Новий Світ
Новий Світ. Замок-пошта-бар-банк і т.д.

Винно-шампанський парадіз

Судацька фортеця з дороги на Новий Світ
Крепость в Судаке с дороги на Новый Свет

Ми взагалі не збиралися сюди. Я просто дарувала собі на день народження Сурб-Хач і Судак. Все те, що вдалося відвідати 28 квітня 2006 року в нагрузку до основних блюд, стало тим більш несподіваним подарунком. Дуже приємним. :)

А було так. Ми зупинилися сфотографувати архітектурні пам'ятки Уютного (назва ж в даному випадку не перекладається, так?) - плюс нарешті перекусити, якраз між кірхою і церквою, в затишному тихому подвір'ї. Попереду було півдня і жодних планів. Повз кірху їхав жовтий шкільний автобус, який випускав в Уютному кількох галасливих пасажирів. Ми вскочили всередину - і...

В Бельгії вчителям дають молоко - бо працюють в умовах вічного шуму. Шум - таке ж екологічне забруднення, як і радіація. Водію шкільного автобуса в Судаку треба давати не молоко, а відразу корівник. Повбивала б, чесслово. Верески, дебільний нескінченний регіт, зойки... Щоб заспокоїтися, я висунулась у вікно майже до поясу - і зрозуміла, що рай, здається, десь зовсім поруч.

Кажуть, його попередньою назвою був Парадіз.

Новий Світ - це тупик, кінець шляху. До Судака і цивілізації 7 км. Новий Світ від такої відірваності від автомагістралей та залізниць аніскілечки не страждає. Навпаки: віддаленість від інфратруктури - ще одна родзинка селища. Хоча бал тут править неймовірної краси природа.

Вже дорога з Судака, зі звивистим серпантином поміж сірими нагромадженнями скель, захоплює казковістю краєвидів. А коли внизу з'являються кришталево чисті пляжі, оточені горами дивних абрисів... Три чарівні бухти - зелена, синя, блакитна, по кольору води. Зелена, найбільша, ховає між високих гір (одна з них - Сокіл) як перлину в мушлі - Новий Світ. З Зеленої в Синю бухту, по вирубленій в скелі доріжці, можна дійти туди, де я ще тільки планую побувати - до 77-метрового наскрізного гроту Шаляпіна (або Голіцина - кажуть, князь тримав там свої вина). Далі - "стежкою вірності" через перешийок - на "Царський пляж" з неймовірної чистоти водою (без російських монархів в Криму ну ніяк).

Кажуть, ця вода ховає рештки іспанського галеона та римської галери, звідки свого часу місцевими пірнальщиками було витащено на берег все, що можна продати туристам.

Море і гори

Вид на гору Сокіл
Вид на гору Сокол

В Новому Світі - ланшафтний загальнодержавний заказник, можливо, наймальовничиший в Криму. Тут маса ендеміків, але це вже зацікавить біологів, це на них чекають реліктові судацькі сосни, сосни Станкевича і т.д. Всі інші задовільняться і пейзажами. Ох.

Що я можу запропонувати? Кілька світлин і захоплені охи? Цього недостатньо. Краса висковзає з рук, тікає від об'єктивів. Її влаштовує лише безпосереднє споглядання.

Природний парадіз виник завдяки клімату, а клімат - тому, що Сокіл-гора, Хоба-Кая та Караул-Оба караулять зимні вірти, не пропускаючи їх у селище. Сніг тут ендемік, а весна приходить раніше, аніж в сусідній Судак. І вода тут тепліша. І храм колись античний поблизу бухти - а потім тут ховався від сторонніх очей християнський монастир.

Гори варті кількох слів. З Караульної видно чи не весь ПБК: від мису Меганом до Аюдагу. Внизу амфітеатром розкинувся Новий Світ. Кажуть, з її вершечку можна побачити те, куди так хотілося, але не вдалося потрапити: Чобан-Куле з рештками Пастушої башти.

Сокіл-гора. Древній кораловий риф, що своїм силуетом нагадав колись таврам сидячу гігантську пташку. Її каміння міниться, хамелеоном змінює колір: від білого до світло-фіолетового. Всього 477 м. над рівнем моря. Бере не висотою, а неприступністю та мальовничістю. З вікна шкільного автобуса було гарно видно малесеньку бухту біля Соколу - приватну?

Новий Світ давно запримітили кінематографісти: тут знімалися "Людина-амфібія", "Пірати ХХ століттят", "Три плюс два", "Спортлото-82" та інші фільми.

Те, завдяки чому назву селища знають по всій Україні: завод шампанських вин.

Ні, не так. Спочатку треба говорити все-таки про Голіцина, а вже потім - про його сучасних спадкоємців.

Він з'явився на світ (новий?) 12 серпня 1845 року в заможній і славетній родині. Не дивлячись на царську велич імені, світського лева з Льва Сергійовича не вийшло. Проте вийшла людина з прекрасною освітою (Сорбонна і Московський університет) та зацікавленням до всього незвіданого. Його пристрастю було вино - але не в банальному сенсі напитися і забутися, а з метою дослідити всі його секрети та таємниці. Системний підхід - ось метод Голіцина, який і дозволив князю добитися нечуваних успіхів на обраній ним ниві виноградарства.

Перший свій виноградник князь висадив поблизу Феодосії. Десь в той же час він купує і землі поблизу Судака - теперешній Новий Світ.

В 1878 р. князь Л.Голіцин заснував тут винзавод, який з часом і перетворився на підприємство, що зараз виготовляє найкраще українське шампанське.

З князівських часів збереглося кілька будівель. Одна з них - схожа на італійське палаццо часів Відродження споруда з чотирма башточками, може, найпривабливіша в селищі. Її окупували майже всі державні установи селища: тут і пошта, і міліція, і банк, а у подвір'ї розташований бар та сушиться чиясь білизна. Колись в цьому будинку мешкали робітники голіцинського винзаводу.

Майже герб на стіні музею.

Сам князь мешкав в іншому будинку - ось цьому, що на фото поруч. На стіні споруди - меморіальна дошка:

"В этом доме с 1878 по 1915гг.

жил виноградарь-винодел,

создатель русского шампанского

ГОЛИЦЫН ЛЕВ СЕРГЕЕВИЧ"

Ще в одному з будинків в голіцинські часи був музей, де зберігалися князівські збірки порцеляни, виробів зі скла та фаянсу. Тут зараз музей шампанських вин, в двері якого ми й постукали 28 квітня. Нас свередину не пустили: музей функціонує лише "в сезон", а до сезону (15 травня) було ще майже три тижні... Шкода.

Справжній фанат "короля вин", князь довгі роки мріяв виготовити власне шампанське, яке б не поступалося за якістю французьким зразкам. За фанатизм його новосвітські татари називали Делі Арсланом (Божевільним Левом), а столичні візники - то й взагалі Диким баріном. На погоню за мрією князь витратив три спадщини: свою, дружини (нещасної горбатої графині Марії Орлової-Денисової) та своєї коханки. Гроші були не головним. Головним було вино.

Природа любить Новий Світ - і виноград тут дозріває пречудовий. Князь експериментував з (Увага!)  600 сортами винограду. З них відібрано 5 найкращих: Піно Фран та Мурведр для білих вин, Шардоне, Аліготе і Ріслінг - для червоних.  А ще виноградники закладаються в Масандрі, Ай-Данилі, Ореанді, Лівадії.

Князь суворо слідкував за дотриманням традиційної технології, яку відполірувала до блиску ще вдова Кліко. Його шампанське "Новий Світ" та "Парадіз" йдуть на ура. Нарешті, в 1900 році новосвітівський шампан демонструвався на Всесвітній виставці в Парижі. Якість напою була вражаюча, кажуть.

Продукція заводу отримувала безліч нагород та експортувалася в Європу. А в Росії князь свою продукцію спеціально демпінгував: низькими цінами він заохочував народ до пиття якісного вина замість неякісної горілки.

Щоправда, з 1905 року князь, замучений фінансовими проблемами, припиняє виробляти шампанське, яким заповнені новосвітські підвали.

В Новому Світі в 1890-х роках закладають найбільші в імперській Росії багатоярусні винні підвали в горах Коба-Кяя і Караул-Оба. Їх складні ходи робляться з чіткою метою: найкраще зберігати червоні та білі вина та шампан. Шампанське зберігалося в кілометровій галереї поблизу моря, де цілорічно та сама температура: 8-12 градусів за Цельсієм. На 1903р. загальна довжина підвалів складала 3 версти. За легендою, штольня з найціннішими винами все ще не знайдена.

Не дивлячись на бучний успіх продукції, з комерційної точки зору всі ці князівські забавки були неприбутковими - і в 1912р. Голіцин, захворівши, дарує частину своїх маєтностей разом з винзаводом імператору Миколі ІІ. З іменем царя пов'язують і легенду про змінення назви селища: начебто, побувавши тут і продегустувавши вино, Микола сказав "Відтепер я бачу світ в новому світлі". Дуже така... проімперська легенда, фу.

Голіцин займався не лише шампанським. Він також вибудував в Новому Світі всі кам'яні сходи - крім тих, що ведуть до "Адамового ложа". Їх звели ще таври, Голіцин лише відреставрував цей корисний антикваріат.

На кошти князя (чи його дружини? Чи його коханки?) було облаштовано й два гроти: той, що біля підніжжя Коба-Кая, використовувався не лише як виносховище, а й як концертний майданчик (!), та вже згадуваний наскрізний грот біля миса Капчик. В ньому князь святкував 25-річчя своєї виноробської кар'єри.

Кілька слів про голіцинські збірки, які він поповнював, подорожуючи Європою. Після смерті князя в 1915р. його колекцію за заповітом виставляють в музеї "Голіцинський куточок". Після того, як в Криму запанували совєти, збірка розпорошилася по різним кримським музеям.

Більш як 50 000 пляшок голіцинської колекції вин (не лише місцевих,а  й вишуканих та дорогоцінних європейських) передаються в Масандру, де її частково довопнюють. В 1990 році найкраща частина збірки під назвою "Колекція вин імператора Миколи ІІ" продається на аукціоні Сотбіс за рішенням українського уряду (для поповнення валютного запасу країни).

Вхід у винні погреби
Вхід у винні погреби в Новому Світі