Ріпинці
Ріпинці над Жванчиком - дивний портал у минуле.
Хоча їдуть до села заради водоспаду біля старого (і вже майже зруйнованого) млина.
Водоспад у Ріпинцях. The waterfall in the village of Ripyntsi in Ukraine

Координати

Понад 500 жителів. Перша письмова згадка як Ріптинці з 6 димами - від 1493 р.

Це я - і глибинки не бачила? Х-ха. Та якої хочете глибинки, хоч подільської, хоч галицької, чи там буковинської, чи покутської, чи закарпатської. Коли до чогось, що не соромно назвати трасою, 20 кілометрів, коли немає жодного автобусного рейсу у село, коли 24 жителі за останнім переписом - бачила я таке. А портал в минуле побачила аж у серпні 2014 року - у рідному районі, кілометрів за 20 від Кам'янця, у чималому селі.

Ріпинці є на Дунаєвеччині, на Бучаччині - і от у нас. Ріпу тут не їдять - кажуть, назва від діалектного слова, яке значить "яр", "долина". Природа тут і зараз показна, гарна - і раніше такою ж була. Природою і славились: кам'янчани (не всі, а купка втаємничених, хоча та купка і чимала) їздили сюди в природне джакузі - на водоспад. До нього - бруківкою-сошою через геть все село, і навіть трішки далі. Дорогою ви і потрапите в минуле Квітки-Основ'яненка і Гулака-Артемовського: з патріархальними хатками з крихітними вікнами і критим очеретом дахом, з котиком на ґаночку, з мальвами за парканом. Портал у часі відкриється десь перед центром села (церква, магазин, клуб, школа), тут шукати особливо і не треба.

Ті, що прямують до водоспаду, на очеретяні артефакти, що доживають останні свої дні, уваги не звертають: ну є в селі старі хати, чимало є й напіврозвалених, вже без дахів чи під проваленими ґонтами - так криза в країні вже скільки років. Вічний лише водоспад біля розкуроченого машинерією назовні млина. Там портал закривається, повертаючи все на свої місця: цілком сучасне побутове сміття, лискуче, яскраве, ще більш вічне, ніж круті каменюки в колінці Жванчика; музика з мобілок (жахливий смак, жахливий бітрейд, жахлива гучність); найкращі зразки вітчизняного і світового автопрому. Портал вже позаду.

Хочете мою версію? Напевно, у Ріпинцях ще донедавна були майстри, що уміли перекрити дах очеретом.

А зараз в селі немає нічого - ні краси, ні розуму, ні совісті. З 2015 року водоспад припинив своє існування. Поруч запрацювала міні-ГЕС.

Історія порталу в минуле: Ріпинці колись

Водоспад, вид згори
Ріпинці. Водоспад, вид згори

У 1512 р. Ріпинці належали Софії, дружині Петра Ганка з Гуменців, і вона судилася за ріпинецький ліс з кам'янецькими міщанами. Її дочка взяла маєток приданим  - спочатку вона вийшла заміж за Пясецького, наступним її чоловіком був Ячимирський. 1530-1542 0 у Ріпинцях є два плуги. 1569-ий - 3 плуги, що належать Петру Ячимирському. 1578 р. - село поділене між Адріаном Ячимирським та Ржечицьким. На початку ХVIII ст. власником села був Бутвин, з 1720 р. - Любинецький, у 1734 р. - Ржечицький і Ліпницький, у 1759 р. - Антоній Любомський, у 1790 р. - подільський ловчий Ігнатій Аксамитович. У 1820 р. Ріпинці з 287 кріпаками дісталися майору Петру Пільховському.

Потім село у 1831 р. отримав волиняк Григорій Михайлович Чацький. У 1844 р. поселення купив Розенберг - його нащадки володіли Ріпинцями всю другу половину ХІХ ст. У 1895 р. в селі у 222 дворах проживало 1318 людей.

В XVIII ст. у селі було дві парафії і два храми - дерев'яні триверхі Успенська (1709, зведена на кошти Бутвинів) і Покровська церкви. Уніатську Успенську освятив кам'янецький офіціал Машкевич. У 1740 р. храм мав 38 парафіян, у 179 р. - вже лише 25 парафіян. У 1790 р. парафія налічувала 259 віруючих. Коли Поділля приєднали до Російської імперії, церкву насильно перевели у православ'я. У 1803 р. споруда була вже в аварійному стані, з прогнилим дахом - вже навіть служити у церкві було небезпечно. Невдовзі Успенська парафія була скасована і приєднана до Покровської.

Покровську церкву звели на початку XVIII ст. на кошти громади. Освятив храм кам'янецький декан з Троїцької церкви Стефан Краковецький. При церкві діяло уніатське Покровське братство, яке заснував у 1718 р. Афанасій Шептицький.  Існуючи й зараз одноверху муровану Покровську церкву збудували у середині ХІХ ст.

Це зараз між Ориніним і Ріпинцями - метрів сто старою бруківкою під сосновим лісом. Колись села розділяла більша відстань - і ще два поселення: Кривда і Кутрубівка. Обидва пізніше зрослися з Ориніним.

Покровська церква (сер. ХІХ ст.)
Покровська церква (сер. ХІХ ст.) у Ріпинцях