Пудлівці
Параскевська церква в Пудлівцях

За Смотричем, вниз і через місток, а там знову вгору - вже Кам'янець. Пудлівці майже зрослися з містом. Ключове слово - "майже".

Відоме село з 1460 р. В 1566 р. належало роду Язловецьких, з початку XVII ст. належало Потоцьким. В 1628р. Микола Потоцький жертвує Пудлівці кам'янецькому монастирю домініканок в якості посага для дочки, що потриглася в цей кляштор. З 1843 р. Пудлівці належали державній казні.

Збереглася невелика дерев'яна Параскевська церква (1867-69). Є відомості про уніатську попередницю з XVIII ст., яка стояла в іншому місці. Збереглися дані про висячення тієї трикупольної святині під гонтовим дахом 14 жовтня 1740 р. Та церква теж мала бути маленькою - мала всього 20 парохіян, що не завадило зщастувати при храмі братство (1750) . В 1799р. на місці розібраної старої зводятть нову дерев'яну церкву (існувала до 1868р.). Сучасний храм належитть Московському патріархату. Замість гонту - банальна жерсть - причому ще з 1882р. Зведено храм на кошти держави і був колись такий бідний, що Академія Художеств подарувала йому дві ікони як найбіднішій церкві. Церковне ж начиння пожертвувала імператриця Марія Олександрівна в 1865р.

Поруч з селом - кар'єр силурійських вапняків.