Бучачки і Трофанівка
От чесно - набридло кожній скапареній бляхою церкві виділяти цілу сторінку сайту. Залізо того не варто. Згрупуємо за географією - шкода, раніше до цього не додумалася, а то Балинці були б третіми.
церква св. Івана Богослова в Бучачках. 28 вересня 2013 р.
Навіть золоте листя не врятує кадр. Церква Різдва в Трофанівці, 28.09.2013.
Церква Різдва в Трофанівці, 28.09.2013.

Координати: Трофанівка: 48°32′15″ пн. ш.25°17′58″ сх. д.

Бучачки: 48°32′12″ пн. ш.25°17′35″ сх. д.

Карта

П'ятикупольних покутських (та й гуцульських) храмів мало - вони б були потенційними магнітами для підманювання туристів, але не дочекаємося. Нижньому Вербіжу з ЮНЕСКО пощастило - і бляхи він позбудеться, там вже прослідкують. В Трофанівці (церква з 1848 р.) слідкувати нікому. Там буйство фарб і матеріалів. Зелене, срібне і жовте? Прекрасно. Впанахати поруч монументально-потворний хрест в псевдо-патріотичних тонах? Ще краще. А вже яка _розкіш_ всередині, то й взагалі словами не описати.

Не нам вчити селян естетики. Нікому їх вчити. В них поросята і телевізор, їм не до витонченості.

Бучачки поруч - і нічим не кращі. Православний храм Івана Богослова тут стоїть з 1847 р. - і півтора століття такої наруги не знав. Зараз маємо і плитку, і синьо-коричневу фарбу, і купу бляхи. Навіть старі хрести - і ті "окультурили". Жах.

Межі між селами немає
Межі між селами все одно немає
Дзвіниця, Бучачки, поч. ХХ ст.
Дзвіниця в Бучачках на поч. ХХ ст. З книги М.Драґана "Українські деревляні церкви" (Львів, 1937, перевидання: Харків, 2015, Видавець Савчук О.О)
Такі кольори дошкільнята для розмальовок підбирають. Трофанівка, 28.09.13
На дзвіницю в Бучачках боляче дивитися