Новосілка
Новосілка, серпень-2018. Здалеку здається, що є на що дивитися.
Здалеку здається, що є на що дивитися.
Зблизька розумієш, що дивитися немає вже на що. Руїни Петропавлівської каплиці (1924-1926) у Новосілці Гримайлівській.
Зблизька розумієш, що дивитися немає вже на що.

Трохи більше як 100 жителів.

Колишня назва - Новосілка Гримайлівська

З римо-католицькою спадщиною села без римо-католиків можуть діяти по-різному. Руйнувати костели - як це сталося в Черниці. Віддавати іншій релігійній громаді - як у Ниврі, приміром. Або просто не робити нічого - і цей спосіб є наймасовішим. Стоїть і стоїть, хай стоїть, не наше ж - "польське". І стільки вузьколобої ксенофобії у цьому "польське", стільки примітивного трайбалізму... Отак от і достоюються храми до стану, як в крихітній Новосілці, сусідці Малих Бірок. Храм там стоїть (стояв? фіг його знає, який час вжити буде правильно) за селом, поруч з цвинтарем, з панорамним видом на Бірки.

На початку ХХ ст. село належало до родини Гагерів (Hager).

Каплицю св. св. Петра і Павла зводили у 1924-1926 рр. на кошти місцевих жителів та пожертву Львівської курії. Освятили цегляну будівлю розмірами 15 на 7 м у 1929 р. В інтер'єрі був частково позолочений дерев'яний вівтар зі скульптурою Христа та Петра з Павлом. Біля каплиці стояла дзвіниця на три дзвони (її в 2018 р. я вже взагалі не бачила).

Придорожня Мадонна
Придорожня Мадонна з Новосілки