Сойми
Крихітна і колись дерев'яна церква в Соймах губиться на фоні щойнозведеного гігансткого готелю
Крихітна і колись дерев'яна церква в Соймах

Карта

В селі Сойми (1 т.ж., відоме з 1410 р.) сходяться два шляхи до Міжгір’я (через Торуньський перевал і з Воловця), а Репинка вливається в свою старшу сестру Ріку. Це відомий бальнеологічний курорт республіканського значення, відомий з кінця XVIII ст. На вершині 600 м над рівнем моря, між Верховинським і Полонинським хребтами з 1950 р. розташований санаторій «Верховина» на 500 місць. Як і сусідні води Келечина, соймівська мінералка не має аналогів у світі і в міжнародній класифікації зареєстрована під власною назвою Сойминська. В воді найбільший вміст кальцію серед усіх гідрокарбонадних вод України, наявні й інші мікроелементи (магній, літій, борна кислота, хлориди заліза). В одному літрі сойминської води стільки ж кальцію, скільки в двох склянках молока! Вона допомагає людям, що страждають на патології шкункового тракту, супутні зміни з боку жовчного міхура та підшлункової залози, захворювання обміну речовин та крове творіння, цукровому діабеті. Воду можна не лише пити — можна й приймати мінеральні ванни. З 2000 р. працює спільне українсько-німецьке підприємство з розливу мін води «Сойми». В селі працює аматорський музей «Сільська хата». В Соймах також є дерев’яна церква початку ХХ ст., на жаль, одягнена в бляху.

Види Соймів
Село Сойми Міжгірського району