Церква Покрови / Костел Богоматері Остробрамської
Такою є Покровська церква УГКЦ (травень-2008).

Один з моїх львівських храмів-фаворитів. Неважко здогадатися, чому: завершений в 1938 році, він є зразком модернового погляду на сакральну архітектуру. Погляду, якому через історичні реалії довелося ходити в "модернових" і "сучасних" не кілька років, а кілька десятиліть: більше ж нових храмів не будували, все завмерло на початку ХХ ст., а тут - зразок архітектурної думки вже новішого часу, аніж декадантський ар-нуво. Схожі храми я в дитинстві хіба в Польщі бачила, але не у нас.

(Ще з більш-менш цікавих костелів тієї епохи варто назвати храми в Переможному і Дернові).

З історії святині.

Інтер'єр костелу колись

Трохи про історію цього гігантського костелу на вул. Личаківський, який зараз відданий ордену салезіан візантійського обряду. До речі, на пору своєї побудови костел був НАЙБІЛЬШОЮ сакральною спорудою Львова. Знаходився він на тодійшній східній околиці міста (а зараз тут неподалік розташувалася личаківська автостанція, звідки що 20 хвилин відбігають бусики на Золочів). Цей район в 1930-ті бурхлво розвивався, а своєї святині місцеві римо-католики не мали. Будували храмо кілька років (завершилося будівництво в 1934 р., освячено споруду 7 жовтня 1934 р., до 1938 р. тривали внутрішні роботи). Храм містив три вівтарі: головний з образом Мадонни Остробрамської, а також два бічних - на честь Серця Ісуса та св. Яна Боско. Як костел споруда використовувалась лише з 1938 по 1946 рр., а потім довгий час - аж до 1992 р. - була банальним складом. Читала, що тримали там книги - все не хімдобрива, і на тому дякуємо. Проект належить архітектору Т.Обмінському (1932, за іншими даними, 1931 р.). Гроші, які вимагала така гігантська махіна, поступали нерівномірно, тому роботи з будівництва велись довше, аніж було заплановано.

Костел - однонавна базиліка, форми котрої відсилають до ранньохристиянських храмів Риму. Він високо підноситься над околицею, до головного входу ведуть подвійні сходи з кам'яною балюстрадою. Камінь для будівництва костелу було привезено з Тернополя і Великих Бірок. Висота нави святині - 20 м, довжина 45 м, ширина - 13 м. Нава перекрита пласким плафоном з касетонами над хорами. В святині могло одночасно перебувати до 2 200 чоловік. Вікна були засклені так званим "катедральним склом" пастельних кольорів. Інтер'єр був лаконічним і простим. На фронтоні головного порталу, посередині, на висоті другого ярусу, була вбудована відкрита каплиця, оформлена кам'яними колонами. Там розмістився мозаїчний образ Богоматері Остробрамської (художник Т.Й. Пєчонка, Краків). З лівого боку від входу до храму була вбудована пам'ятна таблиця на честь ініціатора і фундатора костелу, архієпископа Болеслава Твардовського. (Проект таблиці інженера В.Дайчака, виконала фірма Тировича).

На вежі-кампанілі було поміщено два дзвони, фундовані як почесний дар від польського суспільства всій архідієцезії. Менший дзвін називався "Матки Боскі Неустайонцей Помоци" (Matki Boskiej Nieustajacej pomocy) і був фундований тернопільським пробощем Аполінарієм Валенгою. Вага дзвону складала 1900 кг. Виготовлено дзвін фірмою К.Шваба в с. Білій під Тернополем. На дзвоні були перечислені всі парафії тернопільського деканату - від Баворова аж до Забойки.

Більший дзвін називався "Болеслав", мав діаметр 1 м. 60 см і важив 3 100 кг.

Саме в костел Богоматері Остробрамської в листопаді 1944 р. після жалобної меси в катедрі було перенесено домовину з тілом архієпископа Болеслава Твардовського. За заповітом архієпископа, він хотів бути похованим саме тут. (Серце Твардовського було - теж за його заповітом - вмонтовано в стіну хору львівського монастиря кармеліток). Коли храм закрили, в 1947 р. домовину архієпископа перенесли в крипти митрополіальної бащиліки. Серце ж монашки вивезли до польського містечка Влоцлавка.

(Болеслав Твардовський прославився саме як активний будівничий костелів на західноукраїнських землях, і костел Богоматері Остробрамської був його наймасштабнішим дітищем. Він вважав храм своєрідним даром за те, що Креси залишилися у складі відродженої Польщі).

Всіх, кого зацікавить цей храм, відсилаю до чудової і дуже інформаційної сторінки про нього (польською мовою).

Базиліка знаходиться на підвищенні, і зодчий уміло використав природний постамент для святині. Перш за все в око кидається височенна дзвіниця на північний схід від святині, яка чимось нагадує середземноморські кампаніли.

Трохи про сучасну історію

Мозаїки над вівтарем.

Хоча споруду віддали громаді ще в 1989 р., та привели могутню будівлю у відповідність до задуманого лише за три роки. Оновлено святиню в 1992 р. було за концепцією викладача Львівської академії мистецтв Р.Василика. Всередині - спокійно і просторо, мені подобаються ось такі світлі, незахаращені надміром церковні інтер'єри. Іконостас здається зовсім низьким в порівнянні з висотою нави (ікони, виконані в традиціях українського іконопису XVI ст, написані І,Качалубою, А Величком). Неподалік входу встановлено скульптуру митрополита А.Шептицького (скульптор І.Попович, керівник Е.Мисько). У медальонах на вратах храму - погруддя Й.Сліпого, А.Шептицького, П.Могили та Й.Рутського.

В 2005 р. в прибудові храму (старому гаражі) було знайдено ідола зовсім іншої епохи: бронзовий бюст Лєніна. Його було вирішено переплавити на маленький дзвін.

Архівне фото.
Архівне фото.