Подобовець
Фото з книги 1929 року Cirkevni pamatky na Podkarpatske Rusi Богуміла Вавроушека (Ужгород, 2004).
Подобовець, дерев'яна церква. З книги 1929 р. Cirkevni pamatky na Podkarpatske Rusi Богуміла Вавроушека.
Церква в Подобовцю. Її не промнеш - біля храму стоїть спеціальний знак.
Церква в Подобовцю.

Біля 400 жителів.

Перше ж село Міжгірського району по трасі з Воловця, Подобовець (407 жителів) славиться як гірсько-лижний курорт.

Село розташовано за 12 км від залізничної станції Воловець. Працюють два бугельних підйомники довжиною 500 м. та буксувальний ВЛ-1000 довжиною 1300 м. Подобовець відрізняється довгими та крутими лижними трасами. Від великого підйомника можна дійти полонинами до вершини Великий Верх (1598 м).

В Подобовці збереглася дерев’яна двозрубна Миколаївська церква з дзвіницею (кінець XVII ст., 1785). Дах храму виконано в стилі бароко. На жаль, зараз старовинна церква пріє під бляшаним покриттям та чомусь вимальована в канарково-жовтий колір. Біля храму - старий хрест з розписами на євангельські сюжети (1903).

Де зупинитися:

• Турбаза «Справжня казка»: Подобовець, 138, тф.: (067) 4030218, (097) 2415854. При турбазі працює колиба.

• База відпочинку «Подобовець-2000»: розташована на висоті 950 м над рівнем моря. Тф./факс: (03133) 73806, (050) 5894381.

Неподалік Подобовця шумить популярний серед туристів водоспад Шипіт. Хоча туристи туристами, а молодим та не дуже неформалам з України та сусідніх країн Шипіт відомий ще з 1993 р. як місце літніх таборів та літнього музичного фестивалю. Водоспад став навіть місцем дії роману супер-популярного юного письменника Любка Дереша «Трохи пітьми».

Подобовець. Напис на хресті.
Хрест. Напис і розпис