Ферсманово
Так здалеку. Справжній замок. 18.06.05
А так зблизька.
А так зблизька.

Майже Ластівчине Гніздо. Тільки моря немає.

Дивіться уважно по сторонах, коли їдите з Сімферополя на Алушту. Бо можна раптово натрапити то на мечеть при трасі, то на вказівник до Мармурової печери, а то і закинутий палацик в старому парку.

Цей палацик кінця ХІХ ст. знаходиться в селі Ферсманівка, якого навіть на кілометровій карті я знайти не змогла. Підозрюю, що потрібне місце розташоване десь між селищами Лозовим та Піонерським (див. карту). Єдиний орієнтир - заправка під палацем. Орієнтир не дуже. Заправок тут повно.

Напів-орієнтир - річечка Ангара (ні, не та, що в Росії. Та й взагалі, путівники називають річку Салгиром), яку треба переїжджати на шляху до палацу. Теж, скажу вам, неточно: Салгір тече з столиці Криму аж до - природно! - моря. Але якщо в вас під рукою буде топографічна карта, то відмічайте потрібне місце: під горою Байранли, біля урочища Кеслерській Ліс. Назва Ферсманово виникла, до речі, саме завдяки палацу в парку. Бо саме в цій садибі провів дитинство та юнацтво академік Олександр Євгенович Ферсман, відомий мінералог та геохімік.

Саме тут, в Криму, юний Олександр, уроженець Петербурга, вперше захопився дорогоцінними каменями. Хм, в нас з ним, дивлюсь, схожі захоплення. Але він це захоплення зробив своєю професією.
Працівники заправки, що розташована поруч, сказали, що начебто палацик будували за тим самим проектом, що і Ластівчине Гніздо в Гаспрі. Але це вже народні варіації історії: "візитка Криму" в відомому нам вигляді з'явилася лише в 1912 році, а академік в ті часи вже був дорослою людиною. :) А невелика схожість обох стилізованих "замків" розвіюється, коли оглянеш палац Ферсмана ближче.
Така показова будівля не могла не використовуватись за совєтів. З серпня 1957 року в садибі розмістився дитячий інтернат, який за кілька років перетворився на республіканську загальноосвітню школу-інтернат для дітей з важкими порушеннями мовлення. Тут штат логопедів та педагогів ще кілька років тому навчав та позбавляв від важких комплексів хлопчаків та дівчат. Але зараз...
Зараз інтернат кудись подівся. Готичні вікна палацу закладені цеглою, всередині розгардіяш. Стан споруди аварійний і, здається, нікому вона не потрібна. І це в перенасиченому грошима Криму, де, здавалося б, кожен багатій так і мріє прикупити собі ділянку чи квартиру!

Дмитро Крутіков повідомив, що палац є на балансі Міністерства архітектури, грошей на реставрацію немає. Начебто Мінарх навіть готове віддати сабиду в аренду (з землею) при умові відтворення пам'ятки. Дмитро також розказав ще одну легенду про палац: начебто тут знімали радянську комедію "Веселые ребята".

До речі, замовником будівництва палацику в тодішньому селі Ескі-Орда був генерал-лейтенант Кавказької армії Е.Кесслер, посол Росії в Туреччині в 1860-х, якраз російсько-турецько-войовничих роках. В маєтку була облаштована метеостанція, перша наукова лабораторія А.Е.Кесслера - і саме до власників садиби, зросійщених німців, у гості приїжджав вже згадуваний Ферсман.

1 лютого 2010 р. стало відомо, що садиба Кесслера-Ферсмана виставлена повторно на торги Фондом держмайна АРК. Вартість споруди знижена на третину і становить 170 940 гривень. Обов'язковою умовою придбання пам'ятки є внесення інвестицій у розмірі не менш ніж 1,5 млн гривень. Вся науково-проектна документація для робіт на об'єкті має бути узгоджена з органами охорони культурної спадщини. Площа споруди 349,3 кв.м. До 1990-х років будинок було поділено на квартири, а в пам'ять про відомого вченого в коридорі була розміщена скромна експозиція мінералів. Пізніше будинок визнали аварійним, планували створити тут боулінг-клуб, та жодних консерваційних робіт споруда так і не дочекалася.

Десь тут
Десь тут