Народне Касино - Будинок Вчених

Кар'єрний злет: від борделю до притулку вчених мужів.

Карта

Доля іноді шуткує дуже по-чорному - мені це подобається. Ось взяти, приміром, один з найбундючніших, розкішних львівських будинків зламу ХІХ - ХХ століть, в якому розмістився Будинок вчених - це поруч з головним корпусом університету, знаєте?

Ой, та знаєте ви все прекрасно! Хоча б вже тому, що бачили цей будинок принаймні по телевізору: в радянському бойовику з піснями-плясками "Д'Артаньян і три мушкетери" саме цей палацик став резиденцією кардинала Рішельє, і по цих сходах (див. фото поруч) вусатий Боярський піднімався в покої кардинала - щоб зіграти у шахи.

Ще одна підказка: в народі споруда відома як "будинок з *прокашлялася, подумала, все одно не змогла це вимовити* членами".

Для самих нещасних подаю адресу: вул Листопадового Чину, 6.

Не бійтеся пройти розкішним каретним проїздом до входу в будинок (двері під п'ятками атлантів, що тримають балкон другого поверху, краще не чіпайте: все одно вони замнені). Йдіть досередини: щоб побачити вишукані інтер'єри доби сецесії, потрібно буде лише пожертвувати кілька гривень в скляну скриньку під тими самими сходами. Воно того варто.

Камін в Будинку вчених

Цю споруду будували як народне казино (воно ж шляхетське, воно ж казино Герхарда). Не надто моральна установа була, хоча й подейкують, що в ній виступав один з нащадків Моцарта. Необарочний проект споруди, за переказами, зробили зірки австро-угорської архітектури того часу, віденці Фердинанд Фельнер та Г.Гельмер. (Вони автори одеського та чернівецького театрів, а також їм приписують проект палацу в Тулиголовому). Зараз в споруді проводять Львівські бали (21 жовтня 2006 року пройшов третій, присвячений ювілею міста - Львову як-не-як 750). Таким чином підтримують традицію львівських балів, яка розпочалася ще в 1482 р.

Потрапити на такий бал непросто: будинок хоч і здається зовні достатньо великим, всередині є досить тісним (там лише сходи половину об'єму споруди займають, здається). Тому бал відвідують за раз не більш як 250 осіб. А квитків продавали лише 100, та й ті тільки серед своїх.

В Зеленій залі будинку час від часу проводять концерти класичної музики, а в інших приміщеннях споруди - різного штибу конференції та семінари. Заробляють, а що робити?

Ілюстрації:

Народне казино в 1901 р. Балкон другого поверху. Одні з дверей будинку. Дерев'яна задоволена тітонька. Ще один камін.
Народне казино в 1901 р.
Балкон другого поверху.