Абрикосівка
Святий Ян Непомуцен з Абрикосівки

Якщо населенний пункт називається Переможне, Верховина чи, приміром, Абрикосівка - вірна ознака, за царя Тимка назва була менш благозвучна. Холопи, Жаб'є - чи от Безнісківці. Нічого доброго у відстутності носа немає, самі лише горесті. Хоча з іншого боку - Безнісківці були унікальними, а Абрикосівок по Україні ще чотири назбирається (теж, певно, з сумнівним топо-генезом). Перейменували аж в 1966 р.

Ви тільки не дивіться на цю сторінку як на заклик до подорожі. Особливих архітектурних родзинок у Абрикосівці, селі Кам'янець-Подільського району (500 жителів, перша згадка під 1460 р.), немає. Але мені там якось довелося блукати - на шляху з Супруньківець у Калиню, і дещо я все-таки бачила. Правда, не в самому селі.

Цікавинка № 1: 28 березня 2009 р. на ставку між Супрунківцями і Абрикосівкою відпочивали з дальньої дороги чаплі. НАЙСПРАВЖНІСІНЬКІ!

Цікавинка № 2: між Абрикосівкою і цього разу вже Калинею є яблуневий сад, а в ньому - скульптура св. Яна Непомуцена. Табличка на постаменті новісінька, навколо огризки дешевих пластикових квітів - за статуєю хтось наглядає, і це добре. Мій район - не Тернопільщина, де таких от придорожних статуй - хоч греблю гати. На Хмельниччині ж старі скульптури святих патронів - дивовижа (підозрюю, в радянські роки статуї тут не було - могли десь переховувати).

Ще в Абрикосівці є малоцікава архітектурно церква св. Миколая (1881, на місці триверхої деревянної церкви того ж імені з 1729 р.). Століття тому Абрикосівка була більш як вдвічі більша за сьогоднішню. Що поробиш - коли до міста зовсім близько, втримати молодь у селі важко. Особливо коли батьки у цьому керунку навіть не думають.

Юхим Сіцинський писав, що між Безнісківцями і Боришківцями тягнеться Траянів вал, я не бачила.

Моя стаття для "Подолянина" про місцевого Непомука

В. Лашко біля св. Яна. Фото з архіву скульптора
Автор і його дітище. В. Лашко біля св. Яна. Фото з архіву скульптора

Переглядаєш часом фейсбук і вчергове натрапляєш на фотографію скульптури святого Яна Непомука, що стоїть між селами Абрикосівка та Калиня. І завжди в коментарях схожа реакція: “яка чудова скульптура! - яка тонка робота! - знаю, що дуже старовинна, понад сто років їй!”
Скульптура і справді дуже гарна, майстерно зроблена, гармонійна. Але це ж наш м'який подільський пісковик, він сильно вивітрюється, кришиться — не мармур, коротше. Як же могли зберегтися на святому Яні такі дрібні деталі? Там же і вени на складених на грудях руках, і мереживо на подолі сутани... Щось тут не те. Давайте розбиратися.
Спочатку давайте про легенди і перекази — їх навколо статуї ціла хмарка літає.

За одною, скульптуру у ХІХ ст. привезли сюди на возі з волами звідкись здалека, з якогось великого міста. За іншою, Ян Непомуцен стояв колись у Калині при дорозі, та дуже цим муляв місцевому православному священику. Після того, як поляків на території Російської імперії почали переслідувати, місцевий святий отець наказав католицьку фіґуру знести.
Витвір мистецтва врятувала місцева поміщиця, котра забрала статую до свого маєтку. Є ще версія, що цю старовинну скульптуру у Другу світову війну зруйнували німці, та місцеві селяни потім Непомука відновили. Бо ж був ще й орієнтиром місцевим. Так і казали люди з Безнісківців (сучасної Абрикосівки): живу біля святого Яна.

Коли наприкінці 1980-х років художник та скульптор Володимир Лашко приїхав до нас з рідної Полтавщини і працював начальником бюро естетики заводу “Електроприлад”, до нього звернувся медбрат на ім'я Іван з цього ж заводу. (Прізвище активіста у пам'яті митця вже не зберіглося). Він був родом з Абрикосівки. “Ви ж скульптор, допоможіть нам відновити стару статую”. Лашко відмовився спочатку: ніколи ж святих не робив, не мав такого досвіду. Та абрикосівець дуже просив. Розказав, що статуя дуже старовинна і стоїть на місці збройної сутички польського загону з турецькими нападниками.
Привезли скульптора на місце, у сад між селами — там лежали уламки попередньої фіґури, побиті часом, безпорадні і аморфні. Поруч був яйцеподібний шматок вапняка. Колись то була голова святого, але ніяких рис обличчя вже не можна було розібрати, лише невиразні виїмки. Місцеві активісти наївно сподівалися, що якщо скріпити ці фрагменти цементом, скульптуру сяк-так вдасться відновити. Та з тих жалюгідних уламків вже нічого путнього було не склеїти. Вирішили, що статую Лашко зробить нову.
А уламки старої скульптури не лишати ж між яблунями — шкода статую, навіть колишню. Відвезли у Калиню, до православної церкви. Та священик до такої ініціативи поставився різко негативно і рештки Яна лишити навіть на подвір'ї не дозволив. Викидати? Негарно зовсім. Скульптор поклав залишки старого Непомука у ніші кам'яного паркану біля церкви.
Пан Володимир раніше в рідних полтавських краях робив скульптури з дерева, а от з каменем до того справи не мав, тож це була його перша робота у новому матеріалі.
Крім того, Лашко не мав жодного уявлення, як має виглядати популярний чеський святий.  Інтернету не було, де піддивитися? Медбрат підказав, що кам'янецьку Тріумфальну арку увінчує якраз скульптура св. Яна, тоді ще безголового. На нього скульптор і орієнтувався. Точну копію не робив — це радше була імпровізація на тему. Характерний головний убір Непомука
Лашку описали словами — і попросили, щоб св. Ян обов'язково тримав у руці лілію — знак чистоти.
Взявся за працю у червні 1988 р. Різьбив святого біля Смотричу в Старому місті, на так званій “площадці А” - топонім впізнають ті з кам'янчан, котрі працювали на “Електроприладі”. Так називалася територія колишнього цеху гужевого транспорту (також відомого як “обозний завод”) біля греблі на річці. Там же довгий час містився один з цехів підприємства та заводський медпункт. Наприкінці 1980-х “площадка А” використовувалася як склад хімічних реактивів “Електроприладу”. Вапняк для скульптури замовили у місцевих рtставраторів (якраз у той час відбувалася реконструкція ратуші). Працював майстер пилкою та стамесками по дереву.
В липні 1988 р. відбувся монтаж скульптури при старому битому шляху між Абрикосівкою та Калинею. Навколо вирувала перебудова з гласністю та плюралізмом, релігія перестала бути чимось таким, про що краще мовчати — тому ніхто ніяких перешкод митцю не робив і погоджень ніяких не вимагав. Зрештою, відбулося все саме так, як і було на Поділлі ще у XVIII ст., коли кожен міг поставити в честь якоїсь важливої для себе події придорожню фіґуру чи капличку.
У святого Яна гарний зріст — 1 м 80 см. Постамент абрикосівські активісти зробили з бетону. На нього почепили металеву табличку: "Sw. Jan".
Так і стоїть вже тридцять п'ятий рік статуя Яна Непомуцького при дорозі на Абрикосівку — і тішить подорожніх красою.

Довідка:

Нотаріус та генеральний вікарій Празького архієпископства Ян Непомуцький, котрого скинули з мосту у мішку до Влтави 20 березня 1393 р. за те, що відмовився видати королю таїну сповіді королеви, був канонізованим лише у 1729 році, але слави і популярності набув величезної. Вся Центральна Європа була всіяна його статуями – у костелах та при битих шляхах. В Україні було чимало костелів та церков, присвячених цьому святому – від Львівщини і до Вінниччини. Авторка цих рядків бачила придорожні фіґури Яна Непомука у місті Дубно на Рівненщині, Тарноруді, Сороцькому, Товстому, Сидорові та Товстолузі на Тернопільщіні, Мурованому та Кутах на Львівщині. Найвідоміші з українських Непомуків — на нашій Тріумфальній арці та на чималому постаменті з гербом Потоцьких “Пилява” у
Бучачі при дорозі на Підзамочок. Цей св. Ян — одна з перших робіт у камені знаменитого
Яна Георга Пінзеля (1750 р.). Наймиліший - наївний Непомук з Семаківців під Чортковим.