Хмелиська
24 червня 2018 р. Політ квадрокоптером над Хрестовоздвиженським костелом в Хмелиськах

Хмелиська (близько 700 жителів) відомі з 1564-1565 рр. як частина маєтку разом з сусідньою Кам'янкою, власність Яна Сененського з Гологорів.

В 1830-х рр. село належало Станіславу Понятовському, пізніше - Каролю та Юзефу Понятовським, після чого відійшло до родини Розенштоків. В міжвоєнний час власниками були Йоель Хауснер (Joel Hausner) та Саломея Локер (Salomea Locker).

В кінці ХІХ ст. тут проживало кілька сотень католиків, яким на великі богослужіння доводилося вибиратися до костелу в селі Галущинці (1851 - заснування парафії, 1868 - побудова в Галущинцях храму). Та переважно так далеко не ходили: в селі українці з поляками жили дружньо, тож римо-католики просто відвідували церкву і навіть щедро офірували на її оздоблення та іконостас. Так тривало довго, аж поки наприкінці ХІХ ст. новий греко-католицький священик не почав хапати бога за бороду і не вигнав сусідів-поляків з власних богослужінь.

Зрештою, це був знак: близько 800 католиків з Хмелисьок дозріли до власного костелу. Костелу - не костелу, а скромну каплицю збудували з каменю та цегли в 1897-1899 рр. Ділянку землі під будівництво подарував тодішній власник Ісидор Розеншток, гроші збирали між віруючими, трохи дали львівська курія та місцева повітова влада. В 1905 р. поруч виросла плебанія.

Землетрус 1911 р. сильно пошкодив каплицю, потрібен був ремонт. Ну або й новий храм - за одним з останніх проектів (1929) знаменитого подоляка Яна Кароля Саса-Зубжицького. Ділянку під нього розчистили від каплиці-попередниці у 1930 р., тоді ж і освятили та поставили фундамент, вигнали стіни на третину висоти. А далі гроші закінчилися. Добудували святиню у 1934-1938 рр., коли в село приїхав священик Казимір Цешановський (плюс ще львівська курія підкинула 5000 злотих, а Фонд праці додав ще 795 злотих). Станом на 1936 р. храм було добудовано, дах вкрито бляхою, треба було лише накрити вежу, домурувати частину склепінь та потинькувати всередині. Це і зробили у 1937-му, плюс вставили кілька вікон. В 1938 р., коли храм був повністю готовий, кошторис на його зведення складав 46 757 злотих, а разом з оплатою роботи - 90 000 зл.Освятили його 18 вересня 1938 р.

На типові храми Саса-Зубржицького костел в Хмелиськах зовні не схожий.

Освячено святиню під титулом Воздвиження Хреста в 1939 р. Станом на 1903 р. в селі нараховувалось майже тисячу віруючих. Священиком був отець Олександр Панек. Коли кількість католиків сягнула 1,5 тис. (після Першої світової війни), в селі нарешті була заснована власна парафія.

Після ІІ світової війни храм було зачинено і перетворено на склад. Зі здобуттям незалежності костел було повернуто віруючим.

Інтер'єр костелу вкрай мінімалістичний: світлі, позбавлені декору стіни, копія ікони Ченстоховської (власне, Белзької) Мадонни замість вівтаря - от і все. Нічого з костельного майна, яке було вивезене останнім тодішнім священиком Петром Собковичем 23 червня 1946 р. до Польщі, в Сілезію, знайти та повернути не вдалося.

Хмелиська, 1999 р.
Хмелиська, костел, 1999 рік.
План костелу від Сас-Зубжицького. 1929 р.
План костелу в Хмелиськах авторства Сас-Зубжицького. 1929 р. . З 16 тому "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego" (Краків, 2008)
План костелу
План костелу в Хмелиськах. З 16 тому "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego" (Краків, 2008)
Будівництво храму
Храм в Хмелиськах під час будівництва. З 16 тому "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego" (Краків, 2008)
Костел у 1938 р.
Костел в Хмелиськах у 1938 р. З 16 тому "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego" (Краків, 2008)
Костел в Хмелиськах, 22 листопада 2009 р.
Костел в Хмелиськах у червні 2018 р.