Ярославль: церква Ільї

Де це: Ярославль де? В вас шо, карти немає? Північ від Москви, великий обласний центр.

А де це в Ярославлі? В центрі, на Радянській площі. Орієнтуйтесь на туристичні автобуси. Їх біля храму масса.

Часи роботи: з 10.00 до 17.30 щодня крім понеділка.

Історія виникнення

Стара поштівка

Зведено храм в 1647-1650 роках по замовленню багатих скупщиків пушнини Анікея і Ніфантея Скріпіних. Місце багатії, з якими рахувався і котрих одарював сам цар Олексій Михайлович, вибрали вдале: на перехресті двох головних вулиць посада. Порч був будинок Скріпіних та їхні склади. Площа тут виникла значно пізніше, в XVIII ст.

Храм зовні чітко ділиться на чотири частини: власне Ільїнська церква, Різоположенський приділ, дзвіниця і галерея.

Зовні храм мені абсолютно не сподобався - в мене алергія не лише на цибулю, а й на цибулясті главки соборів, напевно. А от фрески на певний час примирили мене з тим фактом, що по крові я наполовину росіянка. На щастя, я бачила Ярославль ДО сучавського фрескового шаленства, а то враження були б набагато слабкіші.

Фрески Ільїнської церкви були виконані в 1680 р. артіллю з 15 майстрів під керівництвом прославлених костромських художників Гурія Нікітіна і Сили Савіна. Замовником розпису була Уліта Макарова, вдова Ніконтея Скріпіна. Розписи жодного разу не змінювалися, лише поновлювалися фарби. Все. І це чудово.

Ось так заходиш - і втрачаєш мову

Найнижчий ярус розписів - орнаментальний. Далі пішли сюжети з Біблії. Їх є аж п'ять поясів. В Румунії й побільше траплялося побачити, алей п'ять - це чимало. Тим більш при такому рівні збереженості.

Склепіння і два найвищих яруси (шостий і п'ятий знизу) присвячені сценкам з євангелія.

Четвертий знизу ярус - розписи на тему Діяння апостолів. Третій знизу прошарок зображень нарешті присвячений святому, якому дедикована церква - пророку Ільї. Нижче розташована ще одна біографія для неписьменних - опис життя в картинках учня Ільї, Єлісея.

Ці два яруси - Ілья+Єлісей - акцентують увагу головним чином не на катуваннях, як це ми бачили в Румунії, а на чудесах, які ці святі творили. Тут є возкрексіння з мертвих, допомога бідним (це ТЕЖ чудо?), лікування хворих... Та більш цікаві навіть не самі чудеса, скільки обставини,

за яких вони відбуваються: фрески наповнені побутовими деталями кінця XVII століття. Ось Єлісей воскрешує сина санамитянки (південна стіна): показане купання хлопчика та побутові клопоти служанки. Поруч - фреска, що зображає смерть дитини. Все відбувається на фоні жатви.

Подумається: пффф, та в Європі така побутовість церковних розписів зустрічається чи не скрізь, що тут ТАКОГО? А те, що це - не Європа. Це Росія, де кожен рух художника від канона міг вартувати йому карьєри і навіть, часом, чогось більш суттєвого за карьєру. Для Росії це ПЕРШЕ зображення селянського побуту на храмових стінах.

І ще деталька: зображаючи сцени з південного життя (Ілья, взагалі-то, не муромець і проживав набагатто південніше), художник справлявся з побутовими елементами як міг і як знав: ось пророк вибирає собі в учні селянського сина Єлісея. Воли запряжені в типово північно-російську упряж - а звідки міг художник з Костроми знати, як запрягають худобу в Палестині, він там ніколи ж не був?:)

Цікавими в церкві є й різьблені деталі, і неймовірний, нескінченний якийсь іконостас, царське та патріарше молельні місця (колись вони стояли в церкві Миколи Мокрого).

Коротше, мої рекомендації. Це варте того, щоб бути побаченим. Чесно.

Ще картинки:

Дореволюційна поштівка з видом храму. Вавілонська блудниця? Хіба це не гарно? Он, іноземним туристам теж подобається :о).
Дореволюційна поштівка з видом храму. Вавілонська блудниця?
Хіба це не гарно?
Ще кілька видів. Тут ось ангели на людей з неба водичку ляють. Веселяться. А далі чотири вершники Апокаліпсису.
Іконостас вражає. Внизу туристи, а на сходинках - дівчина-реставратор. Працює, не зважаючи на відвідувачів. Службовий телефон в татких інтер'єрах виглядає якимось гостем з майбутнього.