Чортків архівний: частина І
Мандрівка старим Чортковим.

Замок в Чорткові:

Замок на початку ХХ ст. Вид костелу та середмістя від замоквих стін. 1914 р. Третє фото виразно свідчить: навіть сто років тому на стінах колишнього палацу навряд чи могли зберегтися фрески. А четверта поштівка зроблена древнім, але ширококутним фотоапаратом.
Зараз так не знімеш - заважатиме огорожа школи, що розташована напроти фортеці. Світлина номер два - справжній раритет: незвичний кут зйомки. Дві майже ідентичні поштівки - і місто, і замок як на долоні.

Головна вулиця тогочасного міста - Міцкевича:

Вона й сьогодні - одна з центральних в Чорткові. І добре, що більшість зображених споруд зьереглися до нашого часу.

Мозаїки:

Саме так називаються популярні в першій половині ХХ століття листівки, де є не один фотографічний вид, а принаймні три. Ось кілька чортківських мозаїк 1930-х років, коли з міста планувалося зробити шикарний курорт. Тут є і костел Станіслава, і замок, і синагога, і дерев'яна Успенська церква, і староство... Остання листівка - найстаріша, з 1901 року. Бачимо готель, казарми і монастир сестер-шаріток (зараз приміщення карітасу).

Ринок і довкола:

Позаду помітно стару фахверкову ратушу. Цей фрагмент вулиці (з фото № 2) практично не змінився до сьогодні. Як і сто років тому, зараз на ринковій площі шумить торговиця.

Панорами міста:

Майже село - і лише шпиль Станіславівського костелу підказує: перед нами таки Чортків. Чудове аерофото.
Острівець на Сереті. Його, за легендою, насипав чорт. Міст на Сереті в центрі Чорткова. Інші його види - див. на сторінці "Чортків"/
Довгий час цей готель поблизу костелу св. Станіслава був найвищим будинком міста. Споруди австро-угорських казарм.