Львів. Церква Параскеви П'ятниці
Церква Параскеви П'ятниці, Львів, вул. Б.Хмельницького. Липень-2010.
Церква Параскеви П'ятниці, Львів, вул. Б.Хмельницького.
Найголовніше тут - всередині: розкішний іконостас церкви Параскеви П'ятниці
розкішний іконостас церкви Параскеви П'ятниці у Львові

Перекладений фрагмент мого маршруту Підзамчем з "Зимового Льовова":

Відразу за монастирем св. Онуфрія вул Б.Хмельницького занурюється у підземний перехід, щоб не заважати залізничній колії. Виринувши з-під землі, пройдемо ще трішки - до чудової однонавної церкви св. Параскеви П'ятниці (вул. Б.Хмельницького, 77). На колишній оборонний характер споруди натякають залишки бійниць на стінах.

Храм, ймовірно, було зведено у кінці ХІІІ ст. - на початку XIV ст. (це підтверджують дані археологічних досліджень , проведених у 1978 р.). В XVII ст. (точніше - у 1644 р.) його було реконструйовано на гроші молдовського господаря Василя Лупула, Богданового свата.

В стіну святині вмурована пам'ятна таблиця з гербом молдовських правителів (му-у-у!). Церква поєднала в собі риси готики та бароко (складної форми дах башти було встановлено у 1908 р. архітектором М.Лужецьким).

Та найголовніше - всередині. Неймовірний, велетенський іконостас початку XVII століття - п'ять рядів українського бароко (шостий, найнижчий ряд було додано у 1870 р. - богомазом був Антоній Качмарський), ажурне, напівпрозоре дерев'яне різблення, щедра позолота. Сімдесят ікон загалом - вражає. А ще є завівтарні і вітарні образи.

Про авторство ікон і різбблення історики сперечаються дотепер, хоча наукове вивчення іконостасу Параскевської церкви почалося ще в 1850-х рр. Його описували і досліджували Микола Голубець, Володимир Ярема, Наталія Шамардіна, Павло Жолтовський, Михайло Драган, Володимир Александрович та Віра Свєнціцька. За однією з версій, диво-іконостас творили відразу чотири різних майстри.

Привіт зі Львова!
Привіт зі Львова!
Параскева від Онуфріївського монастиря
Так видно церкву Параскеви у Львові від Онуфріївського монастиря
Іконостас
Cerkiew św. Paraskewy we Lwowie
Церковь Свято́й Параске́вы Пя́тницы — памятник архитектуры во Львове
Володимир Ярема приписував іконопис Федорові Сеньковичу і його учневі Морохновському
Параскева П'ятниця, жовтень-2010
Церква св. Параскеви знаходиться у Шевченківському районі Львова
В інтер'єрі склепіння і стіни презбітерія прикрашені фресками з кінця 18 ст. роботи Луки Долинського