Перечин і район
В пам'ять про колишній ідіотизм: в 1970 р. до сторіччя Лєніна на схилах гори висадили молоденькі ялинки. В 2007 р. це місце виглядало так.
Лєнін - 100

Лемківська земля. Карпати. Водоспади. Високі дзвіниці церквів. Жодного замку - проте є архаїчні Лікіцари і унікальні Тур'ї Ремети. Теж непогано!<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

А так - район маленький. Площа - 63.100  га. Населення - близько 32 000 чоловік.  Протяжність Перечинщини з півночі на південь 21 км, зі сходу на захід — 32 км. Щоб побачити найцікавіші місця району (а вони розташовані в горах), доведеться витратити принаймні день.

Перечинщина - одне з самих екологічно чистих місць України.  До Києва звідси 840 км, а ось до Будапешту — всього 350 км, Варшави — 570 км.

Перечинський район — земля лемків. Впізнати цих жителів Карпат можна за своєрідною говіркою. Навіть самоназва лемків походить від слова «лем» — «тільки», «лише». Наголос як правило ставиться на передостанній склад слова. Крім лемків, в районі проживають українці, росіяни, угорці, словаки, роми.

На території району розташовано одне місто та 24 села. Багато населених пуктів мають в своїй назві слово «Тур’я» або «Тур’ї» — на честь другою за величиною (після Ужа) річки району, Тур’ї. Тур’я — природний кордон між Вулканічними та Складчастими Карпатами. Сім сіл мають статус гірських (Новоселиця, Турички, Вільшинки, Лумшори, Тур’я Бистра, Полянська Гута, Липовець). На перечинщині міститься Державний заказник «Соколові скелі» в басейні р. Шипот, водоспади у с. Туря Поляна та Лумшори. В селі Дубрничі досліджено родовище каоліну високої якості. В районі є 13 джерел вуглекислих та слабосульфідних мінеральних вод. Серед природних цікавинок Перечинщини — печера «Дірявий камінь», озера Сині Болота.

Щоб більше дізнатися про цей край, рекомендуємо відвідати музей «Лемківська садиба» в селі Зарічево (2 283 жителя), яке розташовано на трасі Н 13. Музей відкрився в 1985 р. в деревяній хаті столяра Петера Ковача, зведеній ще в 1902 р. Вхід вільний (тф.: (03145) 41225, 21542). В експозиції — народне вбрання, рушники, хатнє начиння, посуд, ікони.

Пам'ятки архітектури національного значення в Перечинському районі

№ п/п