряна на 90 –100%... Цоколь...строящийся из камня прямоугольной формы. Высота цоколя до 50 см. Потери составляют 40%.
Стены...Есть трещины шириной до 5 см. Общее техническое состояние стен неудовлетворительный. Карнизы – каменные, нештукатуренные, строящиеся из формированного кирпича, сложного профиля. Карнизы поросли кустами и деревьями. Потери составляют 50%. Крыша – сложного профиля, покрыта руберойдом. В некоторых местах крыша повреждена.
Водоотвод осуществляется через лотки...в толще стены. Лотки не обеспечивают полного водоотвода, что приводит к дальнейшему разрушению сооружения. Сохранилось одно дверное заполнение в удовлетворительном состоянии. Любые элементы интерьера не сохранились. Помещения замокают и постепенно разрушаются. Общее техническое состояние интерьера неудовлетворительный...
Для того, чтобы попасть в казематы, надо пройти через двойную линию оборонительных рубежей, стены и перекрытия которых выполненные из бетона до 2,5 м... В связи с тем, что в западной части казематов делались попытки организовать склады, помещения здесь находятся в удовлетворительном состоянии /строительный мусор отсутствует, стены побеленные/. Интерьер остальных помещений казематов – неудовлетворительный.

(Вкрадено ось тут.)
І справді, зараз споруда в аварійному стані, все позаростало кущами і деревами. Та мури всередині ще міцні. Чи надовго тієї міці ще вистачить - важко сказати.
19 липня 2003 року я нарешті потрапила в форт вперше. У вересні того ж року - вдруге. Передати словами враження від побаченого неможливо. А куплена товста книжка Петра Савчука "Дубенський форт" все ще не прочитана...
Тепер - як добиратися. Якщо спробувати бути лаконічною, то скажу, що важко:). Від центру Дубна (пояснюю: центр - це там, де замок) їдете головною вулицею повз Михайлівську церкву та бернардинський костел (судячи по бляшаній бані-цибулині, яка чекає на свій час на травичці біля храму, костелу костелом залишилося бути недовго:(), потім непомітно Дубно перетворюється на приміське село Тараканів (там ще на п'єдестелі танк та відлиті в бронзі солдати застигли в атаці). Після останнього тараканського будинку (хоча судячи по його вигляду, тараканів там господарі виведуть в секунду, причому розстрілявши їх з АКМ) з рідної правої сторони траси з'їжджаєте ліворуч, на биту немощену дорогу (і биту, і немощну, ага). Старайтесь весь час триматися лівої сторони, заблукати в лісі неважко.
Наскільки я зрозуміла, під'їздів до форту є два. Ми зупинилися біля залізної не то брами, не то просто бляхи, за якою виднілися стіни цегляних казематів. Обійшовши дві сторони цього величезного чотирикутника і подивувавшись наабсолютно тропічну з вигляду рослинність (стовбури дерев геть вкриті ліаноподібним диким виноградом), потрапляємо до бетонованого бункеру-проїзду власне в саму серцевину форту. Далі - їдьте і дивіться самі. Форт - вражає.

Знайшли!Пішли досередини?
Джунглі Амазонії?