Хлібичин
Церква в Хлібичині, серпень 2012.
Церква в Хлібичині, серпень 2012 р.

Карта. Понад 500 жителів.

Маємо так: Хлібичин майже зрісся з містечком Заболотів, виростає відразу на захід від Заболотова. раніше село називали Хлібичином Пільним - щоб відрізнити від тезки Хлібичина Лісного.

Село невелике - понад 500 жителів десь. Перша згадка з 1700 р. Цікаве поселення тим, що тут знаходиться одна з двох пам'яток архітектури Снятинського району, що включена в державний реєстр. Мова про дерев'яну хрестову в плані Успенську церкву (1854) та її дзвіницю (1826-1855).

З дороги храм не видно: від автобусної зупинки на трасі прямуємо вглиб села, біля двоповерхової школи - звертаємо праворуч, а там вже недалеко (орієнтир потрібен? Сільський цвинтар - він напроти церкви).

Церква не вся поглинута бляхою: під нею верхи і піддашшя, але й те, що лишилося вільним від бляхо-катастрофи, не зовсім автентичне: перед нами не красивий у своїй справжності зруб, а костюмчик з фарбованого тесу. Над входом - цифри "1854 - 1991".

Здається, немає на лихо ради. А на фото в чотиритомнику храм ще дерев'яний по-справжньому.

Дзвіниця знаходиться на північний захід від церкви. Це восьмерик на четверику, має шатровий дах і оточена піддашшям. Перший ярус в неї рублений, другий каркасний.

В селі при дорозі помирає старенький клуб (начебто зведений чи то у війну, чи то безпосередньо перед нею), поруч з ним - жахливенька новоробна "красіва" скляна капличка з штампованими статуями.

З цікавого ще непогано збережена мозаїчна зупинка при трасі на Коломию - і чимало старих черепичних дахів (часом навіть з простенькими червоно-чорними візерунками). Подекуди трапляються ґаночки у закопанському стилі - з все ще помітним "сонечком".

Успенська церква в Хлібичині
Хлебичин. Успенская церковь (1854)
Успенська церква з дзвіницею
Дзвіниця церкви у Хлібичині. З книги М.Драґана "Українські деревляні церкви" (Львів, 1937, перевидання: Харків, 2015, Видавець Савчук О.О)
"Сонечко" по-закопанськи
Мозаїчна зупинка в Хлібичині