Приозерськ - Кексгольм
Шведська фортеця Кексгольм в російському райцентрі Приозерську на фінському кордоні. 6 липня 2008 р.
6 липня 2008 р.

Де це: Ленінградська область, за 140 км на північ від Петербургу, неподалік фінського кордону, на березі Ладозького озера.

Як добиратися: автобусами зі станцій метро "Парнас" або "Дев'яткіно" (150 крб), електричкою з Фінляндського вокзалу в напрямку на Кузнечне (160крб). Час в дорозі в обох випадках близько 3 годин.

Що дивитися: шведську фортецю Кексгольм, кірху, собор.

Шматочок Скандинавії

Мал. Баскакової

Це лише з 1948 року це старовинне місто стало Приозерськом, з простою і зрозумілою етимологією назви: з одного боку величезне Ладозьке озеро, з іншого устя Вуокси, що вливалася в озеро двома рукавами (зараз один з них засипаний). А раніше, протягом понад 650 років, місто називалося Кякісальмі ("пролив зозулі" буквально, так звали його місцеві жителі-корели), Кексгольм (Keksgolm, Kexholm - шведський варіант) або Корела (російська версія).

Хроніка шведського короля Еріка фіксує назву фортеці Кексгольм ще під 1294 роком. Повідомлялося, що шведи-християни врятували замок від вогню, а місцевих язичників частково вбили, частково погнали до Виборга. Новгородські літописці десь в той самий час теж згадуютть укріплення злим тихим словом: "свейські німці " (себто шведи) були давніми конкурентами новгородців в Карелії.

В будь-якому разі з літописів випливає, що фортеця початково належала не русинам чи шведам, а місцевим жителям-корелам.

Фортифікації стояли в стратегічно-важливому місці: на острові між двох рукавів Вуокси. Супер-місце для митниці. Рівень води в цій місцевості до 1857 року був значно вищим, від материка фортецю і посад, на території кортрого зараз військовий санаторій, відділяло близько 300 м води.

Не дарма за укріплення з перемінним успіхом боролися русичі і шведи. В 1323 році за русько-шведськими домовленностями Карелія була поділена між державами. Корела відійшла до новгородських земель, але їй не вистачило буквально кількох верст, щоб стати шведською. Так фортеця почала свою кар'єру прикордонника. В XVI столітті ситуація змінюється, і тепер вже шведський форпост Кексгольм охороняє кордон з Московією. Оборона фортеці в 1610-1611 році була особливо виснажливою: її здали загонам Я. Делагарді, коли з 3000 оборонців в живих лишилася заледве сотня. Знову під крило Росії фортеця потрапляє у вересні 1710 року. Захватом Корели командував Р. Брюс. Місто входить до - гм - Виборзької губернії.

Стела біля фортеці

Фортецю Корелу реконструювали в 1790-х - тоід якраз побоювалися нової війни зі шведами. Земляно-кам'яні бастіони походять саме з тих часів. Десь тоді ж в замок з інспекцією прибув О.Суворов.

В 1809 р., коли Росія захопила Фінляндію і кордон переїхав значно далі на захід, Кексгольм на короткий час зміг відпочити від постійного стояння на межі держав. До того ж почав падати рівень води в Вуоксі - примхлива річка змінила своє русло. Місто занепадало синхронно з фортецею: до середини ХІХ столітя Корела втратила майже половину своїх жителів. Та й яка вже в ті роки фортеця: з початку ХІХ столітя укріплення використовувалися за старою російською традицією як в'язниця.

В 1918 р. місто потрапляє до Фінляндії за умовами Тартуського договору. Називається поселення в ті часи Кякісалмі (Kakisalmi). В 1940 р. ці землі відходять до СРСР.

Майже все, що можна побачити в Кексгольмі зараз, було споруджено шведами в XVI ст. Перед нами зразок вже бастіонних фортифікацій. У плані замок наближений до кола. Лишилося не так і багато - і то, чимало з побаченого є реконструкцією останніх років. Дахи перекриті ттакою ненависною металочерепицею - тож не один Меджибіж ганьбиться з сучасною покрівлею.

В часи панування шведів був єдиний шлях на територію укріплень: через Круглу браму (1582-1585) з казематами на її нижніх ярусах, на верхньому ярусы котрої зараз розташований оглядовий майданчик. Саме в Круглій вежі колись відбували ув'язнення ДВІ дружини та троє дітей бунтаря Омеляна Пугачьова. Тут в 1826 р. страждали в неволі декабристи, серед них й брат поета М.Кюхельбекер, а також Паджіо і Барятинський.

В 1849 році ув'язнений петрашевець Чорносвитів навіть написав у вежі наукову роботу про дирижаблебудування! Він був чи не останнім в'язнем Корели: в 1850 році в'язницю ліквідували, довгий час в замку розташовувався КПЗ.

Поруч з баштою розташовані Старий арсенал (1582-1591) та Новий арсенал (1769-1776). В останньому працює краєзнавчий музей (квиток 15 крб, фотозйомка 10 крб). Музей невеликий, 4 з'єднані зали, але досить цікавий і вщент заповнений експонатами. Більшість наших твердинь не мають і такого: а Кам'янцю з Хотином історична експозиція ой як би не завадила. Музей працює з 11.00 до 17.00, але мене пустили навіть в 17.25. (Ми приїхали якраз під завісу триденного реконструкторського дійства з боями на рісталіщі, концертом середньовічної музики, роботою містечка майстрів тощо. Нам вдалося побачити лише як реконструктори грузяться у вантажівки та розчищають амфітеатр від лавиць. Шкода).

Інші споруди Приозерська

Центральна площа міста

Приозерськ - місто невелике, тут проживає близько 18 тисяч жителів. По дорозі до фортеці 9це близько 1,5 км) ви обов'язково минатимете колишню ринкову, а зараз центральну площу міста. Путівник повідомляв, що на ній встановлено пам'ятник Петру І, але насправді там бовваніє радянський ідол Леніну. Хоча дуже приємно побачити нехай і залишки, але ринкової площі - в Росії. З плану міста, який висить поблизу фортеці, зрозуміло, що на місцевому кладовищі збереглаця неоготична каплиця, та часу на її дослідження в нас не було. Ми обмежилися прогулянкою центром - там в ЛИПНІ тільки от відцвітав наш квітнево-травневий бузок і шалено смачно пах місцевий хлібзавод.

Ще одну монументальну споруду Приозерська, колишню кірху, не помітитти неможливо: вона піднімається над бічною вуличкою біля площі. Величезний гранітний храм з пласкою дзвіницею в нео-готичному стилі з елементами романського звели в фінські часи (1930 р., архітектор А.Ліндгрен - сподіваюся, це не авторка мого обожнюваного "Карлсона"? :о) Таки ні - архітектора звали Армас. І це вже третя кірха на цьому місці). Вівтар з кірхи-попередниці, що дожив до нового храму, було виконано художником Б.Годенхельмом. Дзвони, які теж перейшли у спадок зі старої кірхи, були з 1877 р. (російський) і 1897 р. (німецький. Як символічно!). Стара невелика кірха (1759, архітектор Туомас Суйкканен) до 1941 р. стояла поруч з новою святинею, аж поки не згоріла при відступі Червоної армії. Її дзвіниця дожила до 1945 р.

В бічній прибудові до лютеранської кірхи розмістився місцевий комітет у справах молоді і туризму, але виходячи з зовнішнього вигляду, молоддю і туризмом в Приозерську займаються не надто шалено. В радянський час в кірсі розташовувався міський клуб (до пожежі 2002 р.).

Православний собор на центральній площі значно старший з акірху. Його збудував архітектор Л. Вісконті у 1847 році. Храм входить в комплекс Конівського монастиря і є місцем зупинки прочан, які добираються на Валаам і Коневецькій обителі.

Кажуть, на березі Вуокси чудові пляжі, але в нас справді не було на це часу.

До речі, поїзд проїжджає буквально метрах в 15 від замку, але з вікна укріплень не побачити. Шкода. :о)

В місті по вул. Калініна, 11 є радянських ще часів готель.

Панорама фортеці