Полупанівка
Т.зв. "Свята гора" в Полупанівці. 22 листопада 2009 р.
Два храми Полупанівки з неба

Карта

Старий Скалат плавно перетікає в Полупанівку (993 ж.), і головну атракцію села видно вже на під’їздах сюди. Навіть з боку Хмелисьок помітно теж: на невисокий пагорб ліворуч піднімаються серпантином скульптурні групи. Вони скеровують в потрібному напрямку віруючих, котрі приходять сюди, на Святу гору, на прощі. Гора – дещо пафосне слово в даному випадку, це більше схоже на досить великий товтровий пагорб (площа 11,4 га), на вершині котрого знаходиться сільський цвинтар, а трохи нижче стоять поруч муровані костел св. Йосипа (1894) і церква св. Духа (1878, відбудована в 1989 р.). Сюди збираються з 2003 р. віруючі різних конфесій для екуменістичних служб. Населення Тернопільщини є найбільш релігійним в Україні (понад 95 % віруючих), тож не дивно, що крім всім відомих Почаєва, Зарваниці чи Язлівця по всій області виникають нові духовні центри і релігійні споруди. Як і в багатьох інших подібних місцях, в Полупанівці Свята гора вважається такою завдяки джерелу з лікувальною водою. За місцевим переказом, колись через каміння пробилося могутнє джерело, котре затопило поля місцевого пана. Той зпересердя заставив селян закидати джерело камінням, та після того, як це виконали, пан раптово осліп. Коли воду звільнили від каменю, пан промив нею очі – і прозрів. Пізніше біля джерела він звів капличку.

Поблизу села є пам’ятки природи – «Велике сідло», Полупанівські буки і значне родовище вапняку.

Кальварія на Святій горі вся всіяна сучасними скульптурами.