Мукачеве. Монастир.
Миколаївський монастир в Мукачевому. 1899 р.
Монастир в квітні 2005 року.
Mukačevo, klášter ze století 14.

Мукачеве. Карта центру

До цієї перлини Мукачева доведеться добиратися через півміста, як і в випадку з «Паланком». Для цього з центру Мукачевого переїжджаємо на другий берег Латориці (по вул. Ужгородській або вул. Садовій) і прямуємо на схід по вул. Червоноармійській, яка плавно перетікає у вул. Короленка. Попереду сині води Латориці, а на схилах невисокої Чернечої гори видніються зелені стіни жіночого православного монастиря св. Миколая (вул. Північна, 2). Легенди пов’язують заснування монастиря з ХІ століттям, коли сюди добралися ченці, що прибули у почті дочки Ярослава Мудрого Анастасії, дружини угорського короля Андрія І. Документально підтверджено, що наприкінці XIV ст. князь Федір Корятович (помер в 1415 р.) роозбудував вже існуючу обитель і звів тут дерев’яну церкву. За переказом, якось на князя під час полювання напав хижий звір. Корятович благав Небо залишити йому життя, а в нагороду пообіцяв заснувати на місці пригоди монастир. Звір залишив князя у спокої — і вельможа таки виконав свою обіцянку.  Щоправда, існують версії про заснування монастиря в 1396 або 1414 рр.

Mukaczewo - żeński klasztor pw. świętego Mikołaja

Вже з 1491 р. Миколаївський монастир став резиденцією закарпатських православних владик. Велику роль монастир відіграв у пропагуванні унії в XVII ст. З 1751 р. комплекс належав отцям-василіанам. В монастирі вівся літопис, була зібрана велика бібліотека, серед раритетів котрої були «Закарпатське євангеліє» (1401), «Біблія» Івана Федорова (1581).  Бібліотека налічувала понад 6 000 книг, в 1940-х була передана Ужгородському університету.

В 1947 р. радянська влада, яка переслідувала уніатську церкву, передала монастир православним черницям. 33 монахи-василіани, які мешкали в обителі до того часу, були змушені покинути ці стіни. З собою кожному дозволили взяти лише подушку, тарілку і ложку.

Дерев’яним монастир був до 1661 р., коли за проектом архітектора С.Пьяненса була зведена мурована ротонда. На жаль, споруда була розібрана в 1826 р.

Зараз до складу комплексу входять класицистична церква св. Миколая (1789-1804), двоповерхові барокові келії (1766-1772, архітектор Д.Рац), огорожа з баштами (XVII ст.) та старовинна винокурня. В інтер’єрах церкви зберігся живопис ХІХ-ХХ ст. В крипті святині похований будівничий храму Дмитро Рац (1710-1782).

Цікаво: на всіх старих зображннях монастиря, які довелося бачити, стіни комплексу були білосніжними. Яскраво-зелений колір монастирських стін - це вже сучасна мода Мукачевого. :о)

Листівка угорських часів.
A fekete-hegyi kolostor elődje egy 11. században I. András feleségével együtt jött ortodox szerzetesek által alapított barlangkolostor volt. Munkács
Кольорова поштівка з монастирем
Muncaci