Богородчанський район
Головна архітектурна візитка району - домініканський собор і монастир в Богородчанах. 24.06.2017.
Головна архітектурна візитка району - домініканський собор і монастир в Богородчанах.

Богородчанський район Івано-Франківської області утворено 1939 року. Районний центр розташований на відстані 15 кілометрів від м. Івано-Франківськ. Територія району займає площу в 798,95 кв.км. В його 34 населених пунктах (32 села, 2 селища міського типу) станом на 1 січня 2001 року проживало 70,1 тисячі чоловік. Його свооєрідністю є те, що близько половини населених пунктів мають статус гірських. За обласними мірками район середній. Осообливістю його є ще й те, що з 1978 року тут розпочато будівництво промислових об”єктів газогосподарства і газопроводів спеціалістами з Угорщини, Польщі, Німеччини, Словакії. З тих пір Богородчани змінили своє архітектурне обличчя, стали одним з найкрасивіших в області селищ.
Тепер тут розташовані управління магістральних газопроводів, найбільше в Україні та в Європі газосховище, тепличний комбінат об”єднання “Прикарпаттрансгаз”. Шість гектарів цього господарства майже цілорічно забезпечують населення області та європейських країн високоякісними овочами.
Значна територія району вкрита карпатським лісами. Решта використовується в сільському виробництві.
Районний центр -- селище міського типу Богородчани, розташоване на правому березі гірської річки Бистриці-Солотвинської. У першій половині XVIII ст. в околицях Богородчан активно діяли загони опришків на чолі з О.Довбушем. У другій половині XIX ст. у Богородчанах перебував відомий прогресивний діяч і поет А.Могильний.
До найдавніших поселень Прикарпаття відноситься селище Солотвин, яке вперше згадується під назвою Краснополь у Галицькому літописі II ст. Починаючи з другої половини XVIII ст. у Краснополі розвиваються різні промисли: ткацтво, шевство, столярство, кушнірство, ковальство, малярство. Але найбільш прибутковим на той час вважався видобуток солі. Сіль вивозили ріками Бистрецею та Дністром до Галича, а звідти за кордон. Розвиток соляного промислу згодом став причиною зміни назви населеного пункту Краснополь на Солотвин.
Першими на території району виникли поселення -- Жураки, Підгір'я, Старі Богородчани (1441 р.), Дзвиняч (1450 р.).
На території району знаходиться пам'ятка архітектури XVII ст. -- Манявський скит. Монастир заснований у 1612 р. міщанином І.Княгиницьким, родом з м.Тисмениці.

Б о г о р о д ч а н с ь к и   р - н
смт Богородчани