Мигове
Гірськолижний курорт. З самотнім лижником. 4 лютого 2006 року.
Гірськолижний курорт. Мигове

Ви багато знаєте буковинських сіл, розташованих в якихось ведмежих кутах, яким присвячено навіть не сторінки - цілі сайти в Інтернеті? От і я небагато. Але одне таке село все-таки є. Це Мигове поруч з вижницьким Берегометом.

Возяться з цим свіжо-відкритим гірсько(гм)лижним курортом чиновники від туризму в Чернівецькиій області саме як з писаною торбою. Улюблене дітище, відразу видно. Промоція йде як цунамі, накриває хвилею - в газетах, в інеті. З усіх чернівецьких готелей в Мигове ходять регулярні автобусні рейси! В прес-тур поїхали російські турфірми! На Миговому так катались, що аж снігу не лишилося! Значно дешевше за попсовий "Буковель!" А ресторан, ресторан який, "Гетьман!" Козацька романтика, люльки-шаблі, VIP-зала імені Олекси Довбуша!.. (Що за маячня?)

Не знаю, я не спец, але те, що бачили я (4 лютого) та Сергій (10 лютого 2006 року) трохи відрізняється від гарних картинок. Пусто тут. Лижами покоти. Ну, я ще побачила самотню фігурку, що спускалася з гірки, а Сергій не застав нікого взагалі. Тільки циркулярна пилка без кінця вжжжжикає десь на незавершеному будівництві. Бугель працює аж з 12-00, прокат у вихідний майже вдвічі дорожче за будній день (50 гривень проти 30), абонемент на підйомник теж на товстосумів розрахований. Претензії маса, проку значно менше. Місце для чернівецьких бізнесменів, втомлених статками. Сергій поїхав у Ворохту і чудово там покатався. А я взагалі зацікавилася зовсім іншим...

Занадто захищена.

Фото - Сергій Гнап.
Мигове. Церква. Фото - Сергій Гнап.

Їхати до власне курорту довженько. Через все село. А на початку поселення, ліворуч, поблизу сільського цвинтаря, пріє під бляшаною шубою симпатична (і колись навіть дерев'яна) церквиця в гуцульському стилі.

Таких тут, в Буковинських Карпатах, чимало. Майже в кожному селі стоїть сестра-близнючка миговецької святині.

В цьому, правда, простоїть недовго - якщо громада не оговтається та не визволить храм з його лицарських обладунків. Мало того, що це смішно виглядає - дерево під таким "нарядом" не дихає, пріє, гниє значно швидше, аніж без бляхи. Добре, що не в кожному селі храми з дерев'яних перетворилися на металічні. Але в Мигово маємо що маємо.

А поки вдалося дізнатися, шо храм зведено в 1905 році і присвячено шанованому на Буковині святому Яну (Новому) Сучавському.

Ще раз церква. Де це є.

Фото церкви - С. Гнап. Карта. А ця ошатна віла, здається, не збереглася.
Фото - С. Гнап.
Мигове на карті
Mihova, întâlnit și sub forma Mihoveni (în ucraineană Мигове, transliterat Mihove și în germană Mihowa) este un sat reședință de comună în raionul Vijnița din regiunea Cernăuți (Ucraina)