Коцюбинці
Костел в Коцюбинцях, 26 серпня 2009 р.

Село на Нічлаві, відоме з 1562 р.

Галичина вкрита костелами початку ХХ століття. Переважна більшість з них - не шедеври, але в Коцюбинчиках храм якийсь вже зовсім негармонійний, кострубатенький. Не знаю, яким був попередник костелу - перший мурований храм в Коцюбинцях звели ще в 1805 р. Цей, що стоїть в самому центрі села, поруч зі соціально-культурним комплексом (1985) та садочком, з'явився в 1902 р. на кошти власників села, родини Городиських. Освятили його під титулом Апостолів Петра і Павла. Католиків на ті часи в Коцюбинцях нарлічувалося близько 700 чоловік. Перед Першою світовою ця цифра зросла до 900 чоловік.

Радянська влада закрила храм, перетворивши його на клуб (цим пояснюється непоганий стан збереженності споруди). З 1992 р. святиню віддали нечисленним сільким римо-католикам.

Колись в Коцюбинцях був і замок, ймовірно, зведений власником села Міхалом Вонсовичем. Пізніше споруда, описана в щоденниках Ульріха фон Вердума (запис від 26 липня 1671 р.), перейшла до Городинських і Мечиховських.

Ще з села родом поет Микола Тарновський (1895-1984). Музей поета працює при першому в області сільському соціально-культурному комплексі (поруч з ним якраз і розташований костел).

Костел з боку садка.
Kosciol w Kociubincach