Калиня
Церква в Калині з повітряної кулі. 22 лютого 2010 р.
Хрест і пентаграма на узбіччі старої дороги. Навіки разом. Природа тут симпатична. Покровська церква.
Навіки разом.
Природа тут симпатична.
Покровська церква.

Відоме з 1493р. село в 18 десь км. від Кам'янця, 376 жителів. Біля села начебто зберігся Траянів вал, обійшла всю Калиню навколо, не побачила - хіба симпатичний пагорб з ліском над ставом?

Тут завжди, ще з 1565р., була дерев'яна церква. І зараз є. Юхим Сіцінський датує храм періодом ДО 1727р., хоча в таке повірити важко - занадто "молодо" і про-російські виглядає. Думаю, це все-таки ХІХ ст. Як казав мені кілька років тому чоловік, що підвозив десь між подільськими селами, "Церква в нас в Калині дуже гарна, така, хоч бери її і в кіно знімай, дуже, дуже гарна". Знали б ви, як мене розпирала цікавість подивитися на "дуже гарну" церкву. І як розчарувалася, побачивши малоцікавий храм синодального типу, клонів котрого по всій Російській імперії стояло безліч.

Поки знайдеш тут дерев'яну церкву в Калині, сто разів заблукаєш - крім випадку, якщо ви прибули з Кульчиївець, тоді їхатимете повз неї. Інакше...

Біля церкви - хата старости храму Володимира Колесника. Він був одним з ініціаторів ремонту церкви в кінці 1990-х років. Каже, коли став старостою, на церкву було страшно дивитися. (Хоча знаю, що і іконостас, і інше церковне начиння в Калині збереглися, хоча церкву й закрили). Розписи інтер'єрів зроблені в 2003 р. Повторно освятили храм 8 листопада 2005р.

Картинки:

Такими "барельєфами" прикрашена автобусна зупинка з 1948р. Стара каштанова алея. Церква і в церкві.