Балаклава
Балаклава. Українська Туреччина.

Сподіваюсь, карта не потрібна - зараз Балаклава, колись самостійний райцентр Криму, всього лише частина Севастополя, і туди від ринку на п'ятому кілометрі ходять автобуси (75 копійок в квітні 2007 р.) та маршрутки (1 грн 50 коп). Колись місто було засекреченим - через ремонтну базу субмарин. Зараз тут базується український чорноморський флот і місто відкрите для туристів.

Вітчизняний Фетхіє.

Будинок біля моря

Все було б зовсім по-іншому, не побувай ми з Міком в лютому-2007 в Туреччині. Балаклавські дива сприймалися б як щось автентичне - а так мене мучила ностальгія по Середземноморському узбережжю зовсім іншої країни.

До речі, це комплімент Балаклаві, бо і сама синя бухта, захована від штормів, і фортеця Чембало на горі, і мальовничі яхти біля причалів - все це було ну справді дуже гарно. Що вже казати про назву вулиці "Каліча" - ні, інваліди тут не жили. В вже згаданій Туреччині це слово означає "всередині фортеці" (але там транскрибується дещо інакше: Кале-іче). А в Балаклаві - що за збіг! - вулиця носить ім'я якогось севастопільського революціонера Каліча (угу-угу, до цього часу - ім'я революціонера. Застиглий час). Як і в Туреччині, тут маса котів, ласих до пригощань. А те, що замість моря я бачила холодець з дохлих медуз - один з нечисленних недоліків, без них не можна, напевно.

Відразу скажу, що ота підземна штукенція для підводних човнів, яка стала чи не найпопулярнішим балаклавським екскурсійним маршрутом останніх років, мене не цікавила абсолютно. Мені Чембало подавай. От і подали. На блюдечці блакитної бухти. З зеленою кайомочкою гір. :о)

Чембало

На горі над бухтою - Чембало.

Всі ж і так знають, що в середині XIV  століття на південному березі Криму існувала Генуезьська республіка, правда? Східну частину узбережжя контролювала могутня Кафа (Феодосія). Час було братися й за західну. Генуезці спробували захопити старе грецьке рибацьке село в зручній вузькій бухті Символон (бухта Символів). Село належало князівству Феодоро.

В стратегічно-важливій (поруч ворожа, феодорійська фортеця Каламіта) і захищеній самою природою бухті сучасної Балаклави тоді виник центр військово-адміністративного округу, який називався консульство Чембало (Цембало). На високому скелястому березі, який обривався в море з південного боку 200-метровою скелею, на горі Кастрон в 1357 році починає рости форпост. Він контролював узбережжя від мису Сарич до затоки Каламіт.

Вид на бухту з Чембало

Фортеця, як матрьошка, складалася з кількох частин, замків-міст. Нижній, оточений вздовж бухти фортечною стіною, звався св. Георгія, верхній носив ім'я св. Миколая. Внизу й жили звичайні мешканці Чембало. Тут вони виходили в море з місцевого порту, тут торгували на ринковій площі. Стіна, що починалася внизу, добігала по схилу гори до скелястого плато, де розташовувалося верхнє місто, цитадель. В стіні знаходились дві башти з вузькими бійницями. Саме тут мешкав консул найзахіднішої частини Генуезьської республіки в Таврії. Консул правив не довше трьох років (до 1398 р. взагалі не довше трьох місяців) - потім його замінювали на нового, на наступний рік. У своєму розпорядженні консулд мав 40 арбалетчиків. Його замок був фактично однією круглою двоярусною баштою-донжоном 15 метрів заввишки. Кажуть, башта використовувалася такожє і як маяк.

Крім консульского двору, в верхньому місті розташовувались також храм, ратуша, караульні та массарія. В верхньому місті жили нотаріус, збирач податків, толмач та інші працівники факторії.

Чембало розбудовувалася до 1433 р. (коли почалося анти-генуезьське повстання), була в плані прямокутною, мала 8 башт, які носили імена консулів і не обов'язково були включені в систему стін (збереглося шість, деякі з них в дуже пошкодженому стані). В 1450-х роках Чембало була продана головному кредитору Генуезьської республіки грецькому Банку св. Георгія. Після захоплення Криму турками в 1475 р., коли Кафа та інші генуезькі фортеці були розгромлені, балаклавська твердиня дісталася Оттоманській Порті.

Турки її не відбудовували - так і перетворювався форпост на руїни, які зараз потроху реставрують.

План фортеці Чембало з чотиритомника

Саме турки, до речі, назвали фортецю і порт біля її підніжжя Балаклавою (Балик-Юве, рибне гніздо). Та стара назва збереглася як топонім власне місцевих укріплень.

До фортеці рухаємося бухтою. На бані церкви поки що не звертаємо уваги: там не пройти. Треба йти низом, повз ошатний будинок з прикрашеною скульптурами баштою, а вже там вибирати підйом до вподоби - не надто різкий почнеться зновеньких сходів (на них ще буде напис: "К башням"), а інший суворо підніматиметься вгору до башти № 1 повз якийсь огороджений об'єкт з ревучими екскаваторами та спокійним котом поблизу сторожової будки. Ще трохи - і попереду зруйнована башта з бутового каміння. Товщина баштових стін - до 1,5 метра! Одна з веж носить ім'я консула Барнабо Грілло (за написом 1463 р.).

Найкраще збереглася північно-східна сторона укріплень. На протилежному боці помітні лише фрагменти стін.

На жаль, сама кругла консульська башта була в лісах. Колись в її підвалинах зберігалася цистерна з водою, яка подавалася сюди по керамічному водогону з сусіднього пагорба. Харківські археологи вже кілька років працюють на розкопках консульської церкви, було виявлено арсенал ядер з вапняку та мармуру.

Кефальський фонтан

Кефальський фонтан

Якщо спускатися від Чембало до вже згаданих вище сходів, стежка виведе до Кефальського фонтану (він же Святе джерело). Його оформив місцевий пасіонарний житель О. Вовк. Папірець А4, прикріплений до каменю біля нього, повідомить щось фантастичне про Мітрідата VI Євпатора, скіфських легіонерів, які влаштували тут за дозволом Мітрідата стоянку 2 100 років тому, та те, що стела Скіфії була встановлена 2 500 років тому на честь перемоги федеральних військ Скіфії (це щось з Перумова, нє?) над армією Іскандера Понтійського. Дорога, біля якої стоїть фонтан, названа Римською (і, можливо, справедливо, адже в 2002 р. в Балаклаві було знайдено скарб римських монет), зведеною 2 000 років тому для перегону поранених з князівства Палака в Аїд (о. В Червоногруді вже є двері в рай і пекло, ага. А тут їх близький родич).

Там же можна взнати й компромат на Чембало: мовляв, побудували фортецю 600 років тому задля торгівлі рабами і путанами для татарів та європейців. О як.

Я ж що, я мовчу. Хто його знає, чим там консул торгував. Те, що Кафа була чи не найбільшим невольничим ринком світу - факт. Чому генуезький консул на західному березі Криму мав відрізнятися від свого колеги зі східного узбережжя, я не знаю. Так що цілком міг приторговувати дівчатами і парубками.

Поруч з першим листком - другий, названий "Генуя 21 сторіччя" - про сучасну торгівлю українками. Сумна правда.

Церква св. апостолів

Церква 12 апостолів

Тепер час повернутися до найстарішого із збережених храму Балаклави. Принаймні, так стверджує старий путівник з "жовтої" серії ("Путь к прекрасному") "Севастополь и окресности". Начебто будували церкву дванадцяти апостолів ще генуезці в 1340-х роках. Хоча по вигляду й не здогадаєшся: типовий класицизм, характерний для південних провінцій імперії Романових. В книзі приводяться й фото 1970-1980-х років. Жах.

Зараз церква, віддана православній громаді, відбудована. Її із задоволенням малюють місцеві і не тільки художники. Хоча знайти прийнятний для фотоапарату ракурс тут непросто. Якось все заважає: високий кам'яний паркан, дерева поруч, сусідні будинки, тісне церковне подвір'я...

Я нічого не пишу про Кримську війну - ну не хочеться. Хоча вперше слово "Балаклава" почула саме в зв'язку з нею: в старій англійській комедії про Піткіна таким був пароль якихось вояків.  В селі Кади-кой *(сучасна Кадиківка), яке вже увійшло в межі Балаклави і де 13 (25) жовтня 1854 р. відбулася знаменита битва, я не була. Вибачте, мілітаристи, але деякі речі мене цікавлять не так, щоб аж дуже.

Ще картинки:

Балкончик. Балаклава - все-таки українське місто. Ось вам і бюст Лесі Українки. Знайома назва. Старий кінотеатр на пристані.
Балкончик.
бюст Лесі Українки.