Шумський район
Волинська пасторальна Шумщина.

Волинський, не подільський край. Район (площа 863 км²) на північному сході області, в межах Подільської височини і Малого Полісся. Північний захід - сама мальовнича частина району: Шумщина відтяпала собі шматочок Кременецьких гір. Хоча гори - це більше номінально. 390 м над рівнем моря - це не дуже високо :о). Головні річки Шумщини - Вілія і Горинка. Тут по-волинському багато озер і ставків: понад 50.

Від Шумська до Тернополя - солідна відстань у 105 км.

Шумщина багата лісами (вони займають майже 20 тис га), є тут і лісовий заказник республіканського значення Суразька Дача. А ще - Суразький дендропарк ім. Дубровінського, урочища "Кутянка" та "Маринки" і ще з три десятки об'єктів природно-заповідного фонду України.

Проживає на Шумщині 60 тис. чоловік.

З пам'ятками не так густо, як на півдні чи в центрі Тернопільщини. Проте майже в кожному селі збереглася дерев'яна церква - на такі релікти старовини зараз багато охочих подивитися. Найцікавіша пам'ятка району - зведена в 1626 р. на кошти Ірини Ярмолинської оборонна церква-фортеця в селі Загайці.

Сам маленький Шумськ - літописне місто, відоме ще з часів Київської Русі. В пригороді містечка, селі Рохманів ще в 1608 р. діяла одна з перших в Україні друкарень (в маєтку Ірини Вишневецької).

Карта району