Цвіклівці
Фантастично мілкий Смотрич. 23 жовтня 2015 р. Фото з коптера під час участі у проекті "Вдивляючись у темряву".
Фантастично мілкий Смотрич. 23 жовтня 2015 р.
Церква у Цвіклівцях була така (1918 р., фото з книги "Пам'ятки архітектури Подільської губернії" (Харків, 2013 р.).
А зараз така (2007 р.). І взагалі, Цвіклівці розмножилися брунькуванням - і тепер по Цвіклівцям на кожному березі Смотрича.
Цвіклівці розмножилися брунькуванням - і тепер по Цвіклівцям на кожному березі Смотрича.

Перша письмова згадка - 1441 р., коли король Владислав записав Сигізмунду Кірдею Цвіклівці в якості нагороди за військову доблесть.

Карта

Цвіклівці Перші - понад 400 жителів. Цвіклівці Другі - за Вікіпедією, 12 жителів. Це дачне містечко.

Цвіклівців пара, але і Перші, і Другі невеликі - і знуджені одне за одним (це вам не кінець ХІХ ст., коли тут проживало 1,2 тис. жителів). Колись дачники могли піти в сільпо, а селяни порибалити на дачному березі, а тепер це не так і просто: іди шукай човен, перебирайся через Смотрич, котрий тут не курям на сміх, а справжня така річка. Дністровське водосховище розділило село навпіл - не кордони між імперіями чи областями, а проста людська глупота. Монументом їй каркас старої дамби - такий дитячий, такий крихітний при сьогоднішніх масштабах ріки.

З дачного берегу добре видно пором в Усті - тут справді недалеко. Цвіклівці завжди були довіском до Устя, з'єднуючись колись з ним крихітним - на 12 дворів - сільцем Кізя (а.к.а. Козя, а.к.а. Кузя), вже неіснуючим. Як неіснує вже і церква в Кізі, за переказами, аксакал, бо була старішою і за цвіклівецьку, і за устецьку.

Село колись належало Конецпольським і Жевуським, після польського повстання 1831 р. Цвіклівці перейшли до царської казни, а поля були роздані селянам.

Ось так це виглядає з неба. Дроно-фото від 14 серпня 2015 р.
Цвіклівці, Смотрич і трохи Дністра, вид з коптера

Документи 1530 і 1578 року згадують церкву у Цвіклівцях. Місцевий уніатський Георгіївський (св. Юра) храм був бідним, як було бідним і саме село: дерев'яна споруда, обмазана глиною, в 1739 р. перекрита соломою. А чим ще перекривати - парафіян було всього 30, тут не до розкошів. На даху не було верхів - аж до 1759 р., коли зробили три маленькі. В 1767 р. на місці давньої зводиться з старої деревини нова церква - стараннями священика Андрія Сімашкевича. Коли Поділля кісткою кинули Російській імперії, святиню насильно перевели в православ'я. Храм реставрували наприкінці XVIII ст. та у 1853 р. Він все ще існував у 1918 р. - виходячи з фотографії. Тому не дуже зрозуміло, коли в селі з'явився мурований храм - невже після 1918-го? Одне відомо, він теж носить ім'я св. Георгія.

З 1845 р. храм підпорядковувався церкві в Усті. Головною реліквією святині було львівське євангеліє від 1690 р., львівські же "Апостол" 1696 р. і "Тріод Постная" (1717) та "Тріод кольорова" (1746 р.).

Герої документальної стрічки "Вглядаючись у пітьму" пливуть по Смотричу в Цвіклівцях

От заради чого треба сюди