Тернопільський район
Тернопіль. Фото І.Хоми

Серце області.

Центральний район Тернопільщини не надто багатий пам'ятками старовини. Але це зовсім не означає, що його можна проминути!

Адже є тут і свій Старий замок - у самому обласному центрі. І старовинні церкви та розкішний домініканський костел - там же. Є класицистичний палац у селі Плотича неподалік Тернополя. Є батьківщина великої Соломії Крушельницької у приміському поселенні Біла, де, окрім музею знаменитої оперної співачки, зберігся витончений пам'ятник її батька на місцевому цвинтарі, виконаний талановитими італійськими майстрами.

Археологів зацікавить село Чернелів-Руський, поблизу якого є поселення та некрополі черняхівської (ІІ-IVст.) та поморської (ІІ-Іст. до н.е.) культур і княжих часів (ХІІ-ХІІІст.). Саме тут було відкрите унікальне інгумаційне поховання місцевого вождя черняхівського племені. У місцевих курганах ховали справжніх велетів - знайдені скелети досягали 2м, що є великою рідкістю в антропології.

У селі Козівка було встановлено перший на УКраїні пам'ятник Степану Бандері (1992). Острів знаменитий своїм цілющим джерелом. За 20 км від обласного центру - старовинное село Баворів, де був і замок, і старий цвинтар, і древня церква...

Табличка з "Пам'яток України". Ілюстрована. Але на сайті є значно більше пам'яток, ніж в Реєстрі

№ п/п