Заліщицький район
Червоноград. 8.05.05

Мандрівка до еталону краси.

Навіть якщо б у Заліщицькому районі не було жодної пам'ятки старовини, окрім руїн неіснуючого вже княжого Червоного Граду, то і тоді б сюди їхали сталкери, естети та краєзнавці, щоб побачити місце, яке вражає нетиповою, нереальною красою. Червоноград, Червоногруд, Червоногород - як не назови, місто померло. Зберегти б хоча б існуючі руїни...
А крім цієї перлини, симбіозу природу та архітектури, у районі є кілька стародавніх церков - у Касперівцях та Кошилівцях (XVI ст.), Нагорянах (XVIІст.), більш пізніших часів - у Товстому та Лисівцях. І не можна забути й райцентру, який колись був надзвичайно популярним польським курортом, де відпочивав Пілсудський.

Площа цього придністрового району з надзвичайно м'яким кліматом - 0,7 тис.кв.км. Населення - 55,3 тис.чол. Природні багатства: глини, пісковики, гіпс, фосфорити, джерела сульфатних мінеральних вод; сільскогосподарські угіддя (49,6тис.га), ліси. Провідні галузі: сільське господарство (виробництво зерна, буряківництво, тютюнництво), легка та харчова промисловість.
В районі є Касперівський, Обижівський, Жижавський заказники і пам'ятки природи: урочище Глоди та Заліщицька Діброва.

Карта району
Карта району