Присліп
Церква в селі Присліп в 2010 році. Фото від Владислава Нікітенко
Церква в селі Присліп. Фото Владислава Нікітенко
Присліп. Вулична сценка. Фото Владислава Нікітенко

Широта - 48.694, довгота - 23.538.

Село-тезка є теж в Карпатах, але по той бік гір - на Турківщині.

Якщо в центрі Торуня повернути на роздоріжі на північ, за сім кілометрів потрапимо в село Присліп (відоме з 1599 р. (за іншими даними - 1392 р.), 851 житель), розташоване на берегах річки Майданки.

Місцева дерев’яна Миколаївська церква з дзвіницею трохи старша за торунську — з 1797 р. Та вчені вважають, що обидва храми зводилися тими самими майстрами. Третю церкву-сестру закарпатських майстрів, що стояла у Верхньому Бистрому, було спалено в 1935 р.

На жаль, церква оббита бляхою, а те. що не затягли залізом, пофарбували в яскраво-жовтий колір. Чомусь. Колись Присліп славився своїми богомазами (художниками, що малювали ікони).

Назва села за переказами походить від великого капкану-прислопу: колись в навколишніх лісах водилося багато звірини, особливо ведмедів.

Простенька нова церква з 1990 р. Фото В.Нікітенко
Старий надгробок біля Миколаївської церкви. Фото В.Нікітенко.