Ясіня
Чорногору з Ясені видно саме так. Зверніть увагу на висоту Говерли станом на початок 1930-х років. Де ще три метри? Ясіня в 1932 р.
Kőrösmező
Ясіня в 1932 р.
Jassinja, eine Siedlung städtischen Typs im Westen der Ukraine

Карта

Велике і довге селище в Рахівському районі, давнє - відоме з 1555 р. Поселення лежить на схилі Костерівка (висота 652 м над рівнем моря), в улоговині ріки Чорна Тиса, неподалік найвищої української гори Говерли (2061) та інших вершин Чорногори (Петроса, 2024, Близниці, 1883 тощо).

Ця близкість до Чорногори є знаковою. Вона робить Ясіню відомою. Для багатьох Ясіня – старт мандрівки на Говерлу або центр зимового гірсьоклижного відпочинку. Це я все більше по церквам та костелам, ну, мені можна.

Струківська церква

Архівні види Струківської церкви
Jasina. W 1824 cerkiew "strukowską"
Архівні види Струківської церкви. Ясіня
Jasiňa - městečko ležící na východě Zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Дерев’яна п’ятизрубна одноверха Вознесенська церква більше відома під кодовою назвою «Струківська» - бо Струк було прізвище пастуха Івана, легендарного засновника храму, який звів церкву в 1824 р. на вшанування порятунку отари. Маленька і скромна, та ще й ховається подалі від перенасиченої туристами і тірами траси.

Неподалік храму стоїть 11-метровая дзвіниця (1813), зрублена з ялинових колод. Яким чином дзвіниця виявилася старшою за церкву, я не знаю. Зберігся різьблений іконостас (ХІХ ст.). В 1971 р. пам’ятка була реставрована.

Струківська церква в 1936р. Ще кілька її видів.

Ще кілька слів

Цікаво, чи збереглася ця дерев'яна капличка? Ось цей храм зведено в 1814р. А на цьому - смішний мальований годинник. Так робили, коли не вистачало грошей на справжній дзигар. Ці дівчатка зараз вже бабусі. Вид з села на Яблунецький перевал. Пам'ятник біля витоків Чорної Тиси. Вид на село з Лазещини.
Цікаво, чи збереглася ця дерев'яна капличка?
Ось цей храм зведено в 1814р.
А на цьому - смішний мальований годинник.
Ці дівчатка зараз вже бабусі.
Вид з села на Яблунецький перевал
Пам'ятник біля витоків Чорної Тиси.
Вид на село з Лазещини.

В Ясіні також зберігся парк (закладений в XIX ст., площа 5 га). Жити туристам є де – в Ясіні багато турбаз, приватних садиб (турбаза «Едельвейс», вул. Олекси Борканюка, 9, тел. (03132) 4-22-72, 3-42-99, турбаза «Молдова», вул. М. Грушевського, 11, тіл. (03132) 3-43-96).

Центр килимарства. Є історико-краєзнавчий музей.

На сфагновому болоті (6 га) можна знайти досить екзотичну рослину Андромеду багатолисту. Біля джерел р. Чорна Тиса встановлено два монумента – український та угорський (ХІХ ст.).

Діє аварійно-рятувальний пункт (тел. 03132-4-23-23, 4-20-99).

Ще архівні види Ясіні:

Колись тут проходив кордон Польщі і Чехословаччини. Старий санаторій в Ясіні. Панорама села. Лісництво.
Колись тут проходив кордон Польщі і Чехословаччини.
Старий санаторій в Ясіні.