Рогатин: церква св. Духа
Церква св. Духа в Рогатині. Фото часів Першої світової війни

П.Загребельний. "Роксолана"

Ось вона, красуня!
Biserica de lemn Sfântul Duh din Rohatîn

Родзинка роксоланинського Рогатина

Всі, хто хоч трохи цікавляться історією та культурою України, певно, чули про цей дерев'яний храм. На відміну від жінки, споруди з роками робляться все більш цікавими. Ця - не виняток. Вона стоїть на старому цвинтарі вже п'яте століття - і все так само приваблює відвідувачів з усіх усюд.

Я вже згадувала, що рогатинці - молодці. Вони біля кожної цікавої з історичної точки зору споруди поставили щити з її описом. А щоб подорожній бува не пропустив місцевий шедевр - церкву св. Духа -напрямок до неї докладно розписано біля воріт іншого храму - церкви Різдва.

Всього-то треба - пройти вздовж мурів цієї святині, нікуди не звертаючи проминути ще один одноповерховий, майже сілььский квартал - і перед очима, трохи праворуч, серед темної хвої  і високих крон вигулькне дерев'яне диво.

Вхід на теритторію кладовища, де стоїть церква, охороняють стилізовані дерев'яні ворота. На них - графік роботи музею (а в церкві працює музей, ви не знали?). Я маю особливе щастя на провінційні музеї - що в Кременці, що в Гусятині, що тут я з'являюсь саме в той єдиний день тижня, коли музейні працівники відпочивають. В рогатинському випадку це понеділок.

Причому це ж вже не вперше! Я вже стояла під цим храмом колись і шкодувала, що приїхала невчасно... Нічого, колись ще побачу те, про що читала в улюбленому журналі "КАРПАТИ. Туризм. Відпочинок". А поки поблукаю серед старих надгробків та почитаю, що там на щиті біля храму написано...

(В серпні 2012 року фатум було переможено: я таки потрапила до музею. Безперечно раджу це зробити і вам).

Факти про церкву святого Духа:

Старі надгробки. 10.10.05
Старі надгробки

• Рік народження - 1598. Датується за написом в інтер'єрі на північній стіні центрального зрубу.
  • Деякі вчені вважають, що храм виник раніше: в 1562 році.
  • Є й такі, які "омолоджують" святиню, відносячи її побудову до 1648 року.
  • Храм - одна з восьми українських церков, які у 2013 р. потрапили до престижного Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в номінації дерев'яних храмів Карпат (номінувалися 16 храмів - по вісім з Польщі та України. З Франківщини також до Списку потрапила Благовіщенська церква з Коломиї).
  • Церква тризрубна з квадратним центральним зрубом, гранчастим п'ятистінним вівтарем і видовженим гранчастим бабинцем.
  • З заходу до бабинця прилягає квадратна за планом триярусна увінчана наметом дзвіниця каркасної конструкції.
  • Центральний зруб накритий квадратним в основі верхом з вома заломами і завершується аркадною сигнатуркою з високим шпилем.
  • Бічні зруби покриті ґонтовим дахом, широкий навіс якого лежить на широких випусках - кронштейнах.
  • Найцікавіше - всередині. Церква зберігає унікальний за красою п'ятиярусний ренесансно-бароковий іконостас, створений у 1650 році. До речі, перший в Галичині в такому стилі. Про це диво навіть свого часу випустили товстенький художній альбом. (Я гортала, купити не купила. Задорого просили).
    • Іконостас було створено на замовлення і коштом Рогатинського братства. Замовлення виконали як місцеві маляри, так і майстри львівської іконописної школи. Працювали олійними фарбами.
    • З 1983 року у храмі діє експозиція галицького іконопису, скульптури і різьби XVI - ХІХ століть.
    • Вхід, природно, платний. Квиток для дорослих у 2012 році коштував 10 гривень.

Фотографувати у церкві не можна. Журналістам - можна після довгих телефонних перемовин з директором музею (він у Франківську), демонстрації свого журналістського посвідчення і клятв, що не будете використовувати світлини з метою наживи.

А ще відомо, що:

• Церкву відносять до десятки найцінніших дерев'яних сакральних споруд України.
    • Храм зберігся до наших часів практично без змін з часів середньовіччя.
    • Найдавніший експонат в музеї - ікона «Іван Хреститель Житній» (початок XVI ст., візантійський стиль), своєрідний житійний комікс (таке нерідко траплялося в іконописі давніх часів, коли на обмежену площу образу майстром вихлюпувалося все життя зображуваного святого).

Ось і все, що знайшла про церкву. :)

Архівна листівка