Пилипець
Церква в Пилипці, 26 березня 2008 року, за півгодини до жахливої хуртовини.
Церква в Пилипці Pylypets

Біля 1,1 тис. мешканців

Якщо вибиратися до Міжгір'я з залізнично-вкрай-доступного Воловця, то спочатку буде нескінченний, здається, Гукливий, потім Подобовець, а за кілометрів 15 - Пилипець. Тут треба уважніше з назвою - наголос не там, де ви вважаєте, а на ПЕРШОМУ складі. ПИлипець.

Отак.

Пилипець не для лижників.

Православна церква - зовсім поруч з старою. Пилипець

Нє, він якраз собі для лижників - Воловеччина як-не-як найбільш сніжний регіон Закарпаття, і ті, кому канатки, бугелі і лижі потрібні, тут напевно вже бували. І парапланеристи, певно, теж - тут часто проходять змагання з цього виду спорту.

Але ж і без лиж тут є на що дивитися. І на серпантин вузької дороги в караулі високих смерек - автобус тут повзе поволі, як сьоза по щоці, і правильно робить. Оцей хвилястий кавалочок траси - страшезно багате на аварії місце. не дарма там навіть знак стоїть: в хуртовину рух припиняється.

Тіки ж нашим автомобілістам знаки не наказ. А дарма.

Серпантин веде через перевал - і в березні оця межа - до і після - здається опукло-виразною і істотною. По кількості снігу помітно: о, ми вже на іншому боці гори. Але не Карпат. Ми в самісінькому їх центрі.

Пилипець - село високогірне. Воно розташоване на висоті 700-750 м над рівнем моря, а це чимало. Лижникам тут, може, й рай, але на сільських статках то не надто, здається, відбивається. Магазин на село один, в самому центрі. Хатки прості і досить бідні. Хором, як в Солотвино, не помітила. Люди розмовляють українською і є дуже привітними. Ну, це взагалі закарпатська "фішка".

Село відоме з 1463 р., має 1 104 жителя (за останнім переписом). З топонімікою все просто. За легендою, назва походить від засновника Пилипця, вівчаря Пилипа. Певно, був поляком - або принаймні хотів ним бути, інакше звідки такий дивний наголос? Наприкінці грудня-2012 у Пилипці поставили статую міфічного засновника-вівчаря, утікача від опришків, який оселився тут у XV (начебто) столітті. Скульптуру чоловіка з посохом і ягням під пахою встановили біля готельно-торгового комплексу "Пилипець" (власник Юрій Бедринець) при дорозі до водоспаду Шипіт.

В Пилипці взагалі йде гонка озб... перепрошую, гонка заманух на туристичних базах: на базі "Горянин" з 2010 р. функціонує музей лиж, приміром, в якому демонструються старовинні австрійські ясенові полози часів Першої світової війни, саморобні лижі та лижі мукачівської фабрики.

Дерев'яне диво

Місцева церква Різдва Богородиці, отой об'єкт, який здатний підманити в Пилипець не лише лижників, а й мистецтвознавців і естетів, чудова. Монументальна двозрубна святиня підноситься над бурхливим потічком і стоїть на старому цвинтарі, посеред вже безіменних могил - лише земля вспучилася на місці старих поховань, а хто там лежить - вже не дізнатись. Може, не дуже й треба.

1780 рік, між іншим. Це вже серйозно. Щоправда, була перебудова в 1841 році, але все-таки. Каркасна дзвіниця на подвір'ї - ровесниця храму. Стіг сіна значно молодший, але в кадр вписується ідеально і страшно пасує і до храму, і до залізного розп'яття поруч. А от новенька штамповка-мадонна в мініатюрній капличці - то вже радше несмак, аніж прикраса.

В порівнянні з багатьма іншими закарпатськими храмами, пилипецька красуня майже не спотворена перебудовами. "Майже не" стосується примітивного виду заскленої веранди, як в звичайної сільської хати. На веранді - плакатик, забороняючий в храмі знімати на фотоапарати і камери, а також розмовляти по мобільним. З останнім важко не погодитись, перше викликає подив. Молодий і дещо жіночний батюшка з Богородчанського району був невблаганним: церква забороняє зйомку і все! Де забороняє, хто конкретно - від цих питань в нього помітно пішов носом пар і очі побіліли за скельцями окулярів. Я сказала собі мислене "тпрру!" і не стала наполягати. Тим більш, особливо там і фотографувати не було що: розписи нові, іконостас не старший за ХІХ століття.

Шматочок

Pylypets (Пилипець) est un village, ainsi qu'une station de ski de très petite taille qui a été développée sur les pentes du mont Guimba (1 491 m) voisin

з мого путівника Закарпаттям, що вийшов у 2009 р.:

Через те, що на Міжгірщині загалом і в Пилипці зокрема зима починається на кілька тижнів раніше, а закінчується на 2-3 тижні пізніше, аніж в інших районах Закарпаття, Пилипець є популярним гірсько-лижним курортом. Сніговий покрів тут майже завжди глибокий і стійкий. Щоправда, і холод тут буває по-справжньому північний: до - 30° С. Траси різного рівня складності обладнані на сусідніх горах Гимба і Ряпушка. Пилипець має три бугель ні витяги. Траса «Затишок» обладнана витягом ВЛ-600, довжина спуску 700 м, перепад висот 150 м, ширина — 100-200 м. На гору Гимба (1497 м) у Верхньому Пилипці ведуть витяги «Боржавські полонини» (1500 м, перепад висот між станціями 402 м) та «Магура» (900м.). Середній кут нахилу траси - 15°, максимальний - 26°, пропускна здатність витягу - 600 чол./год.

В 2007 р. в Пилипці було відкрито Музей дерев’яних церков, заснований Юрієм Бедринцем. В єдиному виставковому залі можна побачити макети майже 30 храмів і дзвіниць Верховини (Міжгірського та Воловецького районів), Хустщини та Прикарпаття. Більшість «оригіналів» експонованих моделей вже, на жаль, не існує. Автор макетів — народний майстер Андрій Воробець.

Де зупинитися:

• Турбаза «Едем» на 5 номерів. Розташована на в’їзді село, неподалік витягу. Пилипець, 79а, тф.: (067) 3096988, (03146) 25159.

• Турбаза «Затишок» на 60 місць. Тф.: (03146) 21535, (067) 5011820

• Мотель-кафе «Зустріч у Лева»: тф.: (03146) 25219, (050) 1010775

Пилипець, Церква Різдва Пресвятої Богородиці, 1762
Церква Різдва Богородиці, 1762
А годинник намальований!
Міст закритий
Пилипець. Міст закритий
Ганок церкви в Пилипці колись
Пилипець. Брама храмового обійстя.
Fülöpfalva (Пилипець) Ukrajnában, az Ökörmezői járásban.
Архівний Пилипець
З книги  "Umění Československého lidu. 192 reprodukce typických staveb, rezeb, maleb, prací umeleckého remesla..." (1925)