Городниця
Преображенська церква (1912) у Городниці. Червень-2017.
З Городниці добре видно гору Богит, з якої колись було скинуто в Збруч всесвітньовідомого ідола Світовида.

Біля 1,6 тис. жителів

Cело на Гусятинщині, в мальовничій тіні Медоборів, відоме передовсім як конкурент Личківців на право знаходження ідола Світовида, a.k.a. Збручанського ідола.

Відомо, що кам'яну скульптуру помітили спекотним літом 1848 року прикордонники (по Збручу тоді йшов кордон між імперіями Габзбургів та Романових). З води стирчала шапка, потягнули - під шапкою виявився двометровий суворий дядько з чотирма обличчями і цілим всесвітом на своїх боках. Насправді кам'яну чотирилику колону знайшли десь і не в Личківцях, і не в Городниці, а посередині, поблизу урочища Бігла. І навіть не думайте собі, що Личківці з Городницею лежать на Збручі. Нє-а, до ріки-кордону від кожного з сіл не менш як 2-3 км. Просто більшість цих кілометрів займає ліс - він переповзає Товтровий кряж та Збруч та тягнеться далі вже на хмельницькому березі Збруча на кілометри. Інших сіл неподалік немає - тому згодяться і ці два, хоча вони лежать на маленькій річечці Гнилій. Та й з Городниці часто починаються маршрути на гору Богит (місцеві називають Бохот), саму таємничу в цій частині Медоборів.

Ті, що відправляються у гори, на саме село великої уваги не звертають. Та воно й зрозуміло: будь-якого естета налякає страшний бляшаний купол на  церкві (1895) у центрі села, на горбку, при дорозі - важко не помітити, важко не здригнутися.

Але храмів у Городниці аж три. Почнемо з найбільшої, під дешевим бляшаним куполом. Він єдиний хрещатий у плані - а на саморобному сайті Гусятинського деканату (на народі.ру, народ! На народі.ру!) сказано: "Городниця, церква св. Трійці, мурована, побудована 1790 р. як латинський костел, у 1902 р. перебудована як велика трьохраменна церква, 1912. Ок, нехай це буде Троїцька церква. (Вікіпедія датує її 1772 р.). Ех, наскільки ж ненавидить просте селянство навіть натяк на якісну архітектуру - все треба спартачити, знищити, нівелювати :(.

Колишній костел - зараз церква УГКЦ
Городниця. Колишній костел - зараз церква УГКЦ

Також майже при дорозі (на горбку) стоїть ну дуже скромний сіренький костелик Богоматері Королеви Кармелю (1892-1895). Давно вже немає ані червоної черепиці на його даху, ані високої сигнатурки, єдиної прикраси скромного храму. Лишилися якісь ледь помітні неоготичні обертони. В приміщенні давно вже церква Всіх Святих (УГКЦ). Думала спочатку, що тут плутанина з датуванням: польське міністерство релігійного культу та освіти дозволило створити римо-католицьку парафію в Городниці аж у 1910 р.Але ні - каплицю таки почали зводити у червні 1892 р., а закінчили цей процес 15 жовтня 1895 р. На чолі будівничого комітету стояв Адольф Ценський (Adolf Cienski), а гроші на храм дали княгиня Флорентина Чарториська, Ельжбета Дідушицька, Ольга з Яблоновських Брикчинська. Та головним спонсором був Станіслав Яблоновський. Освятили каплицю 22 листопада 1895 р. ще не повністю готовою - без вівтаря (замість нього документи нотують якусь структуру "з ялинових кілків, паперу та дощок". Ви теж фразеологізм "з лайна і паличок" згадали? Нема на те ради, ну правда). Створити гарний вівтар запросили сницаря з Тисьмениці і виділили на його роботу 400 злотих.

В ніч з 2 на 3 лютого 1944 р. на плебанію в Городниці було скоєно напад. Наступного ж дня священик Матеуш Франкув залишив село, виїхав до Хоросткова, а за костелом у Городниці ще кілька років наглядав парох з Личківців - Міхал Суята. Після 1949 р. костел в Городниці перетворили на склад сіна. В 1993 р. віддали греко-католикам.

У затінку дерев обабіч дороги і подалі від Медоборів ховається значно цікавіший, хоч і менший храм з неоготичними деталями - Преображенська церква (1912). Подвір'я біля святині всіяне хрестами. На двох великих - написи, що добре читаються. Під ними поховані Кирило Юркивіч (65 років), а також Анна і Серафіма Юркивіч, 14 та 5 років. Всі вбиті під час Першої світової війни у серпні 1917 р. Дід і дві онучки. Сто років тому. Навіть зараз, у серпні 2017 року, шкода цю родину.

В Городниці є ще кілька капличок, аж три фіґури Богоматері, придорожний св. Антоній та пам'ятний хрест на честь скасування панщини у 1848 р.

З історії села відомо небагато. В 1485 р. якийсь Ян Сецех (Jan Siecech) з Городниці взяв під заставу у Станіслава Личківського Личківці. На початку XVI ст. згаданий Андрій Сецех (в 1522 р. він за заслуги у битві з татарами отримав привілей на заснування у Личківцях міста). В середині ХІХ ст. село належало Юзефу Забельському, в 1860-х рр. - графу Титу Дідушицькому, потім до його дочки Флорентини, дружини князя Романа Чарторийського. Після його смерті Флорентина одружилася з якимось Волневичем. В останні роки ХІХ ст. вона володіла частиною Городниці, а інша належала Станіславу та Ользі Яблоновським.

Преображенська церква (1912) у Городниці
Хрести біля Преображенської церкви
Хрести біля Преображенської церкви в Городниці (Гусятинський район)
Частина села
Частина села Городниця в Гусятинському районі
Біля будинку культури - бюст письменника Данила Лукіяновича
Городниця. Біля будинку культури - бюст письменника Дениса Лукіяновича
Жах і несмак, а не ремонт:(
Жахливо скапарена "ремонтом" Троїцька церква в Городниці
Костел в Городниці до 1939р.
Костел в Городниці до 1939 р. Фото з 17 тому Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego