Mãnãstirea Ioan Cel Nou de la Suceava - Монастир Івана Сучавського
Розписний монастир святого Яна (Івана) Нового Сучавського, Сучава, 4 січня 2008 р.

Вхід: вільний. Монастир діючий. Фотографувати можна. До зовнішнього вигляду ніхто не чіпляється.

Як це було

Фрески на південній стіні

В нас:

Йдемо ми оце з Міком з центру Сучави в Тронний замок. По дорозі минаємо храм за храмом. Один чомусь западає в душу, хоча, начебто, такий самий, як і інші. Вже пройшли його - ні, вирішила повернутися. Огорожа висока, видно погано, лише дахівки і шмат стіни. Питаю в Міка - а чи це, бува, не фрески на стінах? Та які фрески, не може бути, каже Мік.

Може! Ще й як! Більше того, на сторінках сайту цей монастир вже фігурував: як взірець, за яким будувався новий Ільїнський храм в Топорівцях під Чернівцями. Молодці топорівчани, еталон вибрали гарний.

Тільки з назвою трохи плутанина. В храмі в срібній раці зберігаються мощі покровителя Буковини Івана Сучавського, а монастир часом називають то іменем Івана, а то Геогріївським. Стенд з історією храму висить в церкві, але ж румунською я розумію лише арабські цифри (плюс кілька виразів, які пам'ятаю з дитинства:о)).

Ось ця таблиця

В монастиря:

Зрозуміла, що з'явилася обитель у 1514 р. за cина Штефана Великого, воєводи Богдана ІІІ. Над входом збереглася таблиця кирилицею, яка повідомляє про заснування монастиря.

В XVII ст. монастир був резиденцією молдовських митрополитів, саме тому вулиця, на якій він зараз стоїть, і називається Митрополичою.

Тим більш мені незрозуміло, з якого боку тут Іван Новий Сучавський, що помер в страшних судорог... муках в 1332 році.

Головний собор монастиря - триконховий, як було заведено в ті часи в Буковині і в нас на Поділлі. Поруч - монастирські споруди, келії, дзвіниця, ще два храми, з яких в найменшогго теж розписні стіни, тільки фрески більш пізні, думаю, це ХІХ століття. І всі - про муки нещасного Івана: і голову йому відрубують, і тіло його кіньми таскають...

Розписи інтер'єрів виконані в 1534 році, за митрополита Петру Рареша. Сподобалися фрески дуже, щось подібне доводилося поки що бачити лише в церкві св. Ільї в Ярославлі. Кльово!

Ще фото: