Вірменські храми Феодосії
Дзвіниця церкви св. Сергія

Церква св. Сергія

Дуже цікаве місце біля могили Івана Айвазовського. Шукати храм треба на перехресті вулиць Вірменської (колишньої Тімірязєва) і Леніна (так, в Феодосії ДО ЦЬОГО ЧАСУ є вулиця Леніна. Дивно). Все одно сюдою будете йти, якщо захочете побачити фортецю.

Вірменською цей храм називається Сурб-Саркіз. До цього я й не підозрювала, що Сергій і Саркіз можуть мати між собою щось спільне. :)

Цікава церква перш за все неймовірною колекцією хачкарів, які вмуровані в її фасад. Різні, прості і складні, поодинчі і невеликими групками, вони кожен - маленький витвір мистецтва.

Сторож-дідок, який суворо слідкував за тим, щоб я не фотографувала в храмі і не купився навіть на кілька гривень, які я була готова пожертвувати заради такого випадку, стверджував, що церква ця зведена в ІХ ст. Помилявся - довідники пишуть про 1363 рік. А похмура дзвіниця поруч з церквою виникла ще пізніше - в XV  ст. Хоча вважати, що XV століття є пізнім - ну ніяк не виходить. :о)

Храм, збудований з великих плит вапняка, зазнав чимало реконструкцій за свою історію. Його інтер'єр було розписано орнаментами у техніці фрески. В 1888 р. церква св. Сергія, яка постраждала від пожежі, була відбудована на гроші І. Айвазовського. Художник не дарма так піклувався про цей храм: саме тут його хрестили у 1817 р., тут він вінчався з першою дружиною Ю.Я.Гревс. В цій церкві його й відспівували у 1900 р. за заповітом Айвазовського церква і школа при ній отримали 50 000 крб. В 1965-1970 рр. споруда була реставрована.

Місце супер-незвичне і якесь містичне. Дуже раджу зайти в храм: там тихо, темно, по-середньовічному.

В хачкарах як в орденах

Церква архангелів Михаїла і Гавриїла

27 квітня 2006 року.

Тримаючи оборону.

Феодосія. Храм архангелів

Храм цей вірменський і дуже давній - 1408 рік. Знайти його неважко, якщо ви пішки піднімаєтесь до фортеці Мітрідат. Адресу про всяк випадок залишу: Вірменська (колишня Тімірязєва), 11 (в чотиритомнику вказаний номер 9, але за останні 20 років дещо в місті змінилося).

Храм як був оборонним в середні віки, так від старих солдатських звичок і не відовчився: тримає оборону дотепер. Піди до нього підступися, якщо він загороджується парканами, стінами, чужими сараями...

Церква зведена з бутового каменю, а її кути - з тесаного каменю. Зовні оштукатурена - так пише довідник. Ви бачите штукатурку? Я - ні. Невеличка шестикутна дзвіниця, прикрашена різьбленням, прилаштувалася у північно-західному куті будівлі.

Начебто зводили церкву за взірцем храму ХІІ ст. у вірменському місті Птгні недалеко від Єревану. Версію радянських часів заперечує сучасний путівник по Феодосії: він прототипом церкви Михаїла і Гавриїла вважає храми романської архітектури у Італії, аргументуючи це тим, зо саме генуезці жили тоді в цій частині Кафи-Феодосії.

В 1867-1970 рр. храм реставрували.

Священики цього храму брали участь у Вселенському соборі 1438 р., який закріпивунію вірменської та римо-католицької церкви.

Церква св. Георгія

Цей зведений з бутового каменю прямокутний храм знаходиться найдалі від Митридатської фортеці. Це вірмено-католицька церква св. Георгія, яка діяла при Георгіївському монастирі (XV ст.). Адреса - вул. Нахімова, 32. За деякими версіями, храм цей було зведено ще в ХІІІ ст.

Абсолютно зрозуміло, що псевдо-російське завершення вежі з'явилося не раніше ХІХ століття і зовсім не вписується в образ храму. Давніша частина церкви перекрита конхами та напівциркульними склепіннями на підпружних арках. Середня частина - шатровим куполом на восьмигранному барабані. вікна та двері приємних оку стрільчастих форм.

Церква закрита, але можна пробратися всередину. Там купки фекалій, використані шприци і сміття. Все.

Біля храму стоїть пам'ятник Софії Микитівні Арутора (1927 р.).

З грудня 2006 р. вірменська громада Феодосії взялася на власний ризик приводити святиню до пуття. Фотографії, які зробила я, датуються 27 квітня того ж року.