Костел св. Мартина
Комплекс костелу та келій. Дах святині ввечері 25 березня 2008 р. Статуя на фасаді костелу.
Комплекс костелу та келій.
Дах святині ввечері 25  березня 2008 р.
Статуя на фасаді костелу.

Не надто популярна серед туристів пам'ятка Львова - радше взагалі непопулярна. Хоча розташована в непоганому районі - зовсім поруч з колишнею броварнею Бачевського на вул. Б.Хмельницького, по вул. Жовквівський, 8.

Історія костелу св. Мартина

Назва вулиці більш ніж прозора - сюдою в XVII-XVIII століттях йшов шлях на Жовкву. Часом його також називали Волинським шляхом. А ще колись ця вулиця називалася вулицею Святого Мартина - завдяки саме оцій пам'ятці архітектури. Лише назва вулиці радянських часів нелогічна і незрозуміла - Декабристів.

Пам'ятка ця входить до реєстру національного надбання, до речі. Первісна дерев'яна святиня на цьому місці з'явилася в 1630 році, та згоріла вже в 1648-му (за іншими даними, в 1700 р.). Після пожежі храм відновили вже в камені - і сталося це в 1736 р. При костелі св. Мартина діяв шпиталь для військових інвалідів, яким завідували ченці-кармеліти.

З точки зору архітектури - звичайнісінька варіація на тему римського Іль-Джезу: пізнє бароко, двоярусне членування фасаду, волюти і скульптури ангелів на фронтоні.

В XVIII столітті інтер'єр храму було розписано фресками художником Йозефом маєром. Чи збереглися фрески, не знаю.

Поруч - Г-подібне двоповерхове приміщення келій, об'єднанних з мурованою дзвіницею з барочним дахом.

Зараз в костелі церква ХВЄ.