Колодіївка
Костел у Колодіївці 25 червня 2017 р.

Біля 1.1 тис. мешканців.

Через Колодіївку (відома з 1581 р.) доводилося проїжджати безліч раз - це ж по дорозі зі Скалату на Тернопіль. Костел, який стоїть при самій трасі на узвишші неподалік села Панасівка (вдале місце), траплявся на очі не один раз. Новобудова, он який охайний в нього вигляд. А ми ж старовину шукаємо...

Була й старовина. Відносна, звичайно, але все-таки: на кінець ХІХ ст. в Колодіївці нараховувалась приблизно тисяча католиків, добиратися на меси в Скалат було важкувато, то ж в 1907 р. в поселенні звели мурований неоготичний костел, освячений в 1913 р. під титулом св. Станіслава Костки.

Костел було підірвано в радянський час - на місці, де він стояв, зараз встановлена скульптура богоматері. Католики збирался на богослужіння в приватному будинку, потім в колгоспній конторі, аж врешті в 1993-1998 рр. взялися за спорудження нової святині. В 1998 р. храм було освячено львівським архієпископом Мар'яном Яворським під титулом св. Станіслава.

То що, нічого старого в Колодіївці немає? Та є: на цвинтарі встановлено хрест, врятований водієм С. Бесарбовичем з металобрухту. Кажуть, колись це розп'яття прикрашало парафіяльний (вже неіснуючий) костел в Тернополі.

А, до речі. Костел в Колодіївці славиться тим, що тут працюють екзорцисти. Ой, не питайте.

Панорама Колодіївки з Святої гори у Полупанівці