Росохач
Щойно зведений костел в Росохачу. 1936 р. З архіву Polona.pl
Щойно зведений костел в Росохачу. 1936 р.

Карта

Майже дві тисячі жителів. Село відоме з 1785 р. Костел (1930-ті) зберігся - тільки вже без височенної сигнатурки, яка надавала споруді довершеності. Раніше вона була маяком для лелек - сюди, сюди, затишно буде тут. Зараз вони справляються і без неї, а костел - так, поюзана тара для душ тих, хто вже в іншому світі, коробка коробкою, голі стіни - хоча й міцні. В радянський час був традиційним зерносховищем.

Миколаївська церква з 1904 р. (УПЦ КП) знаходиться в центрі села, купол її видно здалеку - блищить дешевим булатом.

Найприємніше в Росохачі - те, що дорога на Сосулівку, неіснуюча на двокілометрових картах, не просто є, а й ще цілком пристойної якості (одна яма перед самою Сосулівкою - та це за наших часів справжній автобан!).

Тільки місцевих ні про що не розпитуйте, гаразд? Вони і не знатимуть нічого. І взагалі, на сторінці села ВК ось ЦЕ названо "прикольним GIF".

Цифровиків не дочекалася
Стара дерев'яна церква в Росохачі на фотографіяк К.Мокловського. З книги "Cerkwie drewniane dawnej Galicji Wschodniej"
Центр Росохача. 28.07.13
Хатинка з іншого виміру