Тернопільський замок. Еволюція.
Свято тернопільського замку. 28 серпня 2010 р.

Тернопілсьький замок - будівля для обласного центру непроста, знакова, символічна - його силует є навіть на міському гербі. В 2010-2011 рр. тривають ремонтно-реставраційні роботи в Тернопільському замку (виконує їх Тернопільбуд). Слідкувати за їхнім перебігом можна ось тут

В замку поки що все ще розміщена школа греко-римської боротьби. Тернополяни не втрачають надії, що спортсменам виділять інше приміщення, а в замку колись буде щось культурно-історичне. Наприклад, музей.

Карта центру Тернополя. Замок - по вул. Замковій.

27 жовтня 2006 р.

Спочатку було так:

Ігор Хома сфотографував макет замку, що демонструється в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. На початку своєї кар'єри (1540) замок, зведений з місцевого пісковику, мав дубовий палісад, оборонний рів та вали. Більше про ті часи читаємо тут: http://castles.com.ua/index.php?id=tern
Zamek w Tarnopolie kiedys
Макет Тернопольского замка
Model of Ternopil castle

Потім необхідність в дерев'янову паланку відпала

Тим більш, он які ворота були гарні. Колись до них вів зведений міст.
Архивные фото замка в Тернопе
В ХІХ ст. замок втрачає оборонні риси і перетворюється на палац. Навколишні вали і мури розбираються.
Zamek w Tarnopolie na starych posztowkach
Потім була руїна Першої світової війни... Московські війська, відступаючи з міста в 1917 році, спалили і замок, і багато старих кам'яниць. Ще фото того часу:
Ternopil castle during WWI
Zamek w Tarnopoliu w czasie Pierwszej wojny swiatowej
Первая мировая война. Тернопольський замок

А у 2006 р. замок був таким:

Хоч як шкода, але більшість люду не вірить, що перед ними замок. Будинок і будинок, якісь спортивні товариства всередині, але хіба це 1540 рік?
Tarnopol castle
Він самий. Просто за свою історію твердиня пережила стільки перебудов і реконструкцій, що маємо те, що маємо - після капітального ремонту 1954 року.
Tarnopol castle
Tarnopol castle