Стрийський парк
Парк Кілінського (сучасний Стрийський) століття тому.
Park Kilinkiego we Lwowie

Пам'ятник Кілінському в парку його імені

Артур Максименко і лебідь. Травень 2005р.
Артур Максименко і лебідь.

Все колись буде як треба. Львівські парки будуть доглянутими оазами природи, з буянням квітів, з співом пташок, з затишними алеями і чистими галявинами.

Так просто має бути. Бо інакше як, скажіть, повірити в те, що писав один з путівників Львовом в 1920-х роках:

"На півдні міста лежить Стрийський парк, відомий як НАЙГАРНІШИЙ парк країни. Він користується великою любов'ю жителів Львова. Позаду парка на великому плато розміщений "Східний ярмарок". Величезна торговиця має місце тут щороку, в другий тиждень вересня. Серед цих будинків є Рацлавіцька Панорама, що містить чудову панораму авторства Яна Стика і Войцеха Коссака, що зображує битву при Рацлавицях. Сусіднє приміщення містить цікаву діораму "Львів в 18 столітті і сьогодні",

("Тo the south of the city, there is the Stryjski Park, regarded as the most beautiful park  in the Republic and a great favorite with citizens of Lwow. Behind the park, situated on an expansive plateau is the area called “Eastern Fairs”. An enormous trade fair takes place here every year, in the second week of September. Amid these buildings there is the Raclawicka Panorama, which accommodates the magnificent panoramic painting by Jan Styk and Wojciech Kossak, depicting the Battle of Raclawice. A neighbouring building is home to the interesting diorama "Lwow in the XVIII century and today”).

Парк Кілінського. 1909р.
Park Kilinskiego w 1909r.

Сучасний 60-гектарний Стрийський парк, про який з відразливим подивом писав кілька років тому "Поступ", з'явився ще в 1880-х роках. Якраз тоді австрійський Львів на широку ногу готувався до проведення крайової промислової виставки (це щось на кшталт того, що раніше відбувалося на ВДНГ різного масштабу). Парк поруч з виставкою мав здивувати своєю красою гостей, що приїдуть з різних куточків імперії та світу. До того часу на цій території були лише пустирі.

З 1887 року закипіла робота під керівництвом відомого львівського садівника Арнольда Рерінга: пагорби вкривалися рідкісними видами кущів та дерев, розбивались алеї, планувались галявини та парттерні газони. Про Рерінга й тепер нагадує табличка біля входу до парку. Недаремно: 40 років ландшафтний дизайнер (як назвали би Рерінга тепер) віддав цьому парку. Він створив мальовничий ставок неподалік від головного входу, а також теплицю та будинок садівника. А от пам'ятник соратнику Тадеуша Костюшки, Яну Кілінському (1760-1819), спорудили скульптори Ю.Марковський і Г.Кузневич. Колись Кілінський тримав у лівій руці прапор, а зараз просто розмахує рукою - я вам покажу, як в статуй знамена відбирати, мовляв...

Біля монументу, як і 115 років тому, білі лебеді ваблять до себе молодих мам  з возиками, дітей та закоханих.

рідкісні кущі та дерева.

Картинки:

Ще трохи антикварних Кілінських з усіх можливих ракурсів.
Kilinski monument in Stryiski park in Lviv
Так Кілінський виглядав в травні 2005 року. А так - давно тому. А це романтичні псевдо-руїни в парку. Малюнок з 1915р.
Kilinski monument in 2005
Kilinski monument years ago