Яворів і район
Центр села Наконечне Друге, 14 липня 2009 р.

Західний район Львівщини, кордон з Польщею. Сучасні межі район набув в 1964р. Площа району - 1 548 кв. км (7,1% території Львівщини, це один з найбільших районів області). Населення - близько 122 тисяч жителів.

Район багатий мінеральними джерелами типу "Нафтуся" та "Миргородська", тож не дивно, що на його теренах розташовано два державних курорти - в Немирові та Шклі.

Яворівщина - промислово розвинутий район (розвинуті харчова, легка, хімічна, деревообробна, машинобудівна галузь, виробництво будівельних матеріалів), ще й багатий власними корисними копалинами (нафта, сірка, вапняки, пісок, газ). Тут гарна мережа автомобільних шляхів і залізниць міжнародного значення. При цьому третину території Яворівщини займають ліси (колись тут був розташований чи не найбільший з українських полігонів).

Як не дивно, найбільшим містом району є не Яворів (14 тис. ж.), а сусідній Новояворівськ (він вдічі більший за райцентр - 28 т.ж.). В районі також розташовано 4 селища міського типу (Івано-Франкове, Шкло, Немирів і Краковець) і 132 села.

Ландшафти на Яворівщині спокійні: захід рівнинний, схід належить до Розточчя. На території району розташовані заповідник "Розточчя" і Національний природний парк "Яворівський".

З архітектурних цікавинок варто відмітити вкрай скромний, але все-таки існуючий замочок Яна ІІІ Собєського в Яворові (правда, туди немає доступу туристам), костели в Терновиці, Івано-Франковому і Краківцю, дерев'яні церкви (щоправда, вони тут практично всі понівечені ідіотським сайдингом і бляхою. Закордонним гостям таке каліцтво не покажеш).

Карта району

Пам'ятки національного значення. Таблиця з "Пам'яток України"