Генуезьська фортеця
Генуезька фортеця в Феодосії, XIV ст,

Історія. Пунктирно.

Feodosia castle

Карта міста. Фортеця - в нижньому правому кутку карти.

Найзначніша споруда міста знаходиться в північній частині Феодосії. Майже до стін фортеці ходить якийсь з міських автобусів, але ми йшли туди пішки, кілька кілометрів нас не лякають. Власне, я виражаюся не зовсім вірно: автобус ходить до стін Цитаделі, а вона - лише частина феодосійських укріплень, які збереглися дотепер.

За розмірами феодосійське диво в своїй сукупності - гігантське. Найбільшою з українських фортець вважається твердиня в Білгороді-Дністровському. Не знаю, мені здалося (на око), в Феодосії загальна довжина стін Цитаделі та міської фортеці все-таки більша. Не дивно: Кафа в ті часи була центром чорноморських колоній генуезців.

В 1266 році генуезці отримали від ставлеників Золотої Орди Кафу - невелике грецько-аланське сільце, і заснували тут свою фракторію, що швидко перетворилася на велике місто, яке потрібно було укріпити. От і укріпили.

Пагорб, на якому підноситься Цитадель, фортеця в фортеці, називається Карантином або Мітрідатом (так само, як і в Керчі, еге). Чи був тут горезвісний цар, не знаю, а от що карантин - необхідна процедура для чужоземних судів - і так всім зрозуміло.

Цитадель - витягнутий з заходу на схід неправильний чотирикутник з вапнякового каменю на вапняковому ж розчині, що складався в часи свого розквіту з мурів, 12 башт та шести брам, які вели у місто.

Башта Климента
Художник під стінами фортеці

В цитаделі розміщувались: консульський палац, резиденція католицького єпископа, казначейство, споруда суду з балконом для оголошення вироків та консульських постанов, контора для перевірки ваг (бо кожен купець приїждив зі своїми терезами, піди розберись, хто кого обвішує), склади та крамниці для особливо цінних товарів: хутра, ювелірних виробів, шовку.

В кінці XVIII - в ХІХ столітях більшість споруд Цитаделі втратили своє значення і були розібрані.

Зараз збереглися лише дві фортечні башти - Климента та Кріско з великими фрагментами фортечних мурів, а також великі пілони в'їздних воріт.

Стіни Цитаделі збережені хоч і фрагментарно, та їх загальна довжина вражає (хоча може бути, що ті шматки стін, які стискають пагорб з храмами та якимись дивними бетонними підземними розвалинами, відносилися вже не до цитаделі, а до міських укріпдень чи ще чого-небудь). Стіни без бійниць, складені з великих пісковиків, шови між камінням добре затерті.

Збережено північний шматок мурів - між пілонами великих воріт і баштою Климента до рівня бойового ходу, і західний - з баштою Кріско та фірткою. Цей фрагмент зберігся неоднаково: є шматки, де рівень мурів сягає бойового ярусу, а є й такі, де збережена лише нижня частина стіни. За баштою Кріско до моря та неіснуючої вже башти Джустініані ходу простим смертним немає, там колючий дріт, але там стіна теж збережена на висоту 7 метрів.

Залишки пілонів в'їздних воріт Цитаделі

Башта Климента (1348) - та, що в південному куті цитаделі. Триярусна, прямокутна в плані, з відкритим північним кутом всередину цитаделі. Її призначенням було захищати великі ворота та фіртку, що вели до укріплення. На її західній стіні збереглася ніша, де колись була мармурова плита з датою побудови (зараз вона експонується в місцевому краєзнавчому музеї).

Башта виступала вперед за лінію стін, що дозволяло краще захищати прилеглі ділянки мурів від фланкованого вогню. Дерев'яні перекриття башти не збереглися, лишилися лише їх гнізда.

В нижньому ярусі башти - бійниці, в верхніх - вікна-амбразури. Завершення - в вигляді зубців-мерлонів.

Башта Кріско (XIV ст.) була призначена для укріплення середньої частини східної стіни Цитаделі. В башти лише три стіни - так і раніше було, це так званий відкритий тип. Двоярусна, дерев'яні перекриття не збереглся, є лише гнізда для балок. На першому ярусі бійниці, вище - вікна0амбразури, зверху йдуть зубці-мерлони.