Політехніка
Так було на початку ХХ століття.
Lwowska Politechnika kiedys

В справжньої людини все має бути гарним - і обличчя, і одяг, і що там ще хотілося естету-ідеалісту Антону Чєхову. Нє, ну я і не сперечаюсь. Гарним мусить бути все. Я навіть доповню перфекціоніста від російської літератури і скажу, що непогано, коли й навколо отої справжньої людини все гарне. Так приємніше. І, думається мені, правий був Юрій Андрухович, коли заявляв, що довкілля формує людину. Гарне довкілля скапарить характер менше, аніж бетонні багатоповерхові коробки і мартенівські труби. Тому мені подобається, коли вищі навчальні заклади, ці інкубатори майбутнього добробуту, й самі гарні та цікаві. Як от Чернівецький державний університет. Чи Львівська політехніка.

Історія Політехніки

Інтер'єри сходової клітини.
Львовский Политехнический. Интерьеры

Гоноровий Львів, велике європейське місто, просто мусило мати свій технічний навчальний заклад. Такий відкрився 4 листопада 1844 року під назвою Технічної Академії, якою керував Флоріан Шіндлер.

Щоправда, в ті часи майбутні технарі бігали на заняття зовсім не на вул. С.Бандери, 12, як зараз, а на ріг Вірменської та Театральної вулиць: Академія розмістилася в приміщеннях будинку М. Даровського.

Будинок цей, споруджений в кінці XVIII століття, і до Академії мав справу зі спудеями: з 1817 року при ньому діяло трикласне реальне училище, "підготовче до технічних наук і торгівлі", така собі прото-Політехніка.  В 1835 році училище перейменували у Реально-торгову академію, за 6 років при академії відкрили технічний факультет, ну а потім... я вже писала: 4 листопада 1844р., Технічна академія... Таким чином, Львіська Політехніка цілком може претендувати на звання одного з найстаріших навчальних закладів України.

В 1848 році Європою прокотилася хвиля бунтів і революцій, яка зачепила й Львів. Добряче зачепила, так, що аж з гармат центр міста розстріляли. 1 листопада 1848 року будинок Даровського охоплений полум'ям - що ще не привід відміняти зайняття. Студентів приютила міська ратуша, на третьому поверсі якої вони й навчались аж до 1850 року - а тим часом зі згарища виростав відбудований будинок Даровського.

Політехніка на старій поштівці.
Старая открытка с видом Львовской Политехники

Про зміни й пертурбації в ректоратах, навчальних планах та факультетах читайте на офіційному сайті Політехніки, а мене більше цікавить архітектура. Тому з 1850-го ми перенесемося на 22 роки вперед, аж коли 12 березня 1872 року було одержано дозвіл

на будiвництво нового примiщення Технічної Академiї. Процесом мав керувати знаний архітектор, професор архітектури Юліан Захаревич (автор перебудови Стрийського костелу, мого фаворита Червоногрудського замку, будівничий Чернівецького Темплю, багатьох львівських будівель, зокрема й Ощадної каси на проспекті Свободи). До речі, Захаревич довгі роки ще й був ректором Технічної Академії. Інавгурація ректора відбулася невдовзі після закінчення будівництва, 15 листопада 1877 року.

Спорудження головного корпусу, розпочате в квітні 1874р., тривало до жовтня 1877 року. Триповерхова споруда в дусі класицизму з портиком з колонадою не так давно була визнана пам'яткою архітектури України.

Багато що в цих стінах відбувалося вперше. В сквері за головним корпусом, читала, зберігся місточок - перша в Галичині споруда з залізо-бетону. А 7 жовтня 1877 року в Академії пролунав перший (!) в Австро-Угорській імперії телефонний дзвінок: один апарат було встановлено в приміщенні сучасного актового залу, інший - в сусідньому будинку технічної хімії.

До речі, про актовий зал. Чи бібліотеку. Сама була лише в коридорах та вестибюлях (внизу відвідувачів бабаєм лякає бюст Юліана Захаревича, вище - скульптури, різблені фризи, розписні плафони і взагалі краса). В залі я не була, але дуже хочу - а знаєте чому? Бо там ТАКЕ.... Таке... Поки що лишається вдовільнятись офіційним сайтом та набором старих польських поштівок (див. два ряди ілюстрацій нижче). Тільки мрію, щоб на власні очі побачити виконаний за ескізами Яна Матейко "Тріумф Сатани". Архетипово!

Це незвичайне полотно з'явилося тут після відвідин Політехнічної школи цісарем Францом-Йосипом 13 вересня 1880 року. Монарх замовив у великого польського маляра цикл з 11 картин, присвячених прогресу. А де прогрес - там і Князь світу.

Рибка розказувала, що в актову залу не дуже й пускають. Якесь масонське, засекречене місце. З масонськими, дивними картинами - подивіться внизу на Винахід залізниці, приміром. І сміх, і гріх. Чи Винахід Телеграфу. Ех...

Рекомендую чудовий ресурс про Політехніку.

Ян Матейко і Політехніка. Тріумф Сатани, винахід лампочки та інші дива.

"Тріумф Сатани". "Винахід залізниці". "Боже натхнення".
Я. Матейко. "Тріумф Сатани".
Я. Матейко. "Винахід залізниці".
Я. Матейко. "Боже натхнення".
Я. Матейко. "Вади людства". (Більше схоже на оду на честь електричної лампочки. Хоча рогата жінка - начебто Мамона). "Поезія, Музика, Історія". "Скульптура, Малярство, Архітектура".
Я. Матейко. "Вади людства".
Я. Матейко. Поезія, Музика, Історія".
Я. Матейко. "Скульптура, Малярство, Архітектура".

Ще ілюстрації.

Два фото від вересня-2004. Нечіткі. Ну і старі листівки. Хочете, розкажу секрет про останню? Автомобіль при тому рівні фототехніки зняти було практично неможливо. Тому такі артефакти прогресу накладалися на фотографію потім. Такий собі антикварний фотошоп. :)
Львовская политехника в 2004 году
Старинная открытка с Политехникой