Збаразький район
Панорама Збаражу.

Земля, що увійшла до історії Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Тут, біля Збаража, оспіванного Сенкевичем в "Вогнем і мечем", армія Хмеля нанесла поразку відбірним польським військам в 1649 р.
Головні ріки району - Горинь і Гнізна.
Площа району - 0,9 тис.кв.км. Населення - 55,3 тис.чол. Розташований в центральній частині області на Подільській височині. Природні багатства: вапняки, глини, кварцові піски, сульфатні, гідрокарбонатні та хлоридні мінеральні води; сільськогосподарські угіддя, ліси.
Провідні галузі господарства: сільське господарство, харчова (у Збаражі: цукровий завод, завод продтоварів, ВАТ "Левада", Зарубинський спиртовий та Вишнівецький консервний заводи), легка промисловість, виробництво будматеріалів (Вишнівецький цегельний завод).
В Вишнівці зупинялись Шевченко і Бальзак, це - родинна колиска славного Дмитра Байди-Вишневецького, якого стратили за наказом турецького султана в 1563 р. в Константинополі.

Табличка з "Пам'яток України". Ілюстрована. Але на сайті є значно більше пам'яток, ніж в Реєстрі

З б а р а з ь к и й   р - н
м.Збараж
2774Замок (мур.) http://mycastles.dev.webforge.com.ua/uploads/pics/1930_wisniowiec.jpg1631 р.вул.Морозенка, 28 661 0
2775Бернардинський
монастир