Лівадія
Готичний колодязь з химерою, знайомий по фільму "Собака на сіні "( 1983 рік). Лівадія-1986.
Готичний колодязь з химерою

Карта

Я була тут багато-багато разів. Хоча більше любила палац в Алупці, та лівадія теж подобалась. А ще... Доля Європи вирішувалася тут, в Лівадії. Не в темному підземному бункері, а в наповненому світлом царському палаці. Лівадія - батьківщина ООН. Ці зали і коридори і сьогодні слугують кулуарами європейської політики. Карма місця: тут поєдналися краса і сила. На політиків і можновладців такий коктейль діє серйозно.

Кіно, політика і море.

Повірити, що розкішний Білий палац зведено всього за 17 місяців, важко. 2 500 будівничих працювали навіть вночі, при світлі смолоскипів. Легше віриться в те, що лише над проектом споруди імператорський архітектор Микола Краснов працював півтора роки. В ті часи в архітектурній моді царював модерн з його еклектичністю і здатністю брати з світової скарбнички найкращі елементи, щоб потім змішати їх у довільних пропорціях. Так і в Лівадії: іноді здається, що перед тобою східний гарем, іноді — візантійський храм, ось там абсолютно готична химера над колодязем, а найчастіше перед очима постає розкішний італійський маєток часів Відродження. Білосніжний: інкерманський камінь було вкрито спеціальним розчином, який зберігав колір та захищав від вивітрювання. Недоліків бути не повинно: місце над морем, неподалік від Ялти, обрав сам цар Микола ІІ, він же контролював процес побудови своєї нової літньої резиденції. З 1911 року імператор приїздив сюди з родиною на відпочинок. З тих часів збереглася «Царська стежка», що зміїться серед прибрежних скель між Лівадією та Гаспрою. Хоча ці місця російські самодержі пригледіли ще раніше: в 1861 р. Олександр ІІ подарував маєток дружині Марії Олександрівні, яка хворіла на сухоти. Цілющий клімат Криму імператриці наполегливо рекомендував лікар Боткін.

Та історія Лівадії на царях не починається, як і не закінчується. Колись тут була невелика грецька колонія, де мешкали вихідці з Егейських островів. Наприкінці Х століття тут з'явився візантійський монастир св. Івана. Далі майже на тисячу років про Лівадію забули істоорія з географією, аж поки ці землі в 1834 році не придбав Лев Потоцький. І тут без польського сліду не обійшлося! А вже в магната Лівадію купили Романови.

Тут Микола ІІ з родиною відпочивав. В зхатишних алеях бавились його діти, малювали в світлих кімнатах, поважно снідали та вечеряли у їдальні. Тут цар обмінювався з дружиною сентиментальними листами і записками. А вже в 1925 р. колишні царські покої заселять 220 простих селян: тут було обладнано селянський санаторій, до речі, перший в світі. Десь саме в той час зникли розкішні меблі, збідніли інтер’єри нео-ренесансного палаццо.

Шляхетні гості повернуться в ці зали вже в 1945 році, коли протягом шести днів, з 4 по 11 лютого, Йосип Сталін, Уінстон Черчіль і Франклін Делано Рузвельт вирішуватимуть долю післягітлерівської Європи і вступ СРСР у війну з Японією. Друга світова увійшла в свою завершальну стадію, тож поговорити лідерам трьох супер-держав було про що. Ялтинська конференція увійшла у всі підручники історії, хоча й без неї Лівадія змогла б прославитися архітектурою і природою. Але сила Історії все-таки могутня: мало хто з туристів втримається від спокуси посидіти за круглим столом переговорів, де понад 60 років тому можновладці краяли Європу як свіжий буханець хліба.

Крихітна Блека в Лівадії.

Хоча не варто про негативне, адже за цим столом народжувалася також концепція Організації Oб’єднанних Націй, тут в неї були включені Україна і Білорусь, на той час республіки Радянського Союзу. Багато документів, підписаних тут взимку 1945 р., актуальні до наших днів. Скажімо, Декларація про звільнення Європи дала звільненим від нацизму країнам вибирати власну форму правління.

Вибір політиків не дарма випав на околиці Ялти. Неподалік, у Юсупівському палаці, була радянська штаб-квартира, звідки Й.Сталін керував фронтом. Ще в січні 1945 р. В.Черчіль писав Ф. Д. Рузвельту: «Надсилаю Вам доповідь морського міністерства про Ялту. Якщо оберуть це місце, було б добре мати кілька есмінців, на яких ми могли б жити у разі потреби. Однак, думаю, Сталін приготує нам хороші умови на узбережжі. Постараємось, аби наша група була якомога меншою. Ви вже придумали, як назвати цю операцію? Якщо ні, я пропоную “Аргонавт”». Черчіль не помилився: на високих гостей у не по-зимовому теплому Криму чекали воістину царські покої. Стримана розкіш інтер’єрів чудово гармоніювала з важливістю конференції. А місцева кухня прийшлась так до смаку президенту США, що він навіть відправив з Лівадії назад двох особистих філіпінських кухарів. За столом переговорів 5 лютого 1945 року сиділо 23 чоловіки: лідери трьох держав, міністри, воєначальники, а ще три перекладачі. Черчіль писав у мемуарах, що жодного разу за всю війну, навіть у найважчі періоди, не відчував на собі такої великої відповідальності, як на Ялтинській конференції.

Гості Криму заслужено люблять цей палац, в якому зараз відкрито музей, присвячений життю царської родини. По сусідству все так само діє санаторій, деякі з корпусів котрого розташувалися в замку барона Фредерікса та будинку, в якому жив імператорський почет. Можна відвідати велику, прикрашену ліпниною їдальню, солідний вестибюль, англійську більярдну, кабінет у стилі жакоб. Можна помріяти потрапити в царський солярій, розташований на даху, - до нього веде металева драбина в ліфтовій вежі. Солярій - дві білі колонади, які з землі виглядають незрозуміло. І ні в якому разі не забувати про доглянутий пейзажний парк (40 га). Магія місця робить Лівадію не лише солідним місцем зустрічі політиків, а й ошатними кінодекораціями. Он на тих сходах Маргарита Терехова і Михайло Боярський обмінювалися колкощами, написаними Лопе де Вегою, а тут Микола Караченцев-Рікардо співав «Венец творенья, дивная Диана!» («Собака на сіні»), он там фільмувалися сцени з шекспірівської «Дванадцятої ночі». А ще були «Анна Кареніна», «Овод» (Гедзь?), «Отелло»...

І так легко відчути себе героєм середньовічної п’єси або вельможним гостем в розкішних «декораціях» Лівадії!

Корисна інформація

Кримська республіканська установа «Лівадійський палац-музей» знаходиться на території санаторію «Лівадія» (98655, Крим, Велика Ялта, селище Лівадія, тел./факс приймальні +38 0654 315579, тел. Екскурсійного відділу +38 0654 315581). Музей працює щодня з 9-00 до 18-00. Вартість квитка для дорослих 20 гривень.

Таким був давній палац. 1878 р.
Ще старі листівки з старим палацем.