Городенківський район
Дністер і руїни замку в Раковці. 2 квітня 2017 р.

Городенківщина розташована на південному заході України. Територія району займає 7,5 тис. км2, населення нараховує понад 62,8 тис.чол. і є одним з малонаселених районів області (11,9 чоловік на 1 км2).Територія району поділена на 1 місто, 1 селище міського типу та 46 сіл. Міське населення складає 19,7% від всієї чисельності.
Городенківський район межує з Тернопільською, Чернівецькою областями.
По території району тече Дністер – одна з найбільших рік України.
Клімат району помірно континентальний, вологий з прохолодним літом та м'ягкою зимою.
Городенківський район утворено у 1939 році. Письмові згадки про Городенку належать до кінця ХII ст. як про власність галицького князя Ярослава Осмислова. На околицях Городенки знайдено кам'яні знаряддя праці доби міді та бронзи, поховання доби бронзи.
Визначною архітектурною спорудою міста є костьол, побудований в 1760 році одним з найвизначніших архітекторів свого часу Б. Меретином за участю скульптора Й. Пінзеля. Пам'яткою архітектури в Чернелиці є залишки замку, збудованого за часів панування магната Михайла Чарторийського, та домініканський костьол середини 17 ст. Романтичні руїни фортеці збереглися в придністрянському селі Раковець.
До найдавніших поселень району відносяться села Стрільче (1436 р.), Незвисько (1440 р.), Чернятин (середина ХV ст.).
Чернятин розташований на вододілі між річками Прут і Дністер. Під час війни украінського народу 1643 -- 1654 рр. велика частина жителів с.Чернятина перебувала в загоні повстанців, очолюваних С.Височаном. У Чернятині живе самодіяльна художниця П.Хома.
З істрією Городенки пов'язана громадсько-культурна діяльність письменників А.Крушельницького, О.Левицького, І.Плешкана, художниці О.Плешкан.
У 1900 році у селі Чортовець жив украінський письменник В.Стефаник.

Табличка з "Пам'яток України". Ілюстрована.