Княже
Вознесенська церква в селі Княже. 11 вересня 2009 р.
Вознесенська церква в селі Княже.

Карта

Перша згадка - за 1469 рік. 1472 жителі. Вознесенська церква з 1847 року. Була дерев'яна. Зараз зруб помальований в колір морської хвилі, а весь верх забраний в гидку, шкідливу для деревини бляху. І більше про це не хочеться нічого говорити.

Маєток Криштофовичів у Княжому

Палац Ярузельських у Княжому був такий. Фото з VII тому праці Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej".
Палац Ярузельських у Княжому (VII т. праці Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej")

Двір у Княжому родина Ярузельських (далекі родичі польського диктатора і предки видатного польського актора Збігнєва Цибульського) звела у 1913 р. Автором проекту був поміщик Роман Журовський - і він створив палацик, який "сарматським стилем" виразно натякав на сотні своїх попередників по селах Галичини та Поділля.

Більшість приміщень палацу до 1939 р. мали стильні меблі з ХІХ ст. (там були також меблі, які вдалося в Першу світову врятувати із понищеного маєтку у сусідньому Залуччі). Передпокій містив шафу, прикрпашену інтарсіями, та дзеркало з рамою "в коров'ї очі" (я не знаю, як це, я лише цитую Романа Афтаназі). Ліворуч від передпокою містився малий салон, оббитий темно-бордовою тканиною. Єдине вікно, велика стара мідна люстра на стелі, бібліотечна шафа, округлий бідермаєрівський стіл, канапи, два маленьких столики, сервант з старовинною саською порцеляною, старі портрети та дві картини у голандському стилі (автори невідомі), високе дзеркало - ось вам своєрідник каталог предметів з салону. Найцікавішими картинами був образ дружини Лотра школи Л. Кранаха, який висів над канапою, та "Сцена у винарні", яку приписували Давіду Тенірсу.

У великому салоні на три вікна теж висіла старовинна кришталева люстра (з позолоченого дерева). Тут було кілька груп меблів, у тому числі різьблених віденських, а також два позолочених дзеркала.

Описувати всі інтер'єри палацу особливо немає сенсу: все це давно не існує.

Будинок стояв у парку площею в 2 га. Розбив його незадовго до Першої світової війни парковий архітектор Вілк. Природньо, що старих дерев там практично не було. Парк,Ю через який текла річечка Млинівка, було об'єднано з фруктовим садом. В центрі саду був великий напівкруглий газон, навколо котрого бігла в'їздна алея.

Вже за спорудами двору, на пагорбі, була закладена винниця та горіховий сад.

У маєтку дідуся, підполковника, політичного діяча та посла кількох сеймів Збігнєва Ярузельського (1871-1939) проводив не одно літо його онук Збишек - майбутній актор Збігнєв Цибульський

В часи Першої світової і дім, і його умеблювання не постраждали. Але споруда була сильно знищена в Другу світову. До наших часів начебто дійшли лише її фундаменти.

Зупинка, може, й не ах-ах-ах, ле все ще мозаїчна. Такий вид малої архітектруної форми швидко йде в небуття.
Село Княже, Снятинщина
Спотворену бляхою церкву доповнює не менш бляшана капличка.